search

ΚΟΣΜΟΣ

Το τελευταίο 747 της Boeing βγαίνει από το εργοστάσιο μετά από 50 και πλέον χρόνια παραγωγής

Η Boeing έφτιαξε το τελευταίο 747 καθώς η γραμμή παραγωγής της μεταβαίνει σε όλα τα δικινητήρια αεροσκάφη ευρείας ατράκτου.

boeing747

Το τελευταίο Boeing 747 της εταιρείας πρόκειται να κυκλοφορήσει από το ιστορικό εργοστάσιο της εταιρείας βόρεια του Σιάτλ. Η πίεση των αεροπορικών εταιρειών για ενεργειακά αποδοτικότερα αεροπλάνα σε όρους καυσίμων έχει ως άμεση συνέπεια η σειρά παραγωγής του τζάμπο τζετ που διήρκησε περισσότερο από μισό αιώνα να ολοκληρώνεται εδώ.

Το 1.574ο και τελευταίο 747 έχει προγραμματιστεί να φύγει από το εργοστάσιο συναρμολόγησης αργά την Τρίτη προτού πετάξει από δοκιμαστικό πιλότο της Boeing, βαφτεί και παραδοθεί στην εταιρεία φορτηγών και ναυλωμένων Atlas Air Worldwide Holdings στις αρχές του επόμενου έτους.

Το μοναχικό 747, καλυμμένο με μια πράσινη προστατευτική επίστρωση, βρίσκεται μέσα στο τεράστιο εργοστάσιο συναρμολόγησης της εταιρείας στο Everett – το μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο σε όγκο, σύμφωνα με την Boeing.

Το κτίριο κατασκευάστηκε ειδικά για την έναρξη παραγωγής του jumbo jet το 1967.

Στο εσωτερικό, τα πληρώματα της Boeing πέρασαν τις τελευταίες ημέρες ταλαντεύοντας τα όργανα προσγείωσης, βελτιστοποιώντας τα συστήματα διαχείρισης φορτίου και τελειώνοντας το εσωτερικό πριν το τελικό αεροσκάφος ύψους 63 ποδιών και μήκους 250 ποδιών φύγει από το κτίριο.

Το τέλος της παραγωγής 747 δεν σημαίνει ότι τα αεροπλάνα θα εξαφανιστούν εντελώς από τους ουρανούς, αφού τα νέα θα μπορούσαν να πετούν για δεκαετίες.

Ωστόσο, έχουν γίνει σπάνια στους εμπορικούς στόλους.

Η United και η Delta αποχαιρέτησαν τα δικά τους χρόνια πριν από την πανδημία του Covid, ενώ η Qantas και η British Airways προσγείωσαν οριστικά τα 747 τους το 2020 κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας ταξιδιωτικής ύφεσης.

2boeing747

Το 747 είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα jetliners και βοήθησε να γίνουν τα διεθνή ταξίδια πιο προσιτά τα χρόνια μετά την πρώτη του εμπορική πτήση τον Ιανουάριο του 1970. Οι τέσσερις ισχυροί κινητήρες του ήταν αποδοτικοί για την εποχή τους. Τα αεροπλάνα μπορούσαν να μεταφέρουν εκατοντάδες επιβάτες κάθε φορά για πτήσεις μεγάλων αποστάσεων.

Τα τεράστια αεριωθούμενα αεροπλάνα διευκόλυναν επίσης τις πτήσεις αεροπορικών φορτίων σε όλο τον κόσμο, βοηθώντας τις εταιρείες να καλύψουν τα πιο απαιτητικά γούστα των καταναλωτών για τα πάντα, από ηλεκτρονικά μέχρι τυριά.

Διαβάστε ακόμη: