Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν σε χαμηλό περισσότερο από ενός μηνός τη Δευτέρα, καθώς το ισχυρότερο δολάριο απέσυρε τη λάμψη του πολύτιμου μετάλλου, ενώ οι επενδυτές περίμεναν νέους καταλύτες για να μετρήσουν την καθοδική πορεία μετά τους μικτούς αριθμούς πληθωρισμού στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Ο χρυσός spot υποχώρησε 0,3% στα 1.907,40 δολάρια ανά ουγγιά, αφού έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 6 Ιουλίου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν κατά 0,1% χαμηλότερα στα 1.944,00 δολάρια.

Το δολάριο εκτινάχθηκε 0,3% στο υψηλότερο επίπεδό του σε πάνω από ένα μήνα, καθιστώντας τον χρυσό σε τιμή δολαρίου πιο ακριβά για τους ξένους αγοραστές, ενώ οι αποδόσεις του δείκτη αναφοράς του 10ετούς ομολόγου έφθασαν σε υψηλό εννέα μηνών τη Δευτέρα.

Την περασμένη εβδομάδα, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν μέτρια τον Ιούλιο. Ωστόσο, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν ελαφρώς περισσότερο από το αναμενόμενο, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων τείνουν να αυξάνουν τις αποδόσεις των ομολόγων και επίσης να αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της διατήρησης χρυσού που δεν αποδίδει.

Το SPDR Gold Trust, το μεγαλύτερο χρηματιστηριακά διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο στον κόσμο, δήλωσε ότι οι θέσεις του έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020.

Το επίκεντρο αυτής της εβδομάδας θα είναι τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ την Τρίτη, ακολουθούμενα από τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς τον Ιούλιο την Τετάρτη που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στην όρεξη για υψηλότερα επιτόκια.

Το ασήμι υποχώρησε 0,4% στα 22,57 δολάρια ανά ουγγιά. Η πλατίνα υποχώρησε 1,4% στα 899,51 δολάρια, ενώ το παλλάδιο υποχώρησε 2,4% στα 1.262,47 δολάρια.

Διαβάστε ακόμη: