Η χρηματιστηριακή αγορά χθες, εκεί που σχεδόν όλοι περίμεναν να διορθώσει, καθώς τα πραγματοποιηθέντα κέρδη σε πολλούς μετοχικούς τίτλους είναι μεγάλα, τελικά συνέχισε την ανοδική της κίνηση και έφτασε μια ανάσα κυριολεκτικά από τις 1.000 μονάδες. Τις οποίες, όσο και να διορθώσει, είναι θέμα χρόνου, όχι τόσο να τις υπερβεί, αλλά να τις αφομοιώσει και να τις καταστήσει βάση για υψηλότερα επίπεδα. Με όποιον παράγοντα της αγοράς και να μιλήσεις, αυτή την προοπτική βλέπει. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι, κατά γενική εκτίμηση, δεν συντρέχουν λόγοι τέτοιοι στον ορίζοντα, που θα ωθούσαν τον Γενικό Δείκτη σε μία βίαιη διόρθωση.

Εμπεδώνεται κλίμα εμπιστοσύνης: οι ξένοι επενδυτές, οι κρατικές εκδόσεις, η εξυγίανση των τραπεζών, η Επενδυτική Βαθμίδα, τα έργα πληροφορικής και κατασκευών!

*** Αναζητώντας τους λόγους της ορμής της αγοράς και μάλιστα με αυξημένους πλέον τζίρους, φαίνεται ότι εμπεδώνεται ένα κλίμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές κάθε βαλαντίου, με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να είναι εντυπωσιακά αυξημένος, όπως αυξημένα είναι και τα κεφάλαια που ρίχνουν καθημερινά για αγορές. Ουσιαστικά, προεξοφλούνται γεγονότα, όπως η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι ξένοι επενδυτές και οι αγορές στις κρατικές εκδόσεις, αλλά και στις εκδόσεις τραπεζικών ομολόγων, η εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου, η επικείμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η επικείμενη δημοπράτηση πολλών έργων, κατασκευαστικών, πληροφορικής κλπ, αλλά και τα επικείμενα deals, που θα δώσουν νέα ώθηση και ουσία στην περαιτέρω άνοδο του Χρηματιστηρίου. Σε κάθε περίπτωση το 2023 θα αποτελέσει μία ξεχωριστή χρονιά και σε επίπεδο αποδόσεων.

Τα μεγάλα πακέτα και τα επικείμενα deals

*** Τα χθεσινά πακέτα του Μυτιληναίου, άνω του 1 εκατομμυρίων μετοχών, με αγοραστή την Morgan Stanley σύμφωνα με τις πληροφορίες , των 500.000 του ΟΠΑΠ και των 180.000 του ΟΛΠ, προφανώς αντανακλούν όσα σας προανέφερα και δείχνουν ότι παρά την πρόσφατη μεγάλη άνοδο της αγοράς και περισσότερο συγκεκριμένων τίτλων, τα περιθώρια καταγραφής περαιτέρω υψηλών αποδόσεων θεωρούνται δεδομένα για συγκεκριμένες μετοχές, που ανεβάζουν φυσικά τον Γενικό Δείκτη. Και έχουμε ακόμα προσεχώς το deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, αλλά και 2-3 ακόμα επωαζόμενα deals…

Μετωπική σύγκρουση μεταξύ των βαρόνων των media προκαλεί η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή με την οποία αίρονται οι περιορισμοί στη συμμετοχή συνδρομητικών καναλιών σε επίγεια τηλεοπτικά ΜΜΕ!

Μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στους βαρόνους της τηλεόρασης αναμένεται να προκαλέσει η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή σύμφωνα με την οποία αίρονται οι περιορισμοί στη συμμετοχή των συνδρομητικών καναλιών σε επίγεια τηλεοπτικά δίκτυα.

Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση ανοίγει τον δρόμο για συμμετοχή της NOVA στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA.

Η τροπολογία προβλέπει ότι η συμμετοχή της συνδρομητικής εταιρείας σε επίγειο τηλεοπτικό κανάλι επιτρέπεται όταν δεν παραβιάζονται οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Δεν γίνεται κατάχρηση της δεσποζούσης θέσης που έχει αποκτήσει στην αγορά των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών υπηρεσιών.

Δεν θίγεται η αντικειμενική και πλουραλιστική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Οι μέτοχοι της εταιρείας μπορούν σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που τίθενται να κατέχουν άδεια λειτουργίας ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού ελεύθερης λήψης ή να μετέχουν σε εταιρεία που κατέχει τέτοια άδεια.

Την αντίθεσή του με τη συγκεκριμένη τροπολογία είχε εκφράσει ο επικεφαλής του ομίλου ANT1 Θοδωρής Κυριακού σε πρόσφατη συνομιλία που είχε με κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες στη διάρκεια επίσκεψής του στο Μαξίμου.

Δεν γνωρίζω αν στο διάστημα που μεσολάβησε πείστηκε από τις εξηγήσεις της κυβέρνησης.

Το σίγουρο είναι ότι και άλλοι καναλάρχες αντιδρούσαν στην αλλαγή του νομικού πλαισίου που απαγόρευσε σε συνδρομητικές πλατφόρμες να είναι μέτοχοι και σε επίγειους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ψήφος εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα από την JP Morgan

***Ακόμα μία θετική είδηση προέκυψε από την έκθεση ξένου οίκου, η οποία αυτή τη φορά επικεντρώνεται στον τομέα των εκδόσεων τίτλων, μεσαίας κυρίως χρονικής διάρκειας, από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου και φυσικά των αποδόσεων που προσφέρουν. Η JP Morgan, λοιπόν, συστήνει αυξημένες θέσεις στα ελληνικά ομόλογα διάρκειας από 7 έως 10 ετών. Κατά την αμερικανική τράπεζα, τα ελληνικά ομόλογα έχουν υποαποδώσει σε σχέση με την Ιταλία και εμφανίζουν καλύτερες και σταθερότερες προοπτικές. Άλλωστε, η χώρα έχει καλύψει περισσότερο από το 40% των ακαθάριστων αναγκών της για έκδοση ομολόγων το 2023, έναντι στόχου 8 δισ. ευρώ για το σύνολο του τρέχοντος έτους και αυτό το γεγονός την απαλλάσει από τη διαρκή προσφυγή στις αγορές, δίνοντας εχέγγυα για μία ήρεμη χρονιά στα δημοσιονομικά της και μάλιστα εν μέσω εκλογικής διαδικασίας.

*** Αξίζει εδώ να θυμίσω και τις προβλέψεις για άλλα μεγέθη και δείκτες της ελληνικής οικονομίας που έχει ήδη δώσει η JP Morgan. Προβλέπει ότι το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας θα διαμορφωθεί σε 224 δισ. ευρώ εφέτος, με πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 1%, πληθωρισμό στο 6%, πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ και δημοσιονομικό έλλειμμα πλησίον του 1,8%. Αναμένει ακόμα σημαντική πτώση στο ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ στο 162% – λόγω φυσικά και του υψηλού πληθωρισμού – ενώ για το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εκτιμά ότι θα παραμείνει στα υψηλά επίπεδα του 8,6%.

Ο προβληματισμός για την Επενδυτική Βαθμίδα που την βλέπει τέλη 23, αρχές 24!

*** Ως προς την επενδυτική βαθμίδα βέβαια, δεν είναι τόσο αισιόδοξη και αναφέρει ότι θα την αποκτήσουμε στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024, δίνοντας την ίδια πρόβλεψη και για την Κύπρο. Όπως αναλυτικά σας έχω ενημερώσει εδώ και εβδομάδες, σχετικά με την προσδοκώμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας, η χρονική ακολουθία των οίκων αξιολόγησης είναι η ακόλουθη: Στις 27 Ιανουαρίου και στις 9 Ιουνίου από τη Fitch Ratings, στις 13 Μαρτίου από την DBRS, στις 17 Μαρτίου από τον οίκο Moody’s και στις 21 Απριλίου από τον οίκο της S&P. Στοιχήματα εδώ δεν παίζουν, όλα είναι πιθανά, αλλά γενικώς ας είμαστε συγκρατημένοι. Ακόμα και αν την πάρουμε το συντομότερο δυνατό, δεν θα ανοίξουν ξαφνικά οι κρουνοί του διεθνούς κεφαλαίου και θα πλημμυρίσουν την Ελλάδα με απανωτές επενδύσεις. Το κέρδος αδιαμφισβήτητα θα είναι μεγάλο, αλλά για τα ορατά οφέλη χρειάζεται υπομονή και επιμονή σε αποδοτικές οικονομικές και επιχειρηματικές αποφάσεις.

Έναν τόμο SMS που προέρχονται από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχει στη διάθεση του ο Χρήστος Καλογρίτσας! Οι επόμενες κινήσεις της Αρχή για το ξέπλυμα και η έρευνα για τυχόν μαύρο χρήμα!

Το ερώτημα είναι αν τα συγκεκριμένα SMS αναφέρονται και σε οικονομικές συναλλαγές που απαιτούνταν για την ολοκλήρωση του πρότζεκτ του ΣΥΡΙΖΑ TV.

Την εξέλιξη της υπόθεσης παρακολουθούν με ενδιαφέρον οι αρμόδιοι μηχανισμοί της Αρχής για την Καταπολέμηση του Μαύρου Χρήματος.

Δεδομένη θεωρείται η παρέμβαση του Χαράλαμπου Βουρλιώτη, ο οποίος αναμένεται να απαιτήσει τη διαβίβαση του επίμαχου υλικού που έχει κατατεθεί στο Ειδικό Δικαστήριο προκειμένου να προχωρήσει σε αυτοτελή έρευνα για να διαπιστωθεί αν οι συναλλαγές που έγιναν υποκρύπτουν ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Μια τέτοια εξέλιξη αναγκαστικά θα συμπεριλάβει και τον αποκαλoύμενο βασιλιά των offshore Aρτέμη Αρτεμίου, ο οποίος σύμφωνα με τον Χρ. Καλογρίτσα είχε κομβικό ρόλο στη μετοχική σύνθεση του νέου καναλιού και στην εξεύρεση των κεφαλαίων που απαιτούνται για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό αλλά και την τεχνική υποστήριξη του καναλιού σε περίπτωση που λάμβανε τη σχετική άδεια.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μηνύουν τον γνωστό εργολάβο Χρ. Καλογρίτσα.

Σε περίπτωση κατά την οποία προσφύγουν εναντίον του στα δικαστήρια τότε ο Χρ. Καλογρίτσας νομιμοποιείται να παραδώσει στις αρμόδιες αρχές το σύνολο του καυτού υλικού από συνομιλίες SMS και άλλα στοιχεία που βρίσκεται στην κατοχή του και αποκαλύπτει το σκάνδαλο που συντελέστηκε με τις τηλεοπτικές άδειες.

Το καυτό υλικό που κρατάει μέχρι τώρα επτασφράγιστο μυστικό ο Χρ. Καλογρίτσας τεκμηριώνει σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται στενοί συνεργάτες του και τις συναλλαγές που είχε με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε ήταν γνωστές οι προνομιακές σχέσεις που είχε με τον ΣΥΡΙΖΑ και διαχρονικά με όλα τα κόμματα της Αριστεράς.

Πρόκληση οι εξελίξεις και το σπάσιμο στα δύο της ΕΑΒ/ Φιλόδοξο το εγχείρημα-προσοχή στους μεσάζοντες

*** Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, η ΕΑΒ, αποτελεί άλλη μία πικρή ιστορία για τις αμυντικές βιομηχανίες της χώρας και το πως απογυμνώθηκαν, παραμένοντας σε μεγάλο βαθμό ως…αποθήκες υλικού και στοκαρίσματος ανταλλακτικών ξένων εταιρειών, με ελάχιστη συμμετοχή στην παραγωγή εγχώριων εξαρτημάτων, πολλώ δε μάλλον ολοκληρωμένων συστημάτων παραγωγής για το Σώμα. Τώρα, η κυβέρνηση αποφάσισε να πιάσει το νήμα από το μηδέν ουσιαστικά, προσκαλώντας με επίσημη προκήρυξη ξένες εταιρείες για την ΕΑΒ, την οποία όμως την σπάει στα δύο, προκειμένου να γίνει ελκυστικότερη σε κάθε ενδιαφερόμενο.

*** Στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης προβλέπεται το «σπάσιμο» της στην Asset, που θα προικοδοτηθεί με τα πάγια της επιχείρησης και τις υποδομές της και θα παραμείνει στον πλήρη έλεγχο του Δημοσίου και στην Commercial, για την οποία αναζητείται στρατηγικός επενδυτής για το 49%, ο οποίος θα αναλάβει και το μάνατζμεντ, με το 51% να παραμένει στο δημόσιο. Ήδη, οι κορυφαίοι διεθνώς του κλάδου έχουν ενημερωθεί και μέσω της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και μέσω συμβούλων για περαιτέρω λεπτομέρειες, καθώς μάλιστα κάποιοι εξ αυτών συνεργάζονται επί χρόνια με την ελληνική εταιρεία.

*** Παράγοντες του κλάδου με μακρά εμπειρία σε αμυντικά-εξοπλιστικά θέματα, πάντως, εφιστούν την προσοχή στα αρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες, καθώς οι “θύλακες” ετών στον τομέα αυτό ποτέ δεν έπαψαν να έχουν ρυθμιστικό ρόλο στις εξελίξεις και τις επιλογές, ειδικά των υπουργείων που έχουν την ευθύνη θεμάτων εθνικής άμυνας. Η προϊστορία, άλλωστε, είναι άκρως διδακτική, καθώς πληρώναμε τεράστια ποσά για κάθε είδους εξοπλισμούς, εξαρτήματα και κάθε λογής προμήθειες στρατιωτικού υλικού, πολλά από τα οποία πήγαιναν στους μεσάζοντες και σε ορισμένους επίορκους πολιτικούς.

Τους λογαριασμούς δύο Ελλήνων, συγγενικών προσώπων πολιτικού παράγοντα φέρεται να έχει τροφοδοτήσει ο Παντσέρι που «έβαλε την κουκούλα» και «δίνει κόσμο» για το Qatargate!

Το δόγμα, «αγαπούλα την… κουκούλα», ακολουθεί πιστά ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Παντσέρι που είχε αναλάβει εργολαβικά να μοιράζει τις μίζες που προέρχονταν από το Κατάρ σε διάφορους μεγαλόσχημους παράγοντες του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου

Ο Ιταλός μαφιόζος συμφώνησε με τις δικαστικές αρχές να καρφώσει κόσμο και κοσμάκη για να πέσει ο ίδιος στα μαλακά.

Γι΄ αυτό επικρατεί πανικός όχι μόνο στις Βρυξέλλες αλλά και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, ο Παντσέρι έχει τροφοδοτήσει τους λογαριασμούς δύο Ελλήνων που τυχαίνει να είναι συγγενικά πρόσωπα πολιτικού παράγοντα.

Δεν αποκλείεται μάλιστα τώρα που έχει αποφασίσει να μιλήσει για όλους να αποκαλύψει και άλλους Έλληνες παράγοντες στο ευρωκοινοβούλιο οι οποίοι έπαιρναν το… επίδομα από το Κατάρ.

Ποιος εμποδίζει τον εκσυγχρονισμό του “Διαύγεια”;

*** Το Σαββατοκύριακο προσφέρεται για αναζητήσεις ενημέρωσης στο Διαδίκτυο και για τσεκάρισμα διαφόρων, αλλά καθόλου… αδιάφορων, αποφάσεων της δημόσιας διοίκησης, των υπουργείων, φορέων του δημοσίου κλπ. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, όμως, προστέθηκα και εγώ στους πολλούς άτυχους που δεν μπορούσαν να μπουν στην εφαρμογή. Νέκρωσαν τα πάντα και η πρόσβαση ήταν αδύνατη, δυστυχώς. Καλά, ένα τέτοιο (και το μόνο) πολυδιαφημισμένο μέσο υπάρχει για τις δημοσιεύσεις εν γένει του δημοσίου και αυτό υπολειτουργεί, τι συμβαίνει;

*** Μετά από μία σειρά επαφών με ανθρώπους της Πληροφορικής κυρίως (που να βρεις άνθρωπο σε δημόσια θέση το Σαββατοκύριακο;) έμαθα ότι το σύστημα είναι πλέον…αρχαίο, καθώς όσες φορές επιχειρήθηκε ο εκσυγχρονισμός του και η ανανέωσή του, άλλες τόσες απέτυχαν, άγνωστο για ποιο λόγο! Για να μην εκθέσω πρόσωπα και πράγματα, θα αρκεστώ προς το παρόν στην επισήμανση ότι κάποιοι θεωρούν τσιφλίκι τους την υποστήριξη του Διαύγεια και εμποδίζουν με κάθε τρόπο να εισέλθουν άλλοι ανταγωνιστές “στα χωράφια τους”. Δεν υπάρχει κάποιος να τους μαζέψει, να προκηρύξει νέο διαγωνισμό και σε σύντομο χρόνο να πάρει τις προσφορές και τις αποφάσεις που χρειάζονται, ώστε να μην παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα που εκθέτουν συνολικά την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο ειδικότερα;

ΚΟΥΙΖ 1

Πρωτοκλασάτο στέλεχος κορυφαίου συνδέσμου βιομηχάνων λέγεται ότι, αφού είχε οξεία αντιπαράθεση με υπουργό για πολύ πολύ επίκαιρο θέμα που απασχολεί την αγορά, απευθύνθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο, αλλά βρήκε πόρτες κλειστές και εισέπραξε εχθρικό κλίμα; Τώρα για τις αιτίες που ακούγονται, καλύτερα να μην επεκταθώ, γιατί θα εκτεθούν πολλοί.

ΚΟΥΙΖ 2

Το σύστημα του υφυπουργού, που έφαγε από την κυβέρνηση τον προϊστάμενο υπουργό του, τώρα βρίσκεται σε δυσμένεια, γιατί επιχείρησε να κάνει το ίδιο με τον σημερινό υπουργό και προϊστάμενο του. Μια του κλέφτη…

ΚΟΥΙΖ 3

Δεν είναι μόνο η ομάδα των 53 (Ομπρέλα) στο ΣΥΡΙΖΑ που έχει βγει στα κεραμίδια με τις σχεδόν τελειωμένες υποψηφιότητες του κόμματος. Είναι πολλοί παράγοντες στην επαρχία, που διαθέτουν ιστορία και επιρροή, οι οποίοι αντιδρούν σφόδρα στο καπέλωμα από το γραφείο Τσίπρα και στον ορισμό υποψηφίων, που ούτε ζουν στο νομό που θα κατέβουν υποψήφιοι, ούτε γνωρίζουν τα προβλήματα του και τους κάνουν… φροντιστήρια και γύρες τώρα, για να πάρουν μία ιδέα και να μην μοιάζουν ξένο σώμα.

ΚΟΥΙΖ 4

Ποιος ή ποιοι κινούν τα νήματα στη μετοχή της ΕΧΑΕ, που προβληματίζει με την περίεργη συμπεριφορά της; Σας έχω πει ότι έγκαιρα ότι με την κεφαλαιοποίηση που είχε προ μηνός περίπου δεν μπορούσε να…υποδεχτεί την επενδυτική βαθμίδα, αλλά κάθε πράγμα χρειάζεται μέτρο και εύλογο χειρισμό. Μας…βλέπουν κύριοι.

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!