Το Μουσείο Πράδο, ένας από τους κορυφαίους οργανισμούς τέχνης τήης Ισπανίας, ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει τις συλλογές του για να εντοπίσει έργα που μπορεί να είχαν κατασχεθεί κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου και αποθηκεύτηκαν στις εγκαταστάσεις του.

Το Μουσείο της Μαδρίτης δημοσιοποίησε στις αρχές της εβδομάδας λίστα με 25 έργα, τα οποία, όπως διαπιστώθηκε είχαν κατασχεθεί και τοποθετηθεί στο Μουσείο υπό το καθεστώς του δικτάτορα Φράνκο. Μάλιστα δημοσίευσε φωτογραφίες των 22 έργων, διευκρινίζοντας ότι τα άλλα τρία είναι σε πολύ κακή κατάσταση.

Έως την Πέμπτη ο αριθμός των έργων που επιβεβαιώθηκε ότι είναι κατασχεμένα ανήλθε στα 62.

Κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, από το 1936 έως το 1939, διάφορα έργα τέχνης κλάπηκαν και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι οικογένειες των αρχικών ιδιοκτητών τους προσπαθούν ακόμη να τα αποκτήσουν ξανά.

Μεταξύ των έργων τέχνης που περιλαμβάνονται στη λίστα του Πράδο είναι πίνακες των Γιαν Μπρίγκελ του νεότερου, Φρανσουά Μπουσέ και Χοακίν Σορόγια.

Η ποιότητα των έργων είναι πολύ διαφορετική, υπάρχουν μερικά από γνωστούς μεγάλους ζωγράφους όπως ο Χοακίν Σορόγια, αλλά και ανώνυμοι πίνακες, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν θα γίνουν ποτέ γνωστοί, δήλωσε ο Αντρές Ουμπέντα, επικεφαλής συντήρησης και έρευνας του Πράδο, στην δημόσια ισπανική τηλεόραση.

Οι ερευνητές θα προσπαθήσουν τώρα να διαπιστώσουν γιατί κατασχέθηκαν αυτά τα έργα, είπε αναφέροντας ότι είναι το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία που αποσκοπεί στην επιστροφή των έργων τέχνης στις οικογένειες των αρχικών ιδιοκτητών.