Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής ασκούν πιέσεις, προκειμένου να συμπεριληφθούν τα ρωσικά διαμάντια στον επόμενο γύρο των κυρώσεων που θα επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι στη Μόσχα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, παρά την εισβολή στην Ουκρανία, το Βέλγιο συνεχίζει να εισάγει διαμάντια από τη Ρωσία, αν και σε μειωμένες ποσότητες, σύμφωνα με τον Guardian.
Μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σταματήσει να αγοράζει ρωσικό άνθρακα και σειρά από άλλα ρωσικά προϊόντα (χρυσό, χαβιάρι, βότκα κ.ά.) ενώ, παράλληλα αποδεσμεύεται σταδιακά και από το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων, εξαιτίας του πολέμου.
Τα ρωσικά διαμάντια έχουν, ωστόσο, εξαιρεθεί έως σήμερα από τις λίστες με τις δυτικές κυρώσεις. Αυτή η εξαίρεση εντυπωσιάζει, καθώς το εμπόριο επηρεάζει μόνο ένα κράτος – μέλος της Ένωσης, το Βέλγιο, οι αρχές του οποίου έχουν, μάλιστα, διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ασκήσουν «βέτο» σε ενδεχόμενη απαγόρευση εισαγωγής διαμαντιών από τη Ρωσία, αν και οι άμεσα εμπλεκόμενες ενώσεις (Antwerp World Diamond Centre) έχουν προειδοποιήσει ότι σε τέτοια περίπτωση, θα κινδύνευαν να χαθούν έως και 10.000 θέσεις εργασίας.
Η –πλειοψηφικά κρατική– ρωσική εταιρεία Alrosa συνεχίζει να εξάγει διαμάντια στην αγορά της Αμβέρσας, από όπου περνά πάνω από το 85% των ακατέργαστων διαμαντιών της υφηλίου. Η ρωσική εταιρεία και κορυφαία στελέχη, φιγουράρουν ψηλά στις λίστες των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβάλλει οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Μάλιστα, λέγεται ότι η Alrosa έχει χρηματοδοτήσει και την κατασκευή / αναβάθμιση ενός ρωσικού πολεμικού υποβρυχίου B–871, το οποίο φέρει το όνομά της. Μόνο τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους, το Βέλγιο εισήγαγε από τη Ρωσία διαμάντια συνολικής αξίας περίπου 1.2 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τον Guardian.
Διαβάστε ακόμη: