Το καλύτερο τρίμηνο της τελευταίας πενταετίας ολοκλήρωσαν τα διεθνή χρηματιστήρια, αφενός διότι ενισχύθηκαν οι προσδοκίες για αποφυγή ύφεσης στις ΗΠΑ, αφετέρου χάρη στη «φρενίτιδα» που επικράτησε γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.
Ο δείκτης MSCI για τις διεθνείς μετοχές κατέγραψε κέρδη 7,7% φέτος, το μεγαλύτερο άλμα από το 2019. Επίσης, οι μετοχές υπεραπέδωσαν έναντι των ομολόγων και μάλιστα αρκετά περισσότερο, παρότι οι επενδυτές έχουν πλέον χαμηλότερες προσδοκίες για ταχεία μείωση των επιτοκίων δανεισμού.
Η άνοδος στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στο ράλι του αμερικανικού S&P 500, ο οποίος έκλεισε 22 συνεδριάσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου σε ιστορικό υψηλό. Πρωταγωνιστής στα κέρδη του τριμήνου ήταν η Nvidia, καθώς προσέθεσε τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια στην αγορά, δηλαδή περίπου το ένα πέμπτο του συνολικού κέρδους που απέσπασαν τα παγκόσμια χρηματιστήρια το πρώτο τρίμηνο.
Συγκεκριμένα στην αμερικανική αγορά, η οποία ήταν και η κατευθυντήριος δύναμη για τα διεθνή χρηματιστήρια, τα κέρδη καταγράφηκαν παρά την απροσδόκητη επιτάχυνση του πληθωρισμού τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, που οδήγησαν και στην αναθεώρηση των προσδοκιών για τις μειώσεις επιτοκίων φέτος.
«Εξαπλώθηκε» η αισιοδοξία
Τα κέρδη του τριμήνου ξεκίνησαν στη Wall Street χάρη στις μετοχές τεχνολογίας και σταδιακά διευρύνθηκαν, με αποτέλεσμα οι μετοχές στην Ευρώπη και την Ιαπωνία να αρχίζουν να υπεραποδίδουν έναντι των αμερικανικών τις τελευταίες εβδομάδες.
Ειδικότερα, ο αγγλικός FTSE 100, o γερμανικός DAX, ο γαλλικός CAC 40 και ο ισπανικός Ibex 35 είχαν υψηλότερα κέρδη από τον αμερικανικό S&P 500 τον Μάρτιο. Τις τελευταίες ημέρες, οι δείκτες της Wall Street άρχισαν να διορθώνονται, ενόσω τα διεθνή χρηματιστήρια προσπαθούσαν να «προφτάσουν» τα κέρδη των περασμένων συνεδριάσεων στις ΗΠΑ.
Ξεχωριστή ήταν η περίπτωση του ιαπωνικού χρηματιστηρίου, όπου φάνηκε ότι άρχισε να ενισχύεται η εμπιστοσύνη απέναντι στην οικονομία έπειτα από δεκαετίες. Συγκεκριμένα, οι ιαπωνικές μετοχές στον δείκτη Nikkei έφτασαν μια ανάσα από το ιστορικό υψηλό που είχε επιτευχθεί το 1989.
Μάλιστα, τα κέρδη στα χρηματιστήρια καταγράφηκαν παρότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ανέβηκαν, αντανακλώντας πτώση τιμών.
Σημειώνεται ότι τα χρηματιστηριακά κέρδη δείχνουν επίσης ότι υπάρχει διάθεση για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου. Σε μόλις μία ημέρα τον Ιανουάριο, η κεφαλαιοποίηση της Nvidia ενισχύθηκε κατά περίπου 277 δισ. δολάρια, περίπου αντίστοιχο επίπεδο με την αξία κάθε εισηγμένης εταιρείας στις Φιλιππίνες, σύμφωνα με την HSBC. Στο μεταξύ, το bitcoin έκανε ράλι της τάξης του 60% σπρώχνοντας τη συνολική του αξία (βάσει των bitcoin που κυκλοφορούν) σε επίπεδα υψηλότερα από το ΑΕΠ περίπου 150 χωρών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο διάστημα κατέγραψαν κέρδη και άλλα περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται ριψοκίνδυνα, με αποτέλεσμα ορισμένοι οικονομολόγοι να παρομοιάζουν την κατάσταση με τη φούσκα του dot com που έσκασε το 2000. Άλλοι, βέβαια υποστηρίζουν ότι οι διαφορές με την τωρινή κατάσταση είναι μεγάλες και βαθείες.