Ευνοεί τις συνεργασίες μεταξύ των υποψηφίων, το σχέδιο πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, από το μέτοχό του που είναι η ΔΕΗ η οποία σήμερα κατέχει το 100% των μετοχών.
Στη ΔΕΗ εκτιμούν πως η σύμπραξη δύο μεγάλων ξένων funds με το άφθονο χρήμα που έχει μαζευτεί στη διεθνή αγορά (27 τρις –ναι τρις!- δολάρια έριξαν στην αρένα οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες της Δύσης τους τελευταίους 14 μήνες) θα φέρει εύκολα μία προσφορά πάνω από το 1,2 δις για τον ΔΕΔΔΗΕ.
«Μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου το αργότερο θα κατατεθούν οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές μαζί με όλα τις εγγυητικές επιστολές για τις πηγές χρηματοδότησης αλλά και τα ίδια κεφάλαια. Στο τέλος Σεπτεμβρίου το αργότερο υπολογίζουμε να έχουμε ανάδοχο και να υπογραφεί το Σύμφωνο Μεταβίβασης Μετοχών (ΣΜΜ-SPA) ώστε η συνέλευση της ΔEΗ να εγκρίνει την πώληση. Θα ακολουθήσει η νέα διοίκηση.
Η ΔEΗ με το τίμημα που θα πάρει ξεπληρώσει μέρος του δανεισμού, θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις στην απολιγνιτοποίηση και θα επεκταθεί μέσω εξαγορών και συνεργασιών. Για τον λόγο αυτό βιάζεται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας» μας λέει κορυφαίο στέλεχος της ΔΕΗ που κάνει και μια σημαδιακή πρόβλεψη: «τα δύο αυστραλέζικα funds και το καναδικό ίσως προχωρήσουν σε σύμπραξη έστω και ανα ζεύγη ώστε να μας δώσουν μια πολύ ισχυρή προσφορά. Επικεφαλής της σύμπραξης θα είναι ένας από τους εννέα funders υποχρεωτικά .Στη σύμπραξη είναι καλοδεχούμενοι και οι Γάλλοι όπως μας λένε οι σύμβουλοι. Ιδωμεν!».
Tα εννέα fund για το ΔΕΔΔΗΕ που πέρασαν στην τελική φάση είναι:
ARDIAN Infrastructure Funds (Γαλλία-διαχειρίζεται 160 δις κεφάλαια)
BCI – British Columbia Investment (Καναδάς-ΗΠΑ 250 δις)
BLACKROCK (ΗΠΑ-9 τρις δολάρια)
KKR – Kohlberg Kravis Roberts & Co. (ΗΠΑ-280 δις)
Oak Hill Advisors LLP (ΗΠΑ-150 δις)
MACQUARIE Group (Αυστραλία-520 δις)
First Sentier Investors (Αυστραλία-240 δις)
CVC Capital Partners (Βρετανία-180 δις)
F2i – Fondi Italiani per le Infrastructure (Ιταλία- 160 δις)
Για τη διευκόλυνση των συμπράξεων η ΡΑΕ ενέκρινε τάχιστα το Μέσο Σταθμικό Κόστος Κεφαλαίου του Διαχειριστή ώστε τα νέα έργα εκσυγχρονισμού του δικτύου να αντιμετωπίζουν ριζικά τις ρευματοκλοπές.
Το σχήμα που θα πλειοδοτήσει, δεν θα μπορεί να πουλήσει για μία τριετία, αλλά και μετά, η ΔΕH έχει το πρώτο δικαίωμα επαναγοράς των μετοχών της εταιρείας.
«Ο έλεγχος του ΔΕΔΔΗΕ από του μνηστήρες, θα ανοίξει το δρόμο για τη Συμφωνία Μετόχων ύστερα από διαπραγματεύσεις με τη ΔΕH, που θέτει τους όρους. Για τον λόγο αυτό προβλέπονται και συζητήσεις τόσο με τον ΔΕΔΔΗΕ όσο και με τη ΡΑΕ. Τα τελικά κείμενα δεν θα μπορούν να αλλάξουν ούτε κατά τη διαδικασία της κατάθεσης των προσφορών ούτε σε μεταγενέστερο χρόνο» επισημαίνει το στέλεχος της ΔΕΗ.
Ρεύμα: Τρομάζουν την κυβέρνηση οι συνεχείς αυξήσεις στα τιμολόγια