Το Ναυτικό της Νιγηρίας σκοπεύει να ενισχύσει τα μέτρα, προκειμένου να τιμωρήσει πρόσωπα που συνεργάστηκαν με απαγωγείς και εγκληματίες, δήλωσε ο νέος αρχηγός του Σώματος, υποναύαρχος A.Z. Γκάμπο.

Το πρόβλημα της πειρατείας φαίνεται να έχει οξυνθεί, καθώς οι απαγωγές στον Κόλπο της Γουινέας, που καλύπτει 2,3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και συνορεύει με περίπου 20 χώρες, σημείωσαν ρεκόρ πέρυσι, σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Ναυτιλίας.

Ο υποναύαρχος, ο οποίος διορίστηκε ως επικεφαλής του ναυτικού της Νιγηρίας τον περασμένο μήνα, είπε ότι θα υιοθετήσει μια προσέγγιση «μηδενικής ανοχής» και θα χρησιμοποιήσει το «βαρύ χέρι» του νόμου εναντίον εκείνων που εμπλέκονται στην εγκληματικότητα.

Ενώ ξένα ναυτικά, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, περιπολούν τα διεθνή ύδατα, σύμφωνα με τη νιγηριανή νομοθεσία μόνο το προσωπικό της χώρας μπορεί να μεταφέρει όπλα σε πλοία στα παράκτια ύδατά της περιοχής. Ένα δικαστήριο της Νιγηρίας έκανε πέρυσι τις πρώτες καταδίκες βάσει ενός νέου νόμου κατά της πειρατείας, αλλά οι απαγωγές αυξήθηκαν.

Τα συχνά περιστατικά εγκλημάτων στη θάλασσα καταδεικνύουν την αναγκαιότητα αυτών των κινήσεων. Πρόσφατα, πειρατές παραβίασαν τη γέφυρα ενός Τουρκικού πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, σκοτώνοντας ένα μέλος του πληρώματος και απήγαγαν 15 άλλα. Η παγκόσμια αυτή απειλή αυτή επηρέασε και ένα Ελληνικό πλοίο, προσφάτως, καθώς επίθεση από πειρατές δέχτηκε αργά το βράδυ της 6ης Φεβρουαρίου το ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο Sea Phantom, περίπου 91 ναυτικά μίλια (168 χλμ.) δυτικά της Μπάτα στην Ισημερινή Γουινέα και 115 ναυτικά μίλια έξω από τις ακτές του Καμερούν. Το πλήρωμα συγκεντρώθηκε στo «κάστρο» (citadel) του πλοίου που είναι ειδικά διαμορφωμένος χώρος για την ασφάλειά τους και το οδήγησε στα βορειοανατολικά, φτάνοντας στο λιμάνι Μαλάμπο, στην Ισημερινή Γουινέα, το απόγευμα της 7ης Φεβρουαρίου, δήλωσε η εταιρεία ασφαλείας Ambrey.