Προβληματισμός επικρατεί στο ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο σχετικά με τους διαγωνισμούς για τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, καθώς πληροφορίες που φτάνουν στην κυβέρνηση εγείρουν ζητήματα αξιοπιστίας συγκεκριμένων υποψηφίων, χωρίς ωστόσο το γεγονός αυτό να ανατρέπει προς το παρόν σχεδιασμούς.

Απλώς η υπόθεση παρακολουθείται εκ του σύνεγγυς με αυξημένη προσοχή!

Στο μεταξύ, προς επίρρωση των ανωτέρω, νέες παρατάσεις μαθαίνω ότι ζητάνε από το ΤΑΙΠΕΔ τα υποψήφια σχήματα, προκειμένου να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση των λιμένων Καβάλας, Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας!

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, για το Λιμάνι της Καβάλας, όπου υπό-παραχωρείται ο εμπορικός λιμένας «Φίλιππος Β’», οι υποψήφιες κοινοπραξίες ζήτησαν ολιγοήμερη παράταση προκειμένου να υποβάλουν δεσμευτικές προτάσεις πέραν της 9ης Φεβρουαρίου που έχει προσδιοριστεί ως καταληκτική ημερομηνία!

Το τμήμα του λιμένα Φίλιππος Β΄του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας διεκδικούν τα εξής επενδυτικά σχήματα:

1) QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT
2) Ένωση Εταιρειών IMERYS GREECE SA, GOLDAIR CARGO AE & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ABEE
3) Κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS KAVALA, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
4) ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ

Αντίστοιχα οι δεσμευτικές προσφορές για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας, των οποίων το ΤΑΙΠΕΔ παραχωρεί το 67%, οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να υποβληθούν περί τα τέλη Απριλίου και Ιουνίου αντίστοιχα!

Θυμίζεται ότι για το μεν Λιμάνι Αλεξανδρούπολης έχει καθοριστεί ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών η 21η Απριλίου, ενώ για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας ο αρχικός σχεδιασμός μιλούσε για υποβολή προσφορών το Πάσχα!

Τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης διεκδικούν τα εξής επενδυτικά σχήματα:

1) QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT
2) Κοινοπραξία CAMERON S.A- GOLDAIR CARGO AE- BOLLORE AFRICA LOGISTICS
3) Κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EUROPORTS -EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
4) ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ Λιμένας Φίλιππος Β΄ του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας

Σημειώνεται ότι τα εν λόγω λιμάνια διεκδικούν μεικτά σχήματα ως επί το πλείστον Ελλήνων και ξένων επενδυτών, ενώ σημειώνεται πως ιδιαίτερη αναφορά ως προς το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τα υπό παραχώρηση λιμάνια, έκανε κατά την ακρόαση του στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Τζορτζ Τσούνης!

Αντίστοιχο ενδιαφέρον με δηλώσεις του είχε επιδείξει και ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ κ, Τζέφρι Πάιατ!