Ερευνά μερικές από τις πιο σκοτεινές, ψυχρές περιοχές στο διάστημα για ενδείξεις σχετικά με τη χημεία που συνεπάγεται η δημιουργία πλανητών και ίσως ακόμη και ζωής.

Αυτή η εικόνα που κυκλοφόρησε πρόσφατα δείχνει ένα τμήμα του μοριακού νέφους Chameleon I, περίπου 630 έτη φωτός από τη Γη.

Σε θερμοκρασίες έως περίπου -260 C, το Webb ανιχνεύει τύπους κόκκων πάγου που δεν είχαν παρατηρηθεί προηγουμένως.

Τα σύννεφα θα καταρρεύσουν για να σχηματίσουν αστέρια και, γύρω τους, πλανήτες. Και η χημεία που κατασκοπεύει το Webb θα ενσωματωθεί.

Το πορτοκαλί χαρακτηριστικό της «κλεψύδρας» είναι ένας πρωτοαστέρας – ένα αστέρι στον τρόπο σχηματισμού, που τραβάει υλικό από το σύννεφο στον εαυτό του.

Τα πορτοκαλί αστέρια από κάτω είναι πιο ώριμα και αρκετά φωτεινά ώστε δημιουργούν τις χαρακτηριστικές έξι αιχμές που έχουν γίνει πλέον γνωστές στις εικόνες Webb και είναι τεχνουργήματα του σχεδιασμού του τμηματικού καθρέφτη του τηλεσκοπίου.

Αλλά για να ανιχνεύσει τους πάγους, το Webb αγνοεί όλα αυτά τα αστέρια στο πλάι και αναζητά αστέρια πίσω από τον γαλάζιο άσπρο Chameleon I.

Καθώς το φως από αυτά τα αντικείμενα λάμπει μέσα από το σύννεφο, μέρος του απορροφάται από τους πάγους για να προδώσει τη σύνθεσή τους.

«Είναι κάτι σαν μαριονέτα σκιών», εξήγησε η Δρ Melissa McClure από το Πανεπιστήμιο του Leiden της Ολλανδίας.

Έχετε κάποιο είδος σχήματος που δημιουργεί τη σκιά. Οι πάγοι κάνουν μια απορρόφηση σε συγκεκριμένα μήκη κύματος φωτός και τα προσθέτετε όλα σε ένα φάσμα για να δείτε τι χημικό είδος έχετε“, είπε στο BBC News.

Αυτή είναι η δουλειά που γίνεται κυρίως στο Webb από τα φασματόμετρα κοντά στο υπέρυθρο και το μεσαίο υπέρυθρο (NIRSpec και MIRI) και σε κάποιο βαθμό από την κάμερα κοντά στο υπέρυθρο (NIRCam) που παρήγαγε την όμορφη εικόνα στο επάνω μέρος της σελίδας.

Διαβάστε ακόμη: