Σήμερα (27/01), το Βέλγιο ανακοίνωσε νέα χρηματοδότηση για μη στρατιωτική βοήθεια και την παροχή πυραύλων, μυδραλιοβόλων, πυρομαχικών και τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία.

«Πρόκειται κυρίως για αντιαεροπορικούς και αντιαρματικούς πυραύλους, μυδραλιοβόλα, χειροβομβίδες και άλλον στρατιωτικό εξοπλισμό, τα οποία επιτρέπουν στην Ουκρανία να συνεχίσει την άμυνα απέναντι στη ρωσική εισβολή», ανέφερε η Υπουργός Άμυνας, Λουντιβίν Ντεντοντέ.

Αντίθετα, το Βέλγιο δεν είναι σε θέση να παράσχει άρματα μάχης, όπως ζητά ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η απαίτηση ικανοποιήθηκε από τις υποσχέσεις περίπου έξι δυτικών εταίρων, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, ο Καναδάς και η Μεγάλη Βρετανία, αυτή την εβδομάδα.

Η Λουντιβίν Ντεντοντέ τόνισε ότι πλέον, δεν υπάρχουν άρματα μάχης στις αποθήκες υλικού που διαθέτει το Υπουργείο Άμυνας, καθώς πωλήθηκαν πριν από περίπου δέκα χρόνια. Η νέα βοήθεια του Υπουργείου αποτιμήθηκε στα 93.8 εκατ. ευρώ, με το συνολικό ποσό να φθάνει συνολικά τα 228 εκατ. ευρώ, από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου. Παρουσιάσθηκε ως συνεισφορά, ώστε ο ουκρανικός στρατός να «αναχαιτίσει μία νέα επίθεση του ρωσικού στρατού, τις ερχόμενες εβδομάδες».

«Ο ουκρανικός λαός έχει ανάγκη την υποστήριξη έναντι μίας στοχευμένης επίθεσης κατά των θεμελίων της κοινωνίας μας», συμπλήρωσε η κ. Υπουργός. Σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια, ο Πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο, έκανε λόγο για παράδοση «ασθενοφόρων, αντίσκηνων, ιατρικού εξοπλισμού, γεννητριών» και συνεισφορά σε ένα διεθνές πρόγραμμα χρηματοδότησης, το οποίο αποσκοπεί στη μεταφορά αγροτικών πρώτων υλών, εκτός των ουκρανικών λιμανιών.

«Συνολικά, η μη στρατιωτική υποστήριξη ανέρχεται σε 86 εκατ. ευρώ. Σχεδόν 69 εκατ. ανθρωπιστικής βοήθειας στα οποία προστίθενται 10.6 εκατομμύρια για την ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση», υπογράμμισε ο Φλαμανδός φιλελεύθερος αξιωματούχος. Ακόμη, το Βέλγιο έχει παραδώσει στην Ουκρανία περισσότερους από 38.000 τόνους καυσίμων, κυρίως ντίζελ, τον τελευταίο χρόνο.

Διαβάστε ακόμη: