Αύξηση 10% στην Ελλάδα φέτος προβλέπει ο διευθύνων σύμβουλος της TUI Sebastian Ebel, εκτιμώντας επιπλέον ότι ο ελληνικός τουρισμός πηγαίνει όλο και καλύτερα.

Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού τουριστικού οργανισμού έδωσε το «παρών» χθες στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσίασης της Ρόδου ως βιώσιμου προορισμού (The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination) στην Αθήνα, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Οπως ανέφερε η φετινή χρονιά κινείται με θετικό πρόσημο όσον αφορά τις κρατήσεις και τις αφίξεις στην Ελλάδα και ήδη το πρώτο τρίμηνο (σ.σ. της πολύ χαμηλής περιόδου) για τη χώρα σημειώνει αύξηση 30% το 2024, με βάση τα δεδομένα του γνωστού ταξιδιωτικού οργανισμού. «Τα πράγματα έχουν αλλάξει με την Ελλάδα να τα έχει πάει πολύ καλά στη διαχείριση της πανδημίας και να πηγαίνει όλο και καλύτερα», ανέφερε ο CEO της ΤUI, ο οποίος δήλωσε ότι και ο ίδιος έχει κάνει διακοπές στη Ρόδο.

«Ο τουρισμός είναι πηγή ανάπτυξης και πλούτου, φέρνει τους ανθρώπους κοντά και χωρίς αυτόν θα ήταν αλλιώς. Από την άλλη ό,τι γίνεται στον τουρισμό θα πρέπει να είναι αποδεκτό από τις τοπικές κοινωνίες. Είναι σημαντικό το πώς εισπράττουν τελικά οι τοπικές κοινωνίες αυτά που φέρνει ο τουρισμός γιατί αυτή την στιγμή υπάρχουν προορισμοί που βιώνουν τις επιπτώσεις του υπερ-τουρισμού. Αυτή τη συνθήκη θα πρέπει ακριβώς να αναγνωρίσουμε και να κληθούμε να βρούμε τις σωστές απαντήσεις μέσα από ολιστικές πρακτικές και μια ισορροπία μεταξύ της ανάπτυξης και την στήριξη των τοπικών κοινωνιών».

Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργεί και το πρόγραμμα “The Rhodes Co – Lab”, με τη συμμετοχή και της TUI, ένα πρόγραμμα που φιλοδοξεί να ενώσει όλες τις παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις της Ρόδου προς την κατεύθυνση για σχεδιασμό και ενσωμάτωση των καλύτερων πρακτικών αειφορίας. Στους βασικούς στόχους του προγράμματος περιλαμβάνονται η σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, με δράσεις προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και ενεργειακή μετάβαση για την ανάπτυξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030, η συνεχής μείωση του πλαστικού αποτυπώματος για επίτευξη στόχου μηδενικών πλαστικών σε βάθος τριετίας, έως το 2027, η μείωση μη αναλογιζόμενου νερού στο 20% έως το 2025, η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης αποβλήτων έως το 2030.

Στο πλαίσιο της προώθησης της κοινωνικής ανάπτυξης και πολιτιστικής κληρονομιάς το πρόγραμμα εστιάζει στο να μετεξελιχθεί η Ρόδος στο πρώτο πλήρως προσβάσιμο νησί έως το 2025, στο να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι του τουρισμού σε τουλάχιστον ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης έως το 2027, όπως και να διασφαλίζονται καλές συνθήκες εργασίας στον κλάδο έως το 2025 κ.ο.κ.

Διαβάστε ακόμη: