Την ώρα που η φημολογία είναι έντονη ότι η συμφωνία για τις κορβέτες έχει κλείσει με τους Γάλλους, με διαμεσολαβητή τον γνωστό επώνυμο δήθεν μεγαλοεπιχειρηματία (και νυν ανεπάγγελτο) παλαιάς κοπής από παραδοσιακό τζάκι, ένα τηλεφώνημα και μία επίσκεψη – αστραπή, ανακατεύουν και πάλι την τράπουλα των εξοπλιστικών!

Μέχρι πριν από κάμποσο καιρό, μερικούς μήνες δηλαδή, ουσιαστικά περί τα τέλη Οκτωβρίου- αρχές Νοεμβρίου 2022, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα έφερε τους Ιταλούς ως βέβαιους νικητές της σύγκρουσης με τους Γάλλους όσον αφορά την προμήθεια των 3 ή και 4 κορβετών!

Ωστόσο στη συνέχεια τα πράγματα άλλαξαν και υπήρξαν δραματικές ανατροπές που έφεραν τους Γάλλους από αουτσάιντερ φαβορί και τους Ιταλούς να δηλώνουν προς τα έξω ότι δεν επιθυμούν με την εξοπλιστική προμήθεια στην Ελλάδα να χαλάσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία!

Πάντως τις τελευταίες ημέρες έχει καταστεί εμφανής μια διαφορετική προσέγγιση που δείχνει ότι οι Ιταλοί πιθανότατα κάνουν την τελευταία τους προσπάθεια για τις κορβέτες και ότι στην πραγματικότητα το ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία ήταν πρόφαση ή καλύτερα δικαιολογία επειδή έβγαιναν έξω από την δουλειά!

Επί του προκριμένου, ο Υπ. Άμυνας της Ιταλικής κυβέρνησης Γκουίντο Κροσέτο πραγματοποίησε αιφνιδιαστικό ταξίδι – αστραπή στην Αθήνα όπου και συνάντησε τον Έλληνα Υπ. Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από τις Βρυξέλλες!

Την ίδια στιγμή οι πληροφορίες λένε ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, με αντικείμενο ευρωπαϊκά ζητήματα! Είναι όμως έτσι;

Η αίσθηση που επικρατεί και οι πληροφορίες που κυκλοφορούν στους διαδρόμους του Μαξίμου και του Υπ. Άμυνας λένε για την τελευταία προσπάθεια των Ιταλών να πάρουν τη δουλειά με τις κορβέτες μέσω μιας πρότασης πολύ δελεαστικής που μετέφερε ο Ιταλός Υπ. Άμυνας στον Έλληνα ομόλογο του!

Το ζήτημα ωστόσο που εγείρεται την ώρα τούτη, λίγο πριν προκηρυχθούν οι εκλογές είναι κατά πόσον η κυβέρνηση μπορεί να πάρει αυτόνομα μια απόφαση τέτοιας προμήθειας ή χρειάζεται διακομματική συναίνεση και συγκατάθεση!

Και επιπροσθέτως εάν υπάρχουν ανειλημμένες υποχρεώσεις προς τους Γάλλους και τον επώνυμο Έλληνα μεσάζοντα τους, ο οποίος προφανώς λειτουργεί προς εξυπηρέτηση τρίτου! Ποιου άραγε;

Διαβάστε περισσότερα