Η ανακοίνωση των σχημάτων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης έχει να κάνει με την γεωπολιτική θέση της περιοχής.
Ανάμεσα στους διεκδικητές του 67% του λιμένα βρίσκονται διεθνή επενδυτικά κεφάλαια και εταιρίες αλλά και ισχυροί ελληνικοί όμιλοι, ενώ το «παρών» έδωσε και ο Οργανισμός Λιμένα Θεσσαλονίκης.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η κοινοπραξία της αμερικανικής επενδυτικής εταιρίας Black Summit Financial Group. Πρόκειται για μια συμμετοχή που είχε προαναγγελθεί ως αποτέλεσμα του έντονου αμερικανικού ενδιαφέροντος για το λιμάνι της πόλης. Στην κοινοπραξία της Black Summit συμμετέχει και ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Η δεύτερη κοινοπραξία που εκδήλωσε ενδιαφέρον είναι αυτή της εταιρίας Cameron του ομίλου Κοπελούζου, της Goldair Cargo και της Bollore Africa Logistics.
Εκδήλωση ενδιαφέροντος υπέβαλε και η αμερικανική Quintana Infrastructure & Development, ιδιωτική εταιρία επενδύσεων χαρτοφυλακίου και διαχείρισης εταιριών που επικεντρώνεται στους τομείς των ενεργειακών υποδομών κ.ά.
Την τετράδα των ενδιαφερομένων συμπληρώνει ο Οργανισμός Λιμένα Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΟΛΘ και ο βασικός της μέτοχος, South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT), εξετάζουν το ενδεχόμενο υποβολής προσφοράς, αφού προκύψει ότι μπορούν να υπάρξουν συνέργειες μεταξύ των δύο λιμανιών.