Τις τελευταίες ημέρες, ο Elon Musk έχει γίνει ίσως ο πιο πολυσυζητημένος άνθρωπος στον πλανήτη.

Ο δραματικός τρόπος με τον οποίο απέλυσε το 50% των εργαζομένων του Twitter και οι σαρωτικές αλλαγές που σχεδιάζει για την πλατφόρμα έχουν γίνει πρώτη είδηση σε όλο τον κόσμο, λαμβάνοντας πλέον και πολιτικές προεκτάσεις.

Την ώρα που όλοι –και πολύ περισσότερο οι εργαζόμενοι που έχουν απομείνει στο Twitter– προσπαθούν να ερμηνεύσουν το «φαινόμενο Elon», ένας παλιός συνεργάτης του συνοψίζει όσα έμαθε δουλεύοντας πλάι στον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου και δίνει το «κλειδί» για να τον καταλάβει κανείς.

«Το να δουλεύεις με τον Elon είναι σαν να δουλεύεις με δύο διαφορετικούς ανθρώπους: Τον καλό Elon και τον κακό Elon. Και ποτέ δεν ξέρεις ποιος θα σου τύχει», λέει.

Ο Jim Cantrell μίλησε στο Business Insider για την εμπειρία του, όταν συνεργάστηκε με τον Elon Musk στα πρώτα βήμα της SpaceX.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Musk είχε βγάλει δισεκατομμύρια από την πώληση του PayPal στην eBay και προσπαθούσε να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό του για τη δημιουργία μιας ανθρώπινης αποικίας στον Άρη. Κάπως έτσι, γεννήθηκε η SpaceX.

«Όταν ο Elon με πήρε για πρώτη φορά τηλέφωνο το 2001, δεν ήξερα ποιος ήταν. Δεν είχα ακούσει ποτέ για το PayPal», ομολογεί ο Cantrell, που εκείνη την εποχή εργαζόταν ως μέλος της ομάδας διαστημικής μηχανικής στο Utah State University.

Σε εκείνη την τηλεφωνική επικοινωνία τους, ο Musk του εξήγησε ότι ήταν δισεκατομμυριούχος του ίντερνετ και ήθελε να αποδείξει ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να γίνουν ένα διαπλανητικό είδος.

Το σχέδιό του ήταν να αγοράσει πυραύλους από τη Ρωσία, επειδή ήταν φθηνότεροι από τους αμερικανικούς. Και είχε απευθυνθεί στον Cantrell γιατί είχε στο παρελθόν συνεργαστεί με τους Ρώσους.

Έλον Μασκ: Τα πέντε πράγματα που θέλει να αλλάξει στο Twitter

Ο Musk, ο Cantrell και ο μετέπειτα διευθυντής της NASA, Mike Griffin, ταξίδεψαν στη Μόσχα.

«Ο Elon ήταν στα 20 του, κακοντυμένος και αρκετά αδέξιος. Ήταν πολύ έξυπνος και πολύ αποφασισμένος, αλλά ακόμη και οι άνθρωποι στις ΗΠΑ νόμιζαν ότι ήταν απλώς ένα πλούσιο παιδί που ήθελε να ασχοληθεί με το διάστημα», εξηγεί ο Cantrell.

Στην πτήση της επιστροφής, ο Musk τους είπε: «Νομίζω ότι μπορούμε να φτιάξουμε αυτόν τον πύραυλο μόνοι μας».

Οι δύο συνεργάτες του ήταν δύσπιστοι, όμως εκείνος είχε ετοιμάσει ήδη τα πρώτα σχέδια για τον πύραυλο Falcon 1, μαζί με τους Tom Mueller και Chris Thompson, δύο μηχανικούς της SpaceX.

Ο Cantrell εντυπωσιάστηκε και αποφάσισε δουλέψει με τον Musk για ένα διάστημα. Όπως λέει, παρέμεινε στην SpaceX από τον Δεκέμβριο του 2001 έως τον Σεπτέμβριο του 2002. «Ο Elon και εγώ διαφωνούσαμε πάρα πολύ. Μου φώναξε μερικές φορές και θα έπρεπε να αλλάξω το ποιος ήμουν για να συνεχίσω να δουλεύω εκεί».

Ο Cantrell ρίχνει φως στον χαρακτήρα του Musk: Το να δουλεύεις με τον Elon ήταν σαν να δουλεύεις με δύο διαφορετικούς ανθρώπους: Τον καλό Elon και τον κακό Elon, και ποτέ δεν ήξερες ποιος θα σου τύχει.

«Ο καλός Elon είναι πολύ αστείος και γοητευτικός. Σε συνέπαιρνε με τις μεγάλες ιδέες του και ήθελες να γίνεις μέρος τους», θυμάται.

«Ο κακός Elon σου φώναζε και απογοητευόταν. Κανείς δεν ήταν αρκετά καλός για αυτόν. Τίποτα δεν ήταν αρκετά καλό για αυτόν».

Όπως θυμάται ο Cantrell, μια φορά, ο Musk τον πήρε τηλέφωνο στις 3 τα ξημερώματα, ρωτώντας τον πού βρίσκεται, καθώς εκείνος ήταν ήδη στο γραφείο. «Πήγα για ύπνο πριν από τρεις ώρες, χρειάζομαι περισσότερο ύπνο από αυτό», του απάντησε. Όμως ο Musk απαίτησε να πάει στο γραφείο, γιατί είχαν δουλειά να κάνουν.

Ο Μασκ, το Twitter και τα bot: Κατέρρευσε το πολύκροτο «love story»;

«Ο Elon δεν περιμένει από τους άλλους να κάνουν κάτι που δεν θα έκανε ο ίδιος, αλλά αυτά που είναι διατεθειμένος να κάνει είναι ασυνήθιστα για τους περισσότερους ανθρώπους», εξηγεί ο Cantrell. Και υποψιάζεται ότι το ίδιο πράγμα θα συμβεί στο Twitter.

Οραματιστής
Όπως σημειώνει ο Cantrell, ένα πράγμα που θυμάται από τον Musk ήταν ότι είχε πάντα ένα όραμα. Στην περίπτωση της SpaceX, ήταν να στείλει ανθρώπους στον Άρη. Περίμενε από τους υπαλλήλους του να είναι 100% ευθυγραμμισμένοι με αυτόν τον στόχο. Όμως ενώ ο στόχος αυτός ήταν πάντα ξεκάθαρος στο μυαλό του Musk, δεν ήταν πάντα σαφής για τους εργαζόμενους. Πολλοί έπρεπε συχνά να μαντεύουν.

Αυτό που έκανε τον Elon Musk να ξεχωρίσει είναι η συνήθειά του να βρίσκει πάντα έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης σε ένα πρόβλημα από όλους τους άλλους. Όμως αυτό τον κάνει ένα δύσκολο αφεντικό για όσους δουλεύουν για εκείνον.

«Έμαθα πολλά, αλλά ένιωσα ότι δεν με σέβονταν. Δεν είχα τόση ανάγκη τον μισθό ώστε να δέχομαι να μου φωνάζουν, κι έτσι έφυγα», λέει ο Cantrell για το τέλος της συνεργασίας του με τον Musk.

Ποιο είναι το μάθημα από όλα αυτά για όσους δουλεύουν στο Twitter; «Εάν υπάρχουν υπάλληλοι που δεν ευθυγραμμίζονται με το όραμα (του Musk), θα τους ‘φάει’ και θα το κάνει με βίαιο τρόπο», σημειώνει. «Εάν είστε ευθυγραμμισμένοι με το όραμά του και έχετε ανοσία σε ένα πολύ δυνατό αφεντικό που είναι πολύ απαιτητικό σε σχέση με τον χρόνο και τις σκέψεις σας, τότε θα είναι μια πολύ διασκεδαστική διαδρομή».

«Είναι συναρπαστικό να είσαι μέρος του οράματος του Elon Musk. Μας έδινε ομιλίες όλη την ώρα κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, σχετικά με το πόσο σημαντική ήταν η δουλειά μας στην SpaceX και τον βλέπω να το κάνει αυτό στο Twitter, στις φωτογραφίες του γύρω από το καφέ της εταιρείας», σημειώνει ο Cantrell.

«Αυτές οι ομιλίες είναι χρήσιμες για να συνεχίσετε. Αυτός είναι ο καλός Elon. Ο κακός Elon απέλυσε όλα τα στελέχη. Μπορεί να είναι μοχθηρός – είναι πολύ καλός σε αυτό», καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη: