Το επίπεδο των 6.000 μονάδων βλέπουν να κατακτά ο ο δείκτης S&P 500, οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Ειδικότερα, οι στρατηγικοί αναλυτές της γνωστής επενδυτικής τράπεζας (Goldman Sachs Group Inc.) εμμένουν στο επίπεδο πρόβλεψης για το τέλος του έτους για τον S&P 500, το οποίο είναι στις 5.200 μονάδες, αλλά έχουν ένα σενάριο στο οποίο οι τεχνολογικές μετοχές θα οδηγήσουν τον δείκτη σε άνοδο κατά 15%.

Η εταιρεία εμμένει στην τρέχουσα πρόβλεψή της επειδή η πορεία του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων και η πορεία της οικονομικής ανάπτυξης έχουν πλήρως τιμολογηθεί από τις αγορές, έγραψαν σε σημείωμά τους οι στρατηγικοί αναλυτές με επικεφαλής τον David Kostin.

Καθώς οι προοπτικές για τις αποτιμήσεις ήταν αβέβαιες, οι αναλυτές διερεύνησαν πιθανά σενάρια εκτός του βασικού σεναρίου.

Ένα από αυτά είναι η ιδέα ότι οι αποτιμήσεις των τεχνολογικών εταιρειών megacap μπορεί να συνεχίσουν να διευρύνονται, στέλνοντας τον δείκτη στις 6.000 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους και φτάνοντας σε έναν μελλοντικό λόγο τιμής προς κέρδη 23, ανέφεραν.

«Παρόλο που η αισιοδοξία για την ΤΙ φαίνεται υψηλή, οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες ανάπτυξης και οι αποτιμήσεις για τις μεγαλύτερες μετοχές TMT απέχουν ακόμη πολύ από το έδαφος της “φούσκας”, έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές.

Ο S&P 500 σημειώνει άνοδο σχεδόν 10% φέτος και έκλεισε την Παρασκευή στις 5.234,18 μονάδες. Αυτό έχει ήδη αφήσει πίσω του τις προβλέψεις πολλών στρατηγιστών για το τέλος του έτους. Ο συνδυασμός υγιών οικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ, οι προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια και η αισιοδοξία για τις μετοχές τεχνητής νοημοσύνης είναι μεταξύ των παραγόντων που έχουν βοηθήσει τον δείκτη να προχωρήσει.

Ένα μεγάλο μέρος της αγοράς παραμένει επιβαρυμένο από τις ανησυχίες για «υψηλά για πολύ καιρό» επιτόκια και αυξημένο κόστος κεφαλαίου, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ποιοτικά χαρακτηριστικά, σημειώνει η Goldman.

Τα επιτόκια θα δώσουν το σήμα

Αυτός είναι ένας τομέας όπου μια αλλαγή θα μπορούσε να βοηθήσει τις μετοχές να πάνε υψηλότερα.

«Μια αλλαγή στις προοπτικές των επιτοκίων χωρίς επιδείνωση της οικονομίας είναι απαραίτητη για να διευρυνθεί το ράλι της αγοράς», ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές.

Η Goldman έδωσε εκτιμήσεις για το πού μπορεί να κατευθυνθεί ο δείκτης σε διάφορα άλλα σενάρια. Σε ένα από αυτά, ένα “catch-up” στις προ-πανδημίας αποτιμήσεις του 2018 θα μπορούσε να δει τον δείκτη να κλείνει το έτος στις 5.800 μονάδες, είπαν.

Τα άλλα δύο είναι πολύ πιο πτωτικά – μια κατάσταση “catch-down” όπου οι εκτιμήσεις για την αύξηση των πωλήσεων αποδεικνύονται πολύ αισιόδοξες ή όπου οι επενδυτές αρχίζουν να αποτιμούν τον κίνδυνο ύφεσης. Οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να οδηγήσει τον S&P 500 στο τέλος του έτους στις 4.500 μονάδες, δήλωσαν οι στρατηγικοί αναλυτές.

Διαβάστε ακόμη: