Ο ρόλος της κυβέρνησης στο θέμα της κόντρας ασφαλιστικών και κλινικών μας θυμίζει κάτι διαιτητές που κάνοντας λάθος σφυρίγματα πότε από την μία πλευρα πότε από την άλλη προσπαθούν να ισορροπήσουν ένα ματς. Όμως συνήθως και οι δύο πλευρές βγαίνουν διαμαρτυρόμενες.
Το πρόβλημα με τα συμβόλαια υγείας παραμένει και με τον χρόνο θα οξύνεται καθώς ούτε οι κλινικές κάνουν πίσω στις πρακτικές των αυξήσεων , ούτε οι ασφαλιστικές σταματούν τις διψήφιες αυξήσεις στα ασφαλιστήρια συμβόλαια.
Οι συμφωνίες που έκανε το ΥΠΑΝ με τις ασφαλιστικές ήταν μόνο για το 2025 και τώρα θα ξαναβρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση.
Η κυβέρνηση με την σειρά της ακολουθεί μία ‘σολομώντεια’ πολιτική του στυλ «ικανοποιούμε το κοινό με διακηρύξεις τύπου αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού» από το ΥΠΑΝ και από την άλλη το Υπουργείο Υγείας ‘κλείνει το μάτι’ στις ασφαλιστικές για ΣΔΙΤ.
Η Επιτροπή Υγείας της ΕΑΕΕ υπό τον κ. Καντώρο (CEO Interamerican) έχει αναθέσει στην Grant Thornton να συντάξει έκθεση για την κατασκευή και λειτουργία νοσηλευτικών μονάδων εντός των υπάρχοντων δημόσιων νοσοκομείων.
Έτσι ουσιαστικά θα μπορέσουν να συντηρήσουν και τα Δημόσια Νοσοκομεία πληρώνοντας κάποια κεφάλαια και αφ’ ετέρου να αποκτησουν συνέργειες με τα νοσοκομεία.
Απ’ ότι μαθαίνουμε, η πορεία της έκθεσης θα είναι μεγάλη γιατί γίνονται συνεχώς επισημάνσεις από την ΕΑΕΕ για επιμέρους θέματα.
Όμως ταυτόχρονα υπάρχει και η κινητικότητα στις επαφές των ασφαλιστικών με ιδιωτικές κλινικές.
Μετα την κίνηση της Generali για την απόκτηση της Ευρωκλινικής , έρχεται τώρα η πρόθεση της Πειραιως σε συνεργασία με την Εθνική Ασφαλιστική να κινηθεί προς άλλη ιδιωτική κλινική.
Οι πρώτες επαφές έχουν γίνει και απομένει να δούμε εάν έχουν καρποφορήσει.
Η κινητικότητα που υπάρχει είναι θεμιτή και επιβεβλημένη. Το σίγουρο είναι ότι από την στιγμή που το θέμα των αυξήσεων στα ασφάλιστρα υγείας μπήκε στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου (μετά και από κινήσεις της Αντιπολίτευσης και της κας Αποστολάκη), η εκτίμηση όλων των παραγόντων της ασφαλιστικής αγοράς είναι μέσα στην επόμενη διετία (2026-2027) θα έχουμε έναν εντελώς διαφορετικό χάρτη στην ιδιωτική ασφάλιση και στον κλάδο υγείας.
Διαβάστε ακόμη:
- Υδρογονάνθρακες: Πράσινο από το ελεγκτικό συμβούλιο στις συμβάσεις της Chevron
- Oι αναλυτές ανησυχούν για πετρελαϊκό σοκ που θα φέρει τα πάνω-κάτω στις αγορές
- Εύη Βατίδου: Αποκάλυψε την ιστορία πίσω από την ατάκα «πώς παίρνω το 100»
- Ο αγροσυνδικαλιστής Κώστας Ανεστίδης βρίζει χυδαία τον Μητσοτάκη on camera