Η αφοσίωση του διάσημου ηθοποιού στην Εκκλησία της Σαϊεντολογίας, από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 είναι τόσο μεγάλη, που έχει δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για διάφορες θεωρίες. Μία από αυτές αφορά τα χρήματα που έχει δωρίσει ο Κρουζ όλα αυτά τα χρόνια στην θρησκεία που αναπτύχθηκε από τον Λ. Ρον Χάμπαρντ, απώτερος σκοπός της οποίας είναι η πραγματική πνευματική αφύπνιση και ελευθερία.

Είναι πολύ δύσκολο να μάθει κανείς πόσα χρήματα έχει δωρίσει ο Κρουζ στην Εκκλησία, εκτός αν γνωρίζει τους λογιστές του, αλλά και πάλι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του 2008 της Daily Mail, ο Κρουζ είχε δώσει συνολικά 5 εκατομμύρια λίρες στην Εκκλησία από το 2004 έως το 2007, αλλά επειδή η Mail έχει λάβει πολλές μηνύσεις για ψευδείς αναφορές, πολλοί ήταν εκείνοι που δεν το έλαβαν υπόψη.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το Business Insider δημοσίευσε το δικό του άρθρο που εξετάζει την οικονομική κατάσταση της Σαϊεντολογία. Σύμφωνα με αυτό το άρθρο, το οποίο είχε τίτλο “Η Σαϊεντολογία είναι μεγαλύτερη, πλουσιότερη και μεγαλώνει πιο γρήγορα απ’ όσο πιστεύεις”, ο Κρουζ είχε δωρίσει 25 εκατομμύρια δολάρια συνολικά μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Έχει περάσει περίπου μια δεκαετία από την εκτίμηση των 25 εκατομμυρίων δολαρίων του Business Insider. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, ο Κρουζ και η Εκκλησία της Σαϊεντολογίας συνέχισαν τη σχέση τους, οπότε, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι ο Κρουζ συνέχισε να κάνει δωρεές. Τώρα, αν το ποσό που αναφέρει το Business Insider είναι ακριβές, τότε ο Κρουζ έχει δωρίσει περισσότερα εκατομμύρια δολάρια τα τελευταία 10 χρόνια.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ηθοποιός Λέα Ρέμινι, η οποία είχε κόψει κάθε δεσμό με τη Σαϊεντολογία το 2013, έχει δηλώσει πως τα μέλη της Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας πληρώνουν εκατομμύρια για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Μερικά από τα έξοδα που η Ρέμινι ισχυρίστηκε ότι πλήρωσε περιλαμβάνουν δαπάνες χιλιάδων για όλα τα βιβλία του ιδρυτή της Εκκλησίας Λ. Ρον Χάμπαρντ και εκατοντάδες σε κάθε μάθημα που παρακολουθούσε. Η Ρέμινι είπε επίσης ότι πλήρωνε 800 δολάρια την ώρα για να κάνει audit – διαδικασία μέσω της οποίας το υποκείμενο περνάει από γεγονότα της ζωής του για να απαλλαγεί από την αρνητικότητα και να φτάσει σε ένα επίπεδο “κάθαρσης”.

Η εκκλησία εξέδωσε μία δήλωση για τους ισχυρισμούς της Ρέμινι, λέγοντας πως είναι ψευδείς, προσθέτοντας πως οι κατηγορίες της έγιναν με σκοπό να επωφεληθεί.