Η αλλαγή σελίδας για την Τσέλσι και το ταυτόχρονο τέλος του Ρώσου ολιγάρχη Ρόμαν Αμπράμοβιτς από το βρετανικό ποδόσφαιρο, με νέο ιδιοκτήτη των περσινών πρωταθλητών Ευρώπης τον Αμερικανό επιχειρηματία Τοντ Μπόλι αποτελούν γεγονότα τα οποία συνοδεύονται από μια σειρά άλλων εξελίξεων.

Αυτές αφορούν τόσο τους οπαδούς των «μπλε» του Λονδίνου οι οποίοι αγωνιούν για την επόμενη μέρα της ομάδας τους, όσο και τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Τοντ Μπόλι, συνιδιοκτήτης με διάφορα ποσοστά των Los Angeles Dodgers της Major League Baseball, των Los Angeles Lakers του ΝΒΑ (National Basketball Association) και των Los Angeles Sparks της National Women’s Basketball Association, μεταξύ άλλων περιουσιακών στοιχείων του, θεωρείται το δημόσιο πρόσωπο-«κλειδί» της επιτυχημένης προσφοράς.

Είναι Αμερικανός επιχειρηματίας, επενδυτής και φιλάνθρωπος, με περιουσία 4,5 δισ. δολ., συνιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldridge Industries, εταιρείας χαρτοφυλακίου που εδρεύει στο Γκρίνουιτς του Κονέκτικατ.

Ποιο είναι το ακριβές τίμημα της πώλησης; Πόσα θα επενδύσουν τα νέα αφεντικά στην Τσέλσι για να την κρατήσουν στην κορυφή, με δεδομένο ότι ο Αμπράμοβιτς αφήνει πίσω του μια «βαριά» κληρονομιά; Που και πως θα κατευθυνθούν τα έσοδα από το «χρυσό» deal; Τι θα συμβεί με τα δάνεια που φέρεται να έχει δώσει στην Τσέλσι ο Αμπράμοβιτς τα τελευταία χρόνια για να την «διευκολύνει» ταμειακά; Ποιος businessman επιχείρησε να πετύχει την ανατροπή στο «παρά ένα»;

Οι απαντήσεις για όλα αυτά τα ζητήματα δίνονται από πληροφορίες οι οποίες είτε φθάνουν προς τον διεθνή τύπο σχετικά με την μεγάλη συμφωνία για την μεταβίβαση των μετοχών του Ρώσου στον Αμερικάνο, που εγκρίθηκε επίσημα την Τετάρτη και από την βρετανική κυβέρνηση –όπως χθες από την Premier League-, είτε απλά… διαρρέουν.

Η κοινοπραξία με επικεφαλής τον Τοντ Μπόλι (Todd Boehly) ολοκλήρωσε κατ’ αρχάς την εξαγορά της Τσέλσι έναντι ποσού 4,25 δισ. λιρών (ή 5 δισ. ευρώ ή 5,24 δισ. δολ.) και από αυτά τα χρήματα, τα 2,5 εκατ. λίρες θεωρούνται η υψηλότερη… τιμή που έχει υπάρξει ποτέ για την αγοραπωλησία οποιασδήποτε αθλητικής ομάδας.

Στην αποτίμηση της συνολικής αξίας του deal περιλαμβάνεται, πάντως, και η δέσμευση του νέου σχήματος (που γράφεται σε ρεπορτάζ ως Clearwater consortium, αν και υπάρχουν αναφορές σε υποστήριξη από την Clearlake Capital) να επενδύσει επιπλέον κεφάλαια 1,75 δισ. λιρών στον σύλλογο του Stamford Bridge, για μεταγραφές ποδοσφαιριστών, προπονητή, γήπεδο κ.α.

Τα δε έσοδα από την πώληση της Τσέλσι θα κατατεθούν σε κρατικό λογαριασμό, πριν μεταφερθούν σε φιλανθρωπικό καταπίστευμα για να βοηθήσουν τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία.

Το τέλος της 19ετούς παρουσία του Ρόμαν Αμπράμοβιτς στην δημοφιλή Τσέλσι και το βρετανικό ποδόσφαιρο γράφτηκε και τυπικά την Τετάρτη.

Ωστόσο, κανείς δεν ξεχνά ότι χρειάστηκε να δαπανήσει ένα ποσό άνω των 2,2 δισ. ευρώ να «χτίσει» μια τόσο μεγάλη ομάδα που κατέκτησε 21 τίτλους, συνεπώς ανάλογες είναι και οι ευθύνες που βαραίνουν τις πλάτες των διαδόχων του.

Το due diligence, το δάνειο, οι εγγυήσεις

Η ηγεσία της Premier League επιβεβαίωσε ότι τα μέλη της κοινοπραξίας του Τοντ Μπόλι πέρασαν από τα τεστ και τους ελέγχους των διευθυντών της και των ιδιοκτητών-μελών της λίγκας και το due diligence πραγματοποιήθηκε με την δέουσα επιμέλεια.

Αν και η κοινοπραξία κατέληξε από τις 7 Μαΐου στο deal εξαγοράς της Τσέλσι, η τελική συμφωνία καθυστέρησε κυρίως λόγω των ανησυχιών σχετικά με το δάνειο προς την Τσέλσι ύψους 1,6 δισ. λιρών από την Camberley International Investments με έδρα το Τζέρσεϊ, εταιρεία που διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Αμπράμοβιτς.

Αποσαφηνίστηκε, ωστόσο, ότι ο Ρώσος έχει πλέον ουσιαστικά διαγράψει το δάνειο, αφού συμφώνησε σε νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ότι τα κεφάλαια από την πώληση της Τσέλσι θα εισέλθουν σε δεσμευμένο λογαριασμό, υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε άλλη δήλωση της μάλιστα η βρετανική κυβέρνηση διεμήνυσε: «Θα ξεκινήσουμε τώρα τη διαδικασία για να διασφαλίσουμε ότι τα έσοδα από την πώληση (σ.σ. της Τσέλσι) θα χρησιμοποιηθούν για ανθρωπιστικούς σκοπούς στην Ουκρανία, για την υποστήριξη των θυμάτων του πολέμου» και ότι «…τα βήματα που έγιναν σήμερα θα εξασφαλίσουν το μέλλον αυτού του σημαντικού πολιτιστικού περιουσιακού στοιχείου (cultural asset) και θα προστατεύσουν τους φιλάθλους και την ευρύτερη ποδοσφαιρική κοινότητα». Χαρακτηρισμός που αφορά την Τσέλσι…

Το πρόσωπο «κλειδί», η Unicef και οι… χαμένοι

Το άλλο που αποκαλύπτεται μέσα από τις τρέχουσες εξελίξεις για το deal πώλησης της Τσέλσι, μια πολύκροτη υπόθεση η οποία διήρκεσε πάνω από δυο μήνες, συσχετίζεται με τις διαβεβαιώσεις που είχε ζητήσει η βρετανική κυβέρνηση ότι το φιλανθρωπικό καταπίστευμα που μέσω αυτού θα στηριχθούν τα θύματα του πολέμου (και δεν έχει ανακοινωθεί προς το παρόν) θα είναι ανεξάρτητο από τον Αμπράμοβιτς.

Ο Μάικ Πένροουζ, πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Unicef στο Ηνωμένο Βασίλειο, φέρεται ότι κλήθηκε να διευθύνει το ίδρυμα που θα αναλάβει την πρωτοβουλία. Για κάποιους, όμως, παραμένει ασαφές τι ρόλο, εάν υπάρχει τέτοιο θέμα, θα παίξει ο Αμπράμοβιτς στην όλη κίνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Clearlake Capital, εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων από την Καλιφόρνια, θα κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών της Τσέλσι.

Στους επενδυτές περιλαμβάνονται οι Mark Walter, επίσης συνιδιοκτήτης των LA Dodgers και ο Ελβετός Hansjoerg Wyss.

Η εμπορική τράπεζα Raine Group με έδρα τις ΗΠΑ ορίστηκε να διαχειριστεί την πώληση και η κοινοπραξία του Boehly έλαβε την ιδιότητα του προτιμώμενου πλειοδότη, πριν από τις προσφορές οι οποίες υποβλήθηκαν από τον Βρετανό επιχειρηματία Sir Martin Broughton και τον Stephen Pagliuca, συνιδιοκτήτη των Boston Celtics του NBA. Μια καθυστερημένη προσφορά από τον ιδιοκτήτη της Ineos, Jim Radcliffe, απορρίφθηκε επειδή αυτός έχασε την προθεσμία…