Ο Τομ Φορντ ξεκίνησε τον ομώνυμο οίκο μόδας το 2005, μετά από μια εξαιρετικά επιτυχημένη 10ετία ως δημιουργικός διευθυντής στην Gucci. Σε μια εποχή ακμής για τη βιομηχανία της μόδας, το νέο brand πολυτελείας κατέκτησε γρήγορα μία από τις κορυφαίες θέσεις. Σήμερα, 13 χρόνια μετά την κυκλοφορία της πρώτης σειράς γυναικείων ενδυμάτων Tom Ford, ο διάσημος σχεδιαστής αποχαιρετά τον οίκο μόδας που ο ίδιος έφερε στον κόσμο.

Χωρίς προειδοποίηση και βαρυσήμαντες δηλώσεις, η μάρκα ανακοίνωσε ότι η επόμενη συλλογή της θα είναι και η τελευταία που θα σχεδιάσει ο ιδρυτής της. Ο Τομ Φορντ παρουσίασε την κυκλοφορία της συλλογής του Φθινόπωρο/Χειμώνα 2023 χτες, 26 Απριλίου, με τίτλο «Tom Ford Archive Collection».

Η συλλογή περιλαμβάνει μια επιλογή από τις αγαπημένες εμφανίσεις που ο ίδιος έχει δημιουργήσει από την πρώτη του γυναικεία σειρά το 2010 καθώς και μια πλειάδα μοντέλων που συνεισέφεραν στο να μετατραπεί η φίρμα σε ηγέτη της βιομηχανίας της μόδας.

Ο οίκος μόδας έκανε το ντεμπούτο της συλλογής στο Instagram με μια σειρά βίντεο και φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τον φωτογράφο Στίβεν Κλάιν, σημειώνοντας σεμνά στη λεζάντα ότι πρόκειται για την τελευταία συλλογή του Τομ Φορντ για την επωνυμία του και ότι ο σχεδιαστής θα επανεκδόσει τις αγαπημένες του εμφανίσεις της περασμένης δεκαετίας.