Όταν η Federal Reserve αρχίζει να αυξάνει τα επιτόκια, γενικά συνεχίζει να το κάνει μέχρι να σπάσει κάτι, ή τουλάχιστον αυτό επιτάσσει η συλλογική σοφία της Wall Street.

Έτσι, με τη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στα βιβλία τις τελευταίες ημέρες και τις ανησυχίες για περισσότερες μελλοντικές, αυτό φαίνεται να χαρακτηρίζεται ως σημαντική κατάρρευση και λόγος για να υποχωρήσει η κεντρική τράπεζα.

Όχι τόσο γρήγορα…

Ακόμη και με την αποτυχία των τελευταίων ημερών της Silicon Valley Bank και της Signature Bank που ανάγκασε τις ρυθμιστικές αρχές να αναλάβουν δράση, οι αγορές εξακολουθούν να αναμένουν από τη Fed να συνεχίσει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Στην πραγματικότητα, τα δραματικά γεγονότα μπορεί να μην μπορούν καν να χαρακτηριστούν τεχνικά ως κάτι που σπάει στο “συλλογικό αίσθημα” της Wall Street.

«Όχι, δεν συμβαίνει», δήλωσε ο επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός σύμβουλος της LPL Financial. «Αρκεί αυτό για να χαρακτηριστεί ως είδηση-διακοπής της στρατηγικής πολιτικής της Fed; Η αγορά συνολικά δεν το πιστεύει».

Ενώ οι τιμές της αγοράς ήταν ασταθείς τη Δευτέρα, οι εκτιμήσεις σταθμίζουν ισχυρότερα προς μια Fed που θα συνέχιζε να συσφίγγει τη νομισματική πολιτική.

Οι έμποροι έδωσαν πιθανότητα 85% για αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες κατά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς στις 21-22 Μαρτίου στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με εκτίμηση του Ομίλου CME.

Για μια σύντομη περίοδο την περασμένη εβδομάδα, οι αγορές ανέμεναν μια κίνηση 0,5 μονάδων, μετά τις παρατηρήσεις του προέδρου της Fed Jerome Powell που έδειχνε ότι η κεντρική τράπεζα ανησυχούσε για τα πρόσφατα καυτά στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Σημειώνεται ότι η Fed θα λάβει την τελική αξιολόγηση στις μετρήσεις του πληθωρισμού αυτή την εβδομάδα, όταν το υπουργείο Εργασίας δημοσιεύσει αργότερα στην ημέρα τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Φεβρουαρίου και την αντίστοιχη τιμή παραγωγού αύριο Τετάρτη.

Έρευνα της Fed της Νέας Υόρκης που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα έδειξε ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό ενός έτους μειώθηκαν κατακόρυφα κατά τη διάρκεια του μήνα.

Διαβάστε περισσότερα