Ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα η διαδικασία για το project ενδεικτικού προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ που φιλοδοξεί να βελτιώσει τις υποδομές ενός μεγάλου αριθμού υπουργείων και να στεγάσει περίπου 14.500 δημοσίους υπαλλήλους που σήμερα βρίσκονται σε γραφεία και κτίρια διάσπαρτα ανά την πρωτεύουσα.

Το έργο αφορά την ανάπτυξη του Κυβερνητικού Πάρκου στις πρώην εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ και θα υλοποιηθεί με μοντέλο Σύμπραξης ∆ημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ∆ΙΤ), ενώ αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων, όπως η Ιντρακάτ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ο διαγωνισμός, που θα προκηρυχθεί άμεσα, θα διενεργηθεί από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕ∆ για λογαριασμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και το μεγαλύτερο μελετητικό κομμάτι του έργου έχει ήδη ολοκληρωθεί με την υποστήριξη, τεχνοκρατική και οικονομική, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. ∆ιαθέτει έτσι χαρακτηριστικά που θα διευκολύνουν σημαντικά τη διαμόρφωση του χρηματοδοτικού μοντέλου για τους ιδιώτες εταίρους του ∆ημοσίου που θα κατασκευάσουν το έργο, σημειώνουν πηγές του υπουργείου.

Ο διαγωνισμός, που θα γίνει σε δύο φάσεις (η πρώτη αφορά την εκδήλωση ενδιαφέροντος και την προεπιλογή των υποψηφίων και η δεύτερη τον διάλογο για την οριστική διαμόρφωση της σύμβασης), αφορά το έργο κατασκευής, χρηματοδότησης, συντήρησης και λειτουργίας του Κυβερνητικού Πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης» και περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου διοικητικού συγκροτήματος κτιρίων καθώς και αστικού πάρκου στις εγκαταστάσεις της ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό.

Σύμφωνα με το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο που έχει εγκριθεί από το ΥΠΕΝ, το 70% της έκτασης (107,5 στρέμματα) θα περιλαμβάνει ελεύθερους χώρους πρασίνου, ενώ η οικοδομήσιμη έκταση θα είναι το υπόλοιπο 30% (46,5 στρέμματα). Σε αυτήν περιλαμβάνονται τόσο τα νέα κτίσματα όσο και μέρος των υφιστάμενων που θα αποκατασταθούν.

Ειδικότερα, το έργο περιλαμβάνει την κατεδάφιση 66 υφιστάμενων κτιρίων και την ανακαίνιση 24 διατηρητέων, την κατασκευή 4 νέων, 2 υπόγειων χώρων στάθμευσης και τον σχεδιασμό του πάρκου.

Στο πάρκο προβλέπεται να μετεγκατασταθούν εννέα υπουργεία (Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών) και ορισμένοι φορείς (ΑΑ∆Ε, ΕΕΣΥΠ Α.Ε., ΤΑΙΠΕ∆ Α.Ε., ΕΤΑ∆ Α.Ε.).

Οι υπηρεσίες αυτές σήμερα στεγάζονται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στον Πειραιά, στο Μαρούσι και στον Χολαργό, συνολικά σε 127 κτίρια, εκ των οποίων τα 107 είναι μισθωμένα από το ελληνικό ∆ημόσιο και τα υπόλοιπα 20 είναι ιδιόκτητα.

Οι χώροι πρασίνου που θα αναπτυχθούν θα αποτελέσουν σημαντικό τμήμα του πράσινου τόξου που θα συνδέει τον Υμηττό, μέσω του Πάρκου Αρη Αλεξάνδρου, το Κυβερνητικό Πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» και τη Γυμναστική Ακαδημία με τον σταθμό του μετρό «∆άφνη».

Εντός του οικοπέδου της ΠΥΡΚΑΛ προβλέπεται η δημιουργία κοινόχρηστων διαδρόμων κυκλοφορίας συνολικού μήκους 8.800 μέτρων που θα εξυπηρετούν εργαζομένους και κοινό, παρέχοντας ασφαλή πρόσβαση σε όλο το πάρκο.

Διαβάστε ακόμη