Συναγερμός στη Συρία το μεσημέρι της Πέμπτης, με τα αεροδρόμια στις πόλεις της Δαμασκού και του Χαλεπιού να κλείνουν ως αποτέλεσμα ισραηλινής επίθεσης, σύμφωνα με πηγές της συριακής αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με άλλη αναφορά στο λιβανέζικο κανάλι al-Mayadeen, τα συστήματα αεράμυνας στη Συρία απάντησαν στην ισραηλινή επίθεση.
? – Breaking News : #?????? ?? ??????? ????????
Urgent: Israel attacks Damascus and Aleppo airports in #Syria. ????#Hamas #Isarael #IsraelTerrorists #HamasISIS #FreeGaza #FreePalastine #GazaUnderAttack #Israel #HamasWarCrimes #غزة_تحت_القصف #Gaza pic.twitter.com/KJnfAbXIno— Fahad (@Expiiib) October 12, 2023
Απελπισμένη προσπάθεια του εχθρού, λέει το συριακό υπουργείο Άμυνας
Το συριακό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε επίσημη ανακοίνωση, λίγη ώρα μετά της αναφορές, στην οποία υποστηρίζεται ότι το Ισραήλ επιτέθηκε με πυραύλους στα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπιού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά την επίθεση οι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης υπέστησαν ζημιές και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν πτήσεις. Σύμφωνα με τους Σύρους, «πρόκειται για μια απελπισμένη προσπάθεια του εχθρού να αποσπάσει την προσοχή από τα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα».
Κατά πληροφορίες, η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγο πριν προσγειωθεί στη Δαμασκό αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Hossein Amir-Abdollahian. Το αεροσκάφος άλλαξε άμεσα κατεύθυνση και κατευθύνεται προς την Τεχεράνη.
Στο μεταξύ, άλλο ένα ιρανικό αεροσκάφος που εισήλθε στον εναέριο χώρο της Συρίας στη διάρκεια των επιθέσεων, έστρεψε την πορεία του προς την Τεχεράνη. Μάλιστα, το συγκεκριμένο αεροσκάφος φέρεται να ανήκει στην εταιρεία Mahan Air, στην οποία οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις λόγω της σύνδεσής της με τους Φρουρούς της Επανάστασης, καθώς και της μεταφοράς φορτίων όπλων στη Συρία.
Τα ίδια μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως οι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης υπέστησαν ζημιές από τις επιθέσεις, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία για θύματα.
Παράλληλα, επισημαίνεται πως αυτά είναι τα πρώτα ισραηλινά πλήγματα στη Συρία μετά τη φονική διείσδυση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.
Οι δύο χώρες βρίσκονται σε σύγκρουση για περισσότερο από μισό αιώνα – από τότε που ιδρύθηκε το Ισραήλ το 1948. Οι επιθέσεις είναι αρκετά συνηθισμένες – ειδικά μετά από το ξέσπασμα αναταραχών στο Ισραήλ.
Την ίδια ώρα, ενισχύονται οι φόβοι πολλών χωρών ότι η βία αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενικευμένο πόλεμο, με την εμπλοκή των γειτονικών χωρών του Ισραήλ, της Συρίας και του Λιβάνου.