Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και η Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία για τη λειτουργία γραφείου του Δικαστηρίου στη χώρα, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του Δικαστηρίου, το οποίο εξέδωσε –την περασμένη εβδομάδα– διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αρχή, μία καλή αρχή», τόνισε ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας, Αντρίι Κοστίν, σχετικά με τη συμφωνία που υπέγραψε εξ ονόματος της πατρίδας του, στη Χάγη, έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου· «είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα σταματήσουμε, μέχρι να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες διεθνών εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί στην Ουκρανία», προσέθεσε.

Αυτό, «ανεξάρτητα της πολιτικής ή στρατιωτικής τους θέσης», ανέφερε, αφού χαιρετίζει την «ιστορική» απόφαση του Δικαστηρίου να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν για το έγκλημα πολέμου, που συνιστά ο εκτοπισμός των παιδιών της Ουκρανίας. Στις αρχές Μαρτίου, ο Ουκρανός εισαγγελέας είχε ανακοινώσει ότι το Κίεβο ετοιμάζεται να ανοίξει γραφείο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Χθες, το νομοθετικό όργανο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατήγγειλε «απειλές» –προερχόμενες από τη Ρωσία– κατά μελών του Δικαστηρίου μετά την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης κατά του «ισχυρού άνδρα» του Κρεμλίνου και της Ρωσίδας επιτρόπου για τα δικαιώματα του παιδιού, Μαρία Λβόβα – Μπέλοβα.

Την 20ή Μαρτίου, η Μόσχα γνωστοποίησε την έναρξη ποινικής έρευνας κατά του εισαγγελέα και τριών δικαστών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Το Δικαστήριο ιδρύθηκε το 2002, για την εκδίκαση των ειδεχθέστερων εγκλημάτων που διαπράττονται ανά τον κόσμο. Λειτουργεί επτά γραφεία. Στην Κινσάσα και τη Μπούνια της Δημοκρατίας του Κονγκό, την Καμπάλα της Ουγκάντας, το Μπανγκί της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, το Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού, το Τμπιλίσι της Γεωργίας και το Μπαμακό του Μαλί.

Διαβάστε ακόμη: