Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν απότομα την Τετάρτη, καταγράφοντας πτώση της τάξεως του 2%, καθώς οι πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη και να περιορίσουν την κατανάλωση πετρελαίου αντιστάθμισαν τα ισχυρά κινεζικά οικονομικά δεδομένα και την πτώση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού Brent έχασε 1,66 δολ., ή 1,93%, στα 83,13 δολ. το βαρέλι, ενώ το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate των ΗΠΑ υποχώρησε κατά 1,58 δολάρια ή 1,95%, στα 79,28 δολάρια.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι πιθανό να κάνει μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic, καθώς η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να μάχεται με τον πληθωρισμό.

Οι αγορές τιμολογούν με πιθανότητα 86% η Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση πολιτικής της τον Μάιο.

Στην Ευρώπη, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι επίσης επιφυλακτικοί για τον πληθωρισμό και έχουν προτείνει ότι τα επιτόκια πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται.

«Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες και υποδεικνύουν την επιταχυνόμενη κινεζική οικονομία απέτυχαν να παράσχουν μια βάση εκτόξευσης για να αυξηθούν οι τιμές της ενέργειας», δήλωσε ο αναλυτής της PVM Oil, Stephen Brennock.

Η οικονομία του κορυφαίου εισαγωγέα αργού πετρελαίου της Κίνας αναπτύχθηκε με ταχύτερο από το αναμενόμενο 4,5% το πρώτο τρίμηνο και η απόδοση του διυλιστηρίου πετρελαίου της χώρας αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, μειώθηκαν κατά περίπου 2,68 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν παράγοντες της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου την Τρίτη. Τα αποθέματα βενζίνης και αποσταγμάτων μειώθηκαν επίσης την περασμένη εβδομάδα.

Προσθέτοντας μεγαλύτερη πίεση στους βασικούς δείκτες της τιμής πετρελαίου, τα ασιατικά διυλιστήρια συνέχισαν να εξαγοράζουν ρωσικό αργό τον Απρίλιο. Η Ινδία και η Κίνα έχουν αγοράσει τη συντριπτική πλειονότητα του ρωσικού πετρελαίου μέχρι στιγμής τον Απρίλιο σε τιμές πάνω από το ανώτατο όριο της δυτικής τιμής των 60 δολαρίων το βαρέλι, σύμφωνα με τους traders και τους υπολογισμούς του Reuters.

Διαβάστε περισσότερα