Καθώς η κρίση καταδιώκει τον παραδοσιακό κόσμο των μετοχών και των ομολόγων, το Bitcoin ξαφνικά μοιάζει με ένα ασφαλές καταφύγιο.

Το διαβόητο ασταθές κρυπτονόμισμα φαίνεται θετικά “απίθανο και πλούσιο”, ακριβώς όπως μια τραπεζική κατάρρευση οδηγεί τις αγορές στην αγκαλιά μιας ύφεσης.

Το Bitcoin έχει αυξηθεί 21% αυτόν τον μήνα, ενώ ο ασταθής S&P 500 έχει χάσει 1,4% και ο χρυσός έχει κερδίζει 8%.

Το κρυπτονόμισμα, προς το παρόν, έχει διακόψει τους δεσμούς του με μετοχές και ομόλογα και έχει μπει σε ένα ράλι με τον χρυσό, εκπληρώνοντας τουλάχιστον ένα μέρος του ονείρου του “δημιουργού Satoshi Nakamoto” – ότι το Bitcoin μπορεί να χρησιμεύσει ως καταφύγιο για επενδυτές που υποφέρουν.

Η συσχέτιση 30 ημερών του Bitcoin με τον S&P 500 (.SPX) έχει υποχωρήσει στο αρνητικό 0,12 την περασμένη εβδομάδα, όπου το μέτρο 1 δείχνει ότι τα δύο περιουσιακά στοιχεία κινούνται ταυτόσημα.

Το ξεπούλημα στις τράπεζες έχει εξαφανίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε αγοραία αξία και ανάγκασε τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να λάβουν μέτρα έκτακτης ανάγκης.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η Silicon Valley Bank και ο δανειστής κρυπτονομισμάτων Silvergate υποχωρούν, ενώ η Credit Suisse έχει πέσει στο χείλος του γκρεμού.

Ας μην παρασυρθούμε όμως.

Αυτό είναι bitcoin…

Το επιχείρημα για πτωτική τροχιά θα ήταν ότι αυτή η δυναμική είναι προσωρινή και τελικά αυτό το ράλι δεν πρόκειται να διατηρηθεί“, δήλωσε ο Stéphane Ouellette, CEO της επενδυτικής πλατφόρμας FRNT Financial.

Μένει να δούμε αν η ανοδική τάση του Bitcoin θα αντέξει καθώς η προσοχή στρέφεται στη συνεδρίαση πολιτικής της Federal Reserve αυτή την εβδομάδα, όπου η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να ακολουθήσει μια λεπτή γραμμή καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό και το άγχος των τραπεζών.

Επιπλέον, η γοητεία του κρυπτονομίσματος δεν έχει να κάνει μόνο με την ασφάλεια.

Η ταχεία άνοδος των τιμών ανάγκασε ορισμένους short-sellers να μειώσουν τα στοιχήματά τους και να αγοράσουν τα νομίσματα πίσω.

Τα δεδομένα από την Coinglass δείχνουν ότι οι έμποροι ρευστοποίησαν θέσεις κρυπτογράφησης αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων τη Δευτέρα, με το μεγαλύτερο μέρος αυτού του συνόλου – 178,5 εκατομμύρια δολάρια – ήταν θέσεις short (ανοιχτές πωλήσεις).

Διαβάστε περισσότερα