Πυρετώδεις είναι οι συσκέψεις σε επιστημονικό αλλά και σε επιχειρησιακό επίπεδο για την αναθεώρηση της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία», μετά και τα τελευταία δεδομένα για τη χορήγηση του εμβολίου της Astrazeneca/Οξφόρδης που σε αυτή τη φάση προκρίνεται για τα άτομα ηλικίας κάτω των 65 χρόνων.

Έχουν προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες και οι συσκέψεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την αξιολόγηση των στοιχείων του προαναφερθέντος εμβολίου που φαίνεται ότι ανατρέπει τον σχεδιασμό στις ευρωπαϊκές χώρες, σε ο,τι αφορά την προτεραιότητα των ηλικιωμένων, καθώς θα χορηγείται σε άτομα κάτω των 65 χρόνων.

Το ουσιαστικό εμβολιαστικό «άλμα» στον πληθυσμό σχεδιαζόταν για τον Απρίλιο, ωστόσο με τις παραλαβές των 700.000 δόσεων του εμβολίου της Astrazeneca/Οξφόρδης και την απόφαση για χορήγηση του σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 χρόνων, το εμβολιαστικο πρόγραμμα αναθεωρείται, και χρονικά και επί των Ομάδων πληθυσμού. Μάλιστα, στη συζήτηση για το συγκεκριμένο εμβόλιο μπαίνει και το αν θα το κάνουν άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα.

Όπως όλα δείχνουν, τον Μάρτιο και εφόσον έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες δόσεις, θα δοθεί το «πράσινο φως» για να κλείσουν ραντεβού τα άτομα ηλικίας 60-69 ετών και οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων.

Δεδομένου του δυναμικού χαρακτήρα της εμβολιαστικής εκστρατείας, σε κάθε φάση προβλέπεται ότι μπορεί να γίνεται «προτεραιοποίηση μέσα στην προτεραιοποίηση», με έμφαση στις μεγαλύτερες ηλικίες και στη βαρύτητα των νοσημάτων.

Αξίζει να επισημανθεί πως, αυτή τη στιγμή, ειναι σε εξέλιξη είναι ο εμβολιασμός στην ηλικιακή ομάδα 80-84 χρόνων, ενώ έχουν προγραμματιστεί περίπου 700.000 ραντεβού για τους επόμενους δύο μήνες. Το σύνολο των πολιτών άνω των 85 που έχουν κλείσει ραντεβού είναι 172.000, ενώ το σύνολο των πολιτών 80-84 χρόνων είναι 145.000, αριθμός που αυξάνεται καθημερινά. Παράλληλα, προτεραιότητα αποτελεί ακόμα ο εμβολιασμός του προσωπικού των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας του Ε.Σ.Υ. .