Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκαλεί πονοκέφαλο και στο Μαξίμου.

Το ενδεχόμενο να αναλάβει η κυβέρνηση νομοθετική πρωτοβουλία για να ακυρώσει την απόφαση έχει αποκλειστεί.

Σε καμία περίπτωση στο Μαξίμου δεν επιθυμούν να βρεθούν αντιμέτωποι με τους δικαστικούς.

Γι΄ αυτό οι όποιες πρωτοβουλίες θα περιοριστούν στον αποκλεισμό συνταξιούχων βουλευτών από τις αυξήσεις και τα αναδρομικά.

Βέβαια είναι δύσκολο να βρεθεί φόρμουλα η οποία θα ερμηνεύει α λα καρτ την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Γι΄ αυτό στην παρούσα φάση το Μαξίμου περιορίζει τις πρωτοβουλίες του σε επικοινωνιακό επίπεδο, επιχειρώντας να περιορίσει τη δημοσιοποίηση της απόφασης σε κανάλια και εφημερίδες για να μη βρεθεί η κυβέρνηση αντιμέτωπη με την οργή της κοινωνίας.

Όπως πληροφορούμαι εγκύρως, ανάμεσα στους δικαστές που προσέφυγαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο διεκδικώντας αύξηση κατά 40% στις συντάξεις και αναδρομικά είναι και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος.

Οι άλλοι δύο είναι ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρωμύλος Κεδίκογλου και ο πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νικόλαος Αγγελάρας.

«Εκτός τόπου και χρόνου»

Στη γραμμή του Άδωνι Γεωργιάδη κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Ισχυρίστηκε ότι η απόφαση αφορά μόνο στους προσφεύγοντες και μόνο σε αυτούς.

Όσον αφορά στους βουλευτές έχει ψηφιστεί να μη γίνει η σχετική διεκδίκηση, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πάντως δικαστικοί κύκλοι χαρακτήριζαν την τοποθέτηση Μαρινάκη εκτός τόπου και χρόνου.

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι ο Μαρινάκης ψεύδεται συνειδητά αφού ως νομικός γνωρίζει πολύ καλά ότι οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου αφορούν σε ολόκληρο τον κλάδο των δικαστικών και στους βουλευτές και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί τους νόμους.

Οι συντάξεις στα επίπεδα προ του 2012

Για να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει, σας ενημερώνω εγκύρως ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αφορά σε όλους τους δικαστικούς λειτουργούς και όχι μόνο σε αυτούς που έκαναν τη σχετική προσφυγή.

Η κυβέρνηση είναι πλέον υποχρεωμένη να καταβάλει τα αναδρομικά και να επαναφέρει τις συντάξεις των δικαστικών στα επίπεδα προ του 2012.

Όπως δήλωσε ο κορυφαίος εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος, η απόφαση αφορά και στους βουλευτές δεδομένου ότι βάσει νόμου κάθε απόφαση για τις συντάξεις των δικαστικών αυτομάτως εφαρμόζεται και στους βουλευτές.

Δημοσιονομικό κόστος εκατοντάδες εκατομμύρια

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου μπορεί να εκτροχιάσει τα δημοσιονομικά. Οι αυξήσεις στις συντάξεις των δικαστικών και των βουλευτών ανέρχονται στο 40%, με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.

Με δεδομένο ότι το κράτος είναι υποχρεωμένο να καταβάλει και τα αναδρομικά, τότε το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ένα ακόμη επικοινωνιακό κόλπο

Εντύπωση προκαλεί η δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη ότι η απόφαση αφορά μόνο σε αυτούς που έχουν προσφύγει.

Πρόκειται για ένα ακόμη ψέμα.

Οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι αμετάκλητες και έχουν ισχύ για όλους τους συνταξιούχους δικαστές και βουλευτές.

Οι ισχυρισμοί του Άδωνι Γεωργιάδη ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να δώσει δεκάρα τσακιστή για αναδρομικά είναι ένα ακόμη επικοινωνιακό κόλπο.

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τον νόμο και να καταβάλει τη διαφορά στις συντάξεις καθώς και τα αναδρομικά.

Υπέρ των δικαστών και των βουλευτών ο ΣΥΡΙΖΑ

Καθαρή θέση υπέρ των δικαστών και των βουλευτών παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά το γεγονός ότι οι αυξήσεις στους δικαστικούς και στους βουλευτές συνιστούν πρόκληση προς την κοινωνία ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει την εφαρμογή της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ η εκτελεστική εξουσία οφείλει να σέβεται, να συμμορφώνεται και να εκτελεί όλες τις δικαστικές αποφάσεις αδιακρίτως.

Όχι μόνο αυτές που αφορούν στους συνταξιούχους δικαστές αλλά και σε όλες τις κατηγορίες συνταξιούχων που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και έχουν δικαιωθεί από αυτήν.

Διαβάστε ακόμη: