Οι προσδοκίες της αγοράς για γρήγορες μειώσεις των επιτοκίων είναι λίγο πρόωρες επειδή η μάχη ενάντια στον πληθωρισμό δεν έχει ακόμη τελειώσει, προειδοποίησε δήλωσε η Gita Gopinath, αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Mιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, η πρώτη αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Ταμείου είπε ότι ακόμη και μετά από τις απότομες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού τα τελευταία δύο χρόνια, η δουλειά εξακολουθεί να μην έχει ολοκληρωθεί καθώς οι αγορές εργασίας παραμένουν σφιχτές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Πρόωρη η μείωση επιτοκίων

«Οι αγορές αναμένουν από τις κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια αρκετά επιθετικά – νομίζω ότι είναι λίγο πρόωρο να καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα», σημείωσε. «Θα πρέπει να περιμένουμε τα επιτόκια να μειωθούν κάποια στιγμή φέτος, αλλά με βάση τα δεδομένα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή, αναμένουμε ότι αυτό θα είναι πιο πιθανό το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους».

«Έχουμε νοικοκυριά και εταιρείες με ισχυρότερους ισολογισμούς και έχουμε δει αποτελέσματα, αλλά έχουμε δει επίσης ανθεκτικότητα. Οι αγορές εργασίας επιβραδύνονται αλλά με πολύ πιο σταδιακό ρυθμό», ανέφερε. «Αισθανόμαστε ότι είναι ένα σενάριο ήπιας προσγείωσης – οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί αρκετά επειδή είχαμε πτώση του πληθωρισμού χωρίς να χρειαζόμαστε τόσο μεγάλη απώλεια όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα».

Μακροπρόθεσμα, η Gopinath τόνισε ότι τα επιτόκια πολιτικής θα είναι κατά μέσο όρο υψηλότερα από ό,τι στην περίοδο μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, όταν οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούσαν να τονώσουν τον πληθωρισμό.

Διαβάστε ακόμη: