Η Goldman Sachs εξασφάλισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια από τη Mubadala Investment Co. αναζητώντας περισσότερες συμφωνίες ιδιωτικής πίστωσης στην Ασία.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι και ο βραχίονας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Goldman σύνηψαν μια συνεργασία για να επενδύσουν στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ινδία. Το σύμφωνο ακολουθεί μια παρόμοια συνεργασία που έκλεισε η τράπεζα με έδρα τη Νέα Υόρκη με το σύστημα συνταξιοδότησης των δημοτικών υπαλλήλων του Οντάριο (ΟΜΕRS) τον Σεπτέμβριο.

Η ιδιωτική αγορά πίστωσης αξίας 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έχει υπερδιπλασιαστεί σε μέγεθος τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς οι επενδυτές συρρέουν στη συγκεκριμένη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων αναζητώντας υψηλότερες αποδόσεις.

Γρήγορα καθιερώθηκε ως ένα μόνιμο “καλάθι” επενδύσεων για συνταξιοδοτικά ταμεία, δωρεές και κρατικά επενδυτικά ταμεία και εξελίχθηκε σε σημαντική πηγή χρηματοδότησης για εταιρείες και private equity.

Για χρόνια, οι επενδυτές σε όλη τη Μέση Ανατολή έδειχναν ελάχιστο ενδιαφέρον για το ιδιωτικό χρέος: αυτή η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων προσέφερε αποδόσεις που ήταν πολύ χαμηλές για τους στόχους απόδοσης που είχαν θέσει. Ωστόσο, τα υψηλότερα επιτόκια και η συνολική ανάπτυξη της αγοράς οδήγησαν πρόσφατα σε μετατόπιση του κλίματος.

Ιδρύματα όπως η Mubadala και η Επενδυτική Αρχή του Άμπου Ντάμπι έχουν συνάψει συνεργασίες για να ενισχύσουν την παρουσία τους στην αγορά και διαχειριστές, όπως η Blue Owl Capital Inc. και η Hayfin Capital Management, έχουν επεκτείνει την παρουσία τους στην περιοχή για να δημιουργήσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Ενώ η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη έχουν γεμίσει με δεκάδες ιδιωτικές εταιρείες που επιδιώκουν να δανείσουν χρήματα απευθείας σε εταιρείες – κυρίως στο πλαίσιο εξαγορών με μόχλευση – η αγορά είναι σημαντικά λιγότερο ανεπτυγμένη στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Η Goldman Sachs είναι από τους λίγους ιδιωτικούς τιτάνες πιστώσεων που κάνουν μεγάλo άνοιγμα στην περιοχή. Ο Som Krishna βοηθά στη διαχείριση της πιστωτικής δραστηριότητας της μονάδας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Ασία.

«Θέλουμε να συνεργαστούμε με επενδυτές που θέλουν να έχουν έκθεση στην Ασία και θέλουν να ακολουθήσουν μια πλατφόρμα που έχει εμπειρία και ιστορικό», επισήμανε ο James Reynolds, επικεφαλής άμεσου δανεισμού στη μονάδα διαχείρισης χρημάτων της Goldman Sachs.

Οι συμφωνίες ιδιωτικής πίστωσης είχαν ανοδική πορεία στη Μέση Ανατολή τον περασμένο χρόνο. Η Barclays επιδιώκει συνεργασία με την AGL Credit Management με αρχικό κεφάλαιο από την Επενδυτική Αρχή του Άμπου Ντάμπι, ενώ η Mubadala έχει ήδη συνάψει συμφωνίες με την Ares Management Corp. και την Blue Owl.

Η Mubadala, η οποία έχει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων και είναι ένα από τα τρία κύρια κρατικά επενδυτικά ταμεία του Άμπου Ντάμπι, προσπαθεί να διπλασιάσει την έκθεσή της στην Ασία έως το 2030 για να κεφαλαιοποιήσει τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες και να διαφοροποιήσει το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο.

Η Goldman επιβλέπει περίπου 110 δισεκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτικά πιστωτικά περιουσιακά στοιχεία και έχει αποκαλύψει τα σχέδια της να τα διπλασιάσει τα επόμενα χρόνια.

Προς αυτή την κατεύθυνση η εταιρεία επέλεξε πρόσφατα τον Greg Olafson ως νέο παγκόσμιο επικεφαλής ιδιωτικών πιστώσεων και αναβάθμισε τον Reynolds στον τρέχοντα ρόλο του.

Διαβάστε ακόμη: