Σε ένα από τα μεγαλύτερα success stories της κυβέρνησης εξελίσσεται με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, η πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ!

Ο διαγωνισμός εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα με τέλη Σεπτεμβρίου όταν και θα υποβληθούν οι οικονομικές προσφορές των 9 πανίσχυρων διεθνών funds που συμμετέχουν στην διαδικασία, ενώ ο τελικός ανάδοχος του διεθνούς διαγωνισμού θα έχει κηρυχθεί μέχρι τα τέλη του έτους.

Θα πρέπει στο σημείο αυτό να επισημανθεί το γεγονός ότι η συμμετοχή των υποψηφίων στην διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη την ώρα τούτη είναι παγκοσμίως πρωτοφανής και προϊδεάζει για πολύ υψηλές προσφορές και τίμημα πέραν κάθε προσδοκίας.

Στο επιτελείου του κ. Στάσση αλλά και στο κέντρο επιχειρήσεων της Goldman Sachs που είναι ο σύμβουλος – συντονιστής της ιδιωτικοποίησης του 49%, επικρατεί αισιοδοξία καθώς τονίζουν με έμφαση πως στην συγκεκριμένη φάση που βρίσκεται ο διαγωνισμός, στην διαδικασία της εμπιστευτικής πληροφόρησης δηλαδή, οι συνήθεις υποψήφιοι που συμμετέχουν με βάση την διεθνή εμπειρία από αντίστοιχες διαγωνιστικές καταστάσεις, μετά βίας ανέρχονται στο 50% όσων πέρασαν το στάδιο της τεχνικής αξιολόγησης!

Υπό το πρίσμα των διεθνών στάνταρ η απολύτως φυσιολογική συμμετοχή στη φάση των εμπιστευτικών συζητήσεων θα ήταν 4-5 υποψήφιοι από τους 9 που πέρασαν τη φάση της τεχνικής αξιολόγησης!

Η συμμετοχή και των 9 υποψηφίων, που συμπτωματικά συνιστούν και 9 από τα μεγαλύτερα funds στον κόσμο, όπως Oak, KKR, CVC, First, Blackstone κ.α. αποτελεί παγκόσμια επιτυχία που δημιουργεί προσδοκίες για πολύ υψηλό τίμημα.

Και επιπροσθέτως αξίζει να συμπληρωθεί ότι η παρούσα ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ γίνεται χωρίς την παραχώρηση του management και υπό αυτή την έννοια ο νικητής του διαγωνισμού θα είναι απλώς ένας παθητικός επενδυτής!

O ΔΕΔΔΗΕ, η επαναπροκύρηξη του διαγωνισμού και ο Βλαδίμηρος…