Το 2023 μπήκε σε οικονομικό επίπεδο με ένα σχετικό μούδιασμα, λόγω της αβεβαιότητας που παράγει η κρισιμότητα των επερχόμενων εκλογών, αλλά και με ελπίδες ότι μπορεί η σημερινή κατάσταση να βελτιωθεί, παρά την αναμενόμενη από όλους πτώση του ρυθμού ανάπτυξης και με κρυφή ελπίδα την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα.

Βέβαια, το θετικό είναι ότι έχει προσδιοριστεί πλέον από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών κατά το δίμηνο Απριλίου-Μάϊου, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις της αγορά ς να κινούνται με καθαρό ορίζοντα και να έχουν στη διάθεσή τους αρκετό χρονικό διάστημα ανεπηρέαστης δραστηριότητας.

Κάτι που αποτελεί πάντα ασφαλές και επιθυμητό πεδίο δράσης επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Στα μείον βέβαια πρέπει να ληφθούν υπόψη η πορεία του πληθωρισμού, που αν και μειούμενος παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η ανεξέλεγκτη ακρίβεια, ειδικά σε εμπόριο και βιομηχανία.

Οι αγορές προεξοφλούν γεγονότα! Θα λειτουργήσει σαν βαλβίδα αποσυμπίεσης!

Όπως είναι γνωστό και πάντα επιβεβαιώνεται, όχι μόνο στη δική μας περίπτωση, αλλά διεθνώς, οι αγορές χρήματος, τα χρηματιστήρια, πάντα προεξοφλούν γεγονότα και καταστάσεις, τα οποία αναμένονται μεν μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

Αλλά η οσμή του επερχόμενου γεγονότος λειτουργεί σαν βαλβίδα αποσυμπίεσης για τις δυνάμεις της αγοράς και τους επενδυτές, που σπεύδουν έγκαιρα να πάρουν θέση, αναλαμβάνοντας φυσικά και το ανάλογο ρίσκο, ίδιον άλλωστε κάθε επενδυτικής επιλογής.

Η εποχή των άλλοτε “ραντιέρηδων” κρατικών ομολόγων, έχει πλέον περάσει στην ιστορία και απολύτως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο δεν υπάρχει στις μέρες μας.

Στο κάδρο και πάλι οι τράπεζες: Ξένοι και εγχώριοι «παίκτες» σε πρωταγωνιστικό ρόλο - Οι φήμες ότι ο Ολλανδός του Ελλάκτωρα αγοράζει Alpha από το ταμπλό και οι Ιταλοί της ION «μαζεύουν» Τρ. Πειραιώς!

Η Ενέργεια, τα Πετρέλαια, οι Τράπεζες και τα «καλά χαρτιά» της μεσαίας κεφαλαιοποίησης! Μότορ Όιλ και Τρ. Πειραιώς προ των πυλών του MSCI στις 11 Φεβρουαρίου!

Το ελληνικό χρηματιστήριο έδωσε την περασμένη χρονιά μεγάλα κέρδη σε συγκεκριμένους τίτλους, συγκεκριμένων κλάδων, αν και σε γενικές γραμμές λίγες μετοχές υστέρησαν, κυρίως αυτές της μικρής κεφαλαιοποίησης, που θα πρέπει εφεξής να προσεχθούν περισσότερο. Ο κλάδος της ενέργειας και των εταιρειών πετρελαίου αρχικά και μετά οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου έδωσαν ικανοποιητικά έως πολύ σημαντικά κέρδη, ακολουθούμενες και από αρκετές εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Υπάρχουν, όμως και “βαριά” χαρτιά, όπως ο ΟΤΕ και η 3Ε, που έχουν μείνει πίσω και η άνοδός τους θα βοηθήσει και τον Δείκτη να εμφανίσει καλύτερη εικόνα. Επιπλέον, μην ξεχνάμε ότι στις 11 Φεβρουαρίου θα έχουμε μάλλον νέες εντάξεις στον MSCI, πιθανότατα αυτές των Μότορ Όιλ και Τράπεζας Πειραιώς.

Υπό αυτές τις συνθήκες, εκτιμάται ότι ο Γενικός Δείκτης, που βρίσκεται στις 968 μονάδες τώρα, έστω και δύσκολα θα κάνει το άλμα και θα βρεθεί πάνω από τις 1.000 μονάδες, ενισχυόμενος είτε από νεότερες εκτιμήσεις για την επενδυτική βαθμίδα είτε από τη δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων, που σταδιακά θα ανακοινώνονται, πρωτίστως από τις μεγάλες εταιρείες και τις τράπεζες.

Από μόνο του αυτό το γεγονός, θα αποτελέσει μεγάλη κατάκτηση για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς σε αυτά τα επίπεδα έχει να βρεθεί ο Γενικός Δείκτης εδώ και χρόνια, έχοντας… ξεχάσει ότι υπάρχουν και τέτοια ύψη και προοπτικές.

Διαβάστε ακόμη: