To «Κίνημα της Πετσέτας» όπως επικράτησε να λέγεται το κίνημα για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες μετά τις αποκαλύψεις για τα ανεξάρτητα κράτη που λειτουργούν στην Μύκονο, τη Ρόδο φαίνεται πως εξελίσσεται σε μια μάχη του κράτους με το παρακράτος που λυμαίνεται τα ελληνικά νησιά και την τουριστική βιομηχανία. Το κίνημα που υιοθέτησε πριν από τα κόμματα η κυβέρνηση θα εκπνέσει ωστόσο μαζί με το καλοκαίρι.

Το κίνημα γιγαντώθηκε χάρη στα social media και γνωρίζει τις πρώτες νίκες χάρη στις εισαγγελικές παρεμβάσεις που οδήγησαν σε δεκάδες συλλήψεις επιχειρηματιών σε όλη την Ελλάδα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλά για “κίνημα πολιτών”, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανακοινώνει ελέγχους για να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος (!) και η αντιπολίτευση σπεύδει να οικειοποιηθεί ένα κίνημα που έχει πολιτική διάσταση χωρίς κομματικό χαρακτήρα.

Πρόκειται για ένα κίνημα με τοπικό χαρακήρα και εθνικές διαστάσεις αφού πρόκειται για απελευθέρωση εδαφών που επιδιώκει να λειτουργεί το κράτος και ο νόμος -αν δεν επιδιώκει την επανίδρυση του κράτους και την νομοθετική ρύθμιση που θα προστατεύει ένα δικαίωμα που έχει καταπατηθεί. Η αυθαίρετη ιδιωτική πρωτοβουλία με την ανοχή ή την συνεργασία των αρχών κατάργησε αυτό το δικαίωμα πολύ συχνά με τη βία ιδιωτικών στρατών που επέβαλαν στις παραλίες ένα δίκαιο που στηρίζονταν στο κέρδος.

«Ζητάμε από τις Αρχές να πράξουν σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους ώστε να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα» θα πει Δαμιανός Γαβαλάς, μέλος της Κίνησης Πολιτών Πάρου για τις Ελεύθερες Παραλίες ορίζοντας ως αίτημα όχι να φύγουν οι ξαπλώστρες αλλά να εφαρμοστεί η νομιμότητα.
ανέφερε.

«Μιλάμε για θεμελιώδεις κοινωνικές ελευθερίες. Μιλάμε για την ελευθερία του ανθρώπου όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα της Ελλάδος. Να έχει ελεύθερη πρόσβαση στον ελεύθερο χώρο, ελεύθερη πρόσβαση στον αιγιαλό».

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα σπεύσει να καταγγείλει ότι «το 2020 με νόμο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας περιόρισε τον ελεύθερο χώρο στις παραλίες στο 50% και μείωσε τον αποκλεισμό όσων καταλαμβάνουν χώρο χωρίς άδεια από τα 5 έτη στο 1 έτος». Το ΚΚΕ ζητά μάλιστα την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον αιγιαλό.

Η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες μελετά μια νέα νομοθετική ρύθμιση το φθινόπωρο που θα αφορά το νομικό πλαίσιο για τις χρήσεις γης, ώστε να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες για τις  παραλίες, ποιος κάνει τι και κυρίως ποιος δίνει τις άδειες λειτουργίας για beach bar και ξαπλώστρες.

Δεν εξετάζει ωστόσο να εκχωρήσει αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά οι αρμοδιότητες που έχουν σήμερα οι δήμοι για τις παραλίες να περάσουν κεντρικά στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου,  ώστε να μην εμπλέκονται πολλοί διαφορετικοί φορείς και υπηρεσίες.με το σκεπτικό ότι σε τοπικό επίπεδο είναι πολύ πιο εύκολο να υπάρξουν πιέσεις.

Το κίνημα για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες άνοιξε καλοκαιριάτικα ένα θέμα που αφορά την λειτουργία του κράτους και σε ποιον ανήκουν οι παραλίες. Το καλοκαίρι όμως σύντομα θα τελειώσει. Το παρακράτος που λειτουργεί στα νησιά και την τουριστική βιομηχανία μάλλον όχι.

Διαβάστε ακόμη: