Πρόσφατα  οι επιστήμονες έκαναν μια μάλλον ανησυχητική ανακάλυψη, η οποία έφερε περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις σχετικά με τον πυρήνα του πλανήτη μας. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνά τους, η οποία δημοσιεύθηκε πέρυσι στο επιστημονικό περιοδικό Nature, αποκάλυψε την πιθανότητα ο πυρήνας της Γης παρουσιάζει διαρροή.

Οι επιστήμονες βρήκαν μια ασυνήθιστα υψηλή ποσότητα ηλίου-3, ενώ ερευνούσαν λάβα ηλικίας 62 εκατομμυρίων ετών που ρέει στο νησί Μπάφιν  του Καναδά. Κάτι τέτοιο αλλάζει εντελώς την αντίληψη για τον πυρήνα του πλανήτη μας που θεωρούνταν απομονωμένος από τα υπόλοιπα εξωτερικά στρώματα.

Όταν το ήλιο-3 ανεβαίνει, σύντομα βγαίνει στην ατμόσφαιρα και στο διάστημα, οπότε, αν βρίσκεται τώρα στην επιφάνεια, είναι πιθανό να προήλθε από τον πυρήνα.

Ο Forrest Horton, γεωχημικός στο Ωκεανογραφικό Ίδρυμα Woods Hole, εξήγησε στο VICE: “Γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα για τον πυρήνα της Γης, εκτός από το γεγονός ότι υπάρχει. Αυτό κάνει τη μελέτη του πυρήνα τόσο ενδιαφέρουσα όσο και απογοητευτική. Παραδοσιακά, ο πυρήνας και τα εξωτερικά στρώματα του πλανήτη μας (μανδύας και φλοιός) θεωρούνταν ότι είναι γεωχημικά απομονωμένα (δηλαδή, τα υλικά δεν μεταφέρονται μπρος-πίσω) Όλο και περισσότερο, οι επιστήμονες αμφισβητούν αυτή την αντίληψη, καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη: