Η μετά Τσίπρα εποχή στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει το κόμμα αποδιοργανωμένο, διασπασμένο, γεμάτο ίντριγκα και πισωμαχαιρώματα από κορυφαία στελέχη, τάσεις και μικρούς ηγετίσκους που νομίζουν στην χειρότερη ότι είναι οι έλληνες Μπερλίνγκουερ.
Οι ενδιαφερόμενοι για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη φάση φοβούνται ότι θα δεχτούν μεγάλο και υπόγειο πόλεμο από την προεδρική φρουρά, πρόσωπα δηλαδή που επειδή ο Τσίπρας τα είχε ψηλά νομίζουν ότι θα διαφεντεύουν το κάθε υποψήφιο αρχηγό.
Την έκανε με ελαφριά ο Γαβριήλ
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης την έκανε με ελαφριά βήματα γιατί κατάλαβε που πάει να μπλέξει.
Το ίδιο, όμως, φαίνεται ότι συμβαίνει και με τον Διονύση Τεμπονέρα ένα πρόσωπο καταρτισμένο αλλά ιδιαίτερα φειδωλό.
Τι λέει ο Διονύσης; Ότι δεν γίνεται να υπάρξει αρχηγός και να χρεωθεί την ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Γιατί να μην έχουμε αυταπάτες, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταφέρει να νικήσει καμία περιφέρεια και κανένα μεγάλο δήμο.
Τι θέλουν οι προεδρικοί; Να γίνει γρήγορα η εκλογή του νέου αρχηγού χωρίς να συζητηθεί τι έφταιξε και χωρίς να πάρει μερίδιο ευθύνης ο Τσίπρας… Το χειρότερο χωρίς πλατφόρμα.
Συμμαχία Αχτσιόγλου – Χαρίτση
Σε αυτή τη συγκυρία, όπως φαίνεται, το πρώτο και καθοριστικό ρόλο τον έχει η αριστερή τάση του κόμματος, οι «53».
Δυναμική αναμφίβολα δείχνει η Έφη Αχτσιόγλου και λιγότερη ο Αλέξης Χαρίτσης.
Τα δύο στελέχη είναι σε συνεννόηση για να μην επιβληθούν στην διαδικασία οι όροι που θέτουν οι προεδρικοί.
Ο Χαρίτσης, φαίνεται ότι θα κάνει πίσω για χάρη της Έφης με την οποία μοιράζονται τις ίδιες ομάδες, δηλαδή τους «53».
Διάσπαση των προεδρικών
Το πρόβλημα που είναι; Το πρόβλημα δείχνει να είναι τα θέλω των «προεδρικών» οι οποίοι από την μία θέλουν να προβάλουν μία δικιά τους υποψηφιότητα και από την άλλη υπογείως ζητάνε θέσεις για να στηρίξουν κάποιους εν δυνάμει υποψηφίους… Το χειρότερο: Οι προεδρικοί είναι τριχοτομημένοι.
Δηλαδή, ο Χρήστος Σπίρτζης, ένα μεγαλοστέλεχος που απειλεί ότι θα παραιτηθεί ενώ κάποιοι τον έχουν πείσει ότι μπορεί να κατέβει για αρχηγός παρά το γεγονός ότι δεν εξελέγη βουλευτής.
Και ο Παππάς θέλει για αρχηγός
Ο Νίκος Παππάς, παρά την καταδίκη του από το Ειδικό Δικαστήριο θέλει να διεκδικήσει την αρχηγία θεωρώντας ότι θα πάρει τους προεδρικούς και την εύνοια του Τσίπρα.
Το ίδιο και η Ρένα Δούρου, της Μάνδρας και του Ματιού ενώ άκουσον άκουσον θέλει να κατέβει και ο Παύλος Πολάκης, για να μετρήσει τις δυνάμεις του και να κατοχυρώσει την θέση του στη μετά Τσίπρα εποχή.
Κίνηση από Γεροβασίλη;
Τις τελευταίες ώρες κάποιοι πάνε να πείσουν ακόμα και την Όλγα Γεροβασίλη να είναι υποψήφια, ως πιο σοβαρή περίπτωση από τους «προεδρικούς», της Κίνησης Μελών.
Δηλαδή, ένα χάος. Είτε με τη θέληση είτε χωρίς τη θέληση Τσίπρα, οι προεδρικοί πέφτουν στα μάτια των υπόλοιπων στελεχών και των φίλων της βάσης.
Και ενώ οι προεδρικοί ψάχνουν να πάρουν το κόμμα από τις αριστερές τάσεις, η Ομπρέλα θέλει να προτείνει τους δεινόσαυρους του κόμματος, δηλαδή τον Νίκο Φίλη και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που μπορεί να είναι ικανό στέλεχος αλλά δεν έχει το ρεύμα που πολλοί νομίζουν.
Θα βάλει νερό στο κρασί της και θα στηρίξει τη νεότερη γενιά;
Μεγάλο ερωτηματικό οι πασοκογενείς
Μεγάλο ερωτηματικό είναι τι θα κάνουν οι πασοκογενείς.
Κάποιοι αρχίζουν και ψελλίζουν κάτι για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει… ΑΝΤΑΡΣΥΑ… Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Υπο διάλυση και οι εκδοτικοί βραχίονες
Υπό αυτές τις συνθήκες, τι αντιπολίτευση να γίνει και ποιος θα ασχοληθεί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές…
Ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνεται, σοβαροί αρθρογράφοι της Αριστεράς δείχνουν να έχουν χάσει τη γη κάτω από τα πόδια, η Αυγή και το Κόκκινο βρίσκονται σε δεινή θέση με την κρατική επιδότηση να μην φτάνει για τη επιβίωση των κομματικών μέσων ενώ επιχειρηματίες που στηρίζανε τα «ροζ» μαγαζιά κλείνουν τη στρόφιγγα…
Ο δε Βαξεβάνης σπρώχνει όσο μπορεί την περίπτωση Τεμπονέρα!
Το πιο σημαντικό: Η σοβαρή αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη λείπει, το ΠΑΣΟΚ περιμένει στη γωνία και η Πλεύση Ελευθερίας ανταγωνίζεται σε γραφικότητες τον Βαρουφάκη.
Η ακροδεξιά προετοιμάζεται για μάχη χαρακωμάτων ώστε να κερδίζει και άλλα χώρο στο πολιτικό σύστημα.
Δεν είναι και λίγοι αυτοί που λένε ότι η θεσμική αντιπολίτευση θα προέλθει από τα δεξιά κόμματα.
Όλα αυτά δίνουν το δικαίωμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να «τρίβει» τα χέρια του καθώς ανοίγεται ένας μεγάλος κυβερνητικός κύκλος 4+4 χρόνια με άπλετο χρόνο να μοιράσει την εξουσία σε δύο κύκλους και κυριαρχία να επιβληθεί σε συμφέροντα που δεν τον θέλουν…