Ο σούπερ σταρ του Χόλιγουντ, Τομ Κρουζ, μπορεί να έχει αντιμετωπίσει αναρίθμητους κακούς στις ταινίες του, κατατροπώνοντάς τους, στην πραγματική ζωή, ωστόσο, φαίνεται ότι ηττήθηκε από μερικές πολικές αρκούδες.

Επιθυμία του ηθοποιού ήταν να κινηματογραφήσει την επερχόμενη ταινία του «Mission: Impossible: Dead Reckoning Part Two» στην μικρή πόλη του Σβάλμπαρντ, στη Νορβηγίας. Το πρόβλημα, ωστόσο, προέκυψε όταν ο Κρουζ ζήτησε να προσγειωθούν στην περιοχή 30 ελικόπτερα για τις ανάγκες των γυρισμάτων.

Ο κυβερνήτης του Σβάλμπαρντ, Λαρς Φάουσε, απέρριψε το αίτημα της εταιρείας παραγωγής PolarX, με τη δικαιολογία ότι τα ελικόπτερα θα διατάραζαν την άγρια ζωή στην περιοχή.

Το Σβάλμπαρντ, αποτελεί μια παρθένα περιοχή του πλανήτη που απέχει 960 χλμ. περίπου από τον Βόρειο Πόλο και φιλοξενεί 3.000 πολικές αρκούδες, πολικούς σκύλους και τάρανδους. Αντίθετα, ο πληθυσμός της αποτελείται από μόλις 2.400 ανθρώπους.

Η επικεφαλής περιβαλλοντικής προστασίας του αρχιπελάγους, Κριστίν Χέγκελουν, σχολιάζοντας την απόφαση του δημάρχου, ανέφερε: «Πρόκειται για έναν εντελώς διαφορετικό τύπο χρήσης ελικοπτέρου που υπερβαίνει τις υπερπτήσεις και την περιστασιακή προσγείωση. Πρόκειται για μια ταινία μεγάλου μήκους για την οποία θα χρησιμοποιηθούν ελικόπτερα με σημαντική δραστηριότητα και στο έδαφος».

Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι του Σβάλμπαρντ που δεν συντάσσονται στο πλευρό του δημάρχου τους και υποστηρίζουν ότι είναι καιρός για την πόλη να προσελκύσει την προσοχή που της αξίζει. Και μια ταινία όπως το «Mission Impossible» αναμφίβολα θα τονώσει την εικόνα της περιοχής.

Παρά τις αντιρρήσεις, πάντως, οριστική απάντηση σε αυτό το δίλημμα φαίνεται ότι έδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Αλεξάντερ Όρεν Χέεν, ο οποίος τόνισε ότι η αρχή της κυβερνητικής πολιτικής είναι ότι «σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και άλλων συμφερόντων, το περιβάλλον έχει μεγαλύτερη βαρύτητα». Σόρι, Τομ. Τα παράπονά σου στις αρκούδες.

Διαβάστε περισσότερα