Ηχηρό μήνυμα για τον ρόλο που θα διαδραματίσει η Attica Bank στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα και την οικονομία συνολικά αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης της με την Παγκρήτια Τράπεζα και την κεφαλαιακή θωράκιση του νέου σχήματος με 750 εκατ. ευρώ τον ερχόμενο μήνα, έστειλε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο Αλέξανδρος Εξάρχου.

Μετά την πρόσφατη παρουσίαση του ρόλου και των προοπτικών που θα διαδραματίσει τα επόμενα χρόνια ο 5ος τραπεζικός πόλος, ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου επέλεξε χθες να «ανοίξει τα χαρτιά του» αναφορικά με τη νέα – ισχυρή – μετοχική δομή που θα έχε η νέα τράπεζα τα επόμενα  χρόνια.

Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη, στο Fourth Thessaloniki Metropolitan Summit ο κ. Εξάρχου αποκάλυψε ότι «από την ημέρα που δημοσιεύθηκε η συμφωνία Thrivest – ΤΧΣ και κατάλαβε η επενδυτική κοινότητα την ακριβή της διάσταση, έχουμε καθημερινά εκδήλωση ενδιαφέροντος από μεγάλα fund που σκέφτονται μελλοντικά να επενδύσουν στη νέα τράπεζα».

Πρακτικά το σχέδιο των νέων μετόχων περιλαμβάνει μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης και της αύξηση κεφαλαίου κατά 735 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της νέων ισχυρών επενδυτών προκειμένου το τραπεζικό status και η κεφαλαιακή δύναμη πυρός της νέας τράπεζες να συμβάλει στην περαιτέρω μεγέθυνση των εργασιών και των μεγεθών της.

Όπως είπε ο κ. Εξάρχου, σήμερα η νέα τράπεζα βρίσκεται σε καλύτερη οικονομική θέση, γιατί είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη, τα κεφάλαια δεν στηρίζονται καθόλου σε αναβαλλόμενο φόρο, τα κόκκινα δάνεια θα είναι χαμηλότερα του 3% και θα διαθέτει μία σημαντική γεωγραφική διασπορά σε όλη την επικράτεια.

Με την επερχόμενη ΑΜΚ των 735 εκατ., θα είναι σε θέση όχι μόνο να στηρίξει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αλλά και να αυξήσει ουσιωδώς τη δυνατότητα των νέων εταιρειών στην Ελλάδα να αναπτυχθούν, όπως θα αναπτύσσονταν εάν βρίσκονταν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

«Αυτό που επετεύχθη για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα όχι μόνο μας κάνει υπερήφανους αλλά και δημιουργεί μία νέα τράπεζα που θα είναι ικανή να χρηματοδοτήσει δραστηριότητες που δεν ήταν χρηματοδοτήσιμες από το τραπεζικό σύστημα, θα έχει σημαντικές πιθανότητες κερδοφορίας και θα δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες στον ιδιωτικό τομέα που θα συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδύσεων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Προφανώς και με την είσοδο νέων επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας τράπεζας που προϊδέασε για τα επόμενα χρόνια ο κ. Εξάρχου όλοι οι παραπάνω στόχοι αναμένεται να μεγεθυνθούν, καθιστώντας τη νέα τράπεζα ουσιαστικό 5ο πόλο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι η ενιαία τράπεζα που θα προκύψει θα φέρει νέα επωνυμία και θα μετρά ενεργητικό 10,2 δισ. ευρώ και καταθέσεις 9,4 δισ. ευρώ. Με βάση το 10ετές business plan (2023-2034)η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoA) αναμένεται να διαμορφωθεί στο 14% και τα κέρδη μετά φόρων να ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ.

Το σκεπτικό της επένδυσης

Σε ότι αφορά στο σκεπτικό της επένδυσης της Thrivest στις τράπεζες ο κ. Εξάρχου ανέφερε ότι οι συνθήκες της οικονομίας έχουν μεταβληθεί στην Ελλάδα και είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε επενδύσει 330 εκατ. στον 5ο πυλώνα. Δεν είναι μικρό νούμερο για ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα, συγκρίνοντάς την με άλλες επενδύσεις στο τραπεζικό σύστημα, που ήταν πολύ μικρότερες.

Εμείς βλέπαμε ότι δεν είναι δυνατόν μία οικονομία σαν την Ελλάδα, που είχε ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, αναπτυσσόταν και επιθυμούσε να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ανάπτυξης, να στηριχθεί σε μόνο τέσσερις τράπεζες. Δεν υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρώπη με μόνο τέσσερις τράπεζες. Θεωρήσαμε ότι ήταν αδύνατο μία οικονομία να στηριχθεί μόνο σε έναν τόσο μικρό αριθμό τραπεζών, τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank για την αύξηση κεφαλαίου των 735 εκατ. ευρώ έχει οριστεί για τις 25 Σεπτεμβρίου ενώ οι μέτοχοι της ενιαίας τράπεζας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα εισφέρουν:

• Περίπου 475 εκατ ευρώ το ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας)
• Ο e-ΕΦΚΑ περίπου 48 εκατ. ευρώ,
• Η Thrivest Holdings με τους ιδιώτες επενδυτές 200 εκατ. ευρώ, καθώς και το σύνολο των μετοχών της Παγκρήτιας Τράπεζας, και
• Το ΤΜΕΔΕ (Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων) 12 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: