Η Walt Disney Imagineering σχεδίασε ένα νέο ρομπότ που περπατά στα δύο πόδια, χορεύει, τεντώνεται και δείχνει συναισθήματα.

Αυτό το φουτουριστικό δημιούργημα θυμίζει πολύ τον Wall-E, τον αξιαγάπητο ήρωα-ρομπότ της Disney αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό και όχι μια εφεύρεση του μακρινού μέλλοντος.

Το λευκό ρομπότ, που ακόμη δεν έχει όνομα, επιδεικνύει τις δεξιότητές του στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση καθώς αντιδρά στους γύρω του και μπορεί να τους ακολουθεί.

Με το εκφραστικό κεφάλι και την περιστρεφόμενη κεραία του, το ρομπότ έχει σχεδιαστεί για να φέρει τα δημιουργικά σχέδια των animators στον πραγματικό κόσμο χρησιμοποιώντας μηχανική μάθηση.

Το ρομπότ αυτό δεν είναι απλώς ένα χαριτωμένο δημιούργημα, αλλά ένα σημαντικό τεχνολογικό βήμα προς τα εμπρός για τον ερευνητικό κλάδο της Disney.

Σχεδιασμένο από μια ομάδα με επικεφαλής τον Moritz Bächer από την Disney Research στη Ζυρίχη, το ρομπότ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο 2023 IEEE/RSJ International Conference on Intelligent Robots and Systems (IROS).

Στην περιγραφή του βίντεο, η Disney Imagineering αναφέρει: «Το να σχεδιάζεις έναν δίποδο ρομποτικό χαρακτήρα με άψογη ισορροπία είναι εντυπωσιακό, αλλά δεν αρκεί όταν λαμβάνεις υπόψη τους χαρακτήρες της Disney, που στηρίζονται, αναπηδούν, σέρνονται, βηματίζουν βαριά, ανακατεύονται, βιάζονται, περιφέρονται ή ελίσσονται».

Η δήλωση προσθέτει ότι το ρομπότ σχεδιάστηκε συνδυάζοντας διαδικαστικά κινούμενα σχέδια, αρθρωτό υλικό και ενισχυτική εκμάθηση για να μιμηθεί και να μάθει τα μοναδικά στυλ βάδισης των διαφορετικών χαρακτήρων.

Το λογισμικό της Disney παίρνει κινούμενα σχέδια που οραματίστηκαν οι δημιουργικές ομάδες και διδάσκει στο ρομπότ πώς να προσεγγίζει αυτές τις κινήσεις στον πραγματικό κόσμο.

Το ρομπότ δοκιμάζει την κίνηση χιλιάδες φορές σε ένα εικονικό περιβάλλον, προσαρμόζοντας παράγοντες όπως η τριβή από το έδαφος, έως ότου μπορεί να κινείται όπου κι αν βρίσκεται.

Διαβάστε ακόμη: