Αν οι προηγούμενες φούσκες στα κρυπτονομίσματα είναι κάτι που πρέπει να συμβεί, το  bitcoin θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμα περισσότερο.

Αυτό υποστηρίζει στρατηγικός αναλυτής, όπως μεταδίδει το CNBC, ο οποίος προειδοποιεί ότι το κορυφαίο κρυπτονόμισμα είναι πιθανό να υποχωρήσει ακόμα και στα 13.000 δολάρια – πτώση σχεδόν 40% από τα τρέχοντα επίπεδά του.

«Θα συνεχίσουμε να πουλάμε αυτό το είδος κρυπτονομισμάτων σε αυτό το περιβάλλον», αναφέρει ο Ίαν Χάρντε, συνιδρυτής και επικεφαλής του τομέα επενδύσεων της Absolute Strategy Research.

«Είναι στην πραγματικότητα ένα παιχνίδι ρευστότητας. Αυτό που βρήκαμε είναι ότι δεν πρόκειται ούτε για νόμισμα, ούτε για εμπόρευμα και σίγουρα ούτε για μέσο αποθήκευσης αξίας».

Εξηγώντας την απαισιόδοξη θέση του, ο Χάρνετ ανέφερε ότι τα ράλι στα κρύπτο δείχνουν ότι το bitcoin τείνει να υποχωρήσει σχεδόν κατά 80% από τα ιστορικά υψηλά του.

Για παράδειγμα, το 2018, το κρυπτονόμισμα έκανε βουτιά σχεδόν στα 3.000 δολάρια, ενώ στα τέλη του 2017 είχε εκτοξευθεί στα 20.000 δολάρια.

Μια τέτοια πτώση το 2022, θα το έριχνε στα 13.000 δολάρια, που αποτελεί βασικό σημείο στήριξης, σύμφωνα με τον Χάρνετ.

Το bitcoin ενισχύθηκε σε ιστορικά υψηλά, φθάνοντας σχεδόν στα 69.000 δολάρια, στο αποκορύφωμα της φρενίτιδας του 2021 για τα κρυπτονομίσματα.

«Σε ένα κόσμο άφθονης ρευστότητας, τα bitcoin τα πηγαίνουν καλά», αναφέρει ο Χάρνετ. «Οταν στερεύει η ρευστότητα κι αυτό ακριβώς είναι που κάνουν αυτή τη στιγμή οι κεντρικές τράπεζες, βλέπετε ότι επικρατεί εξαιρετική πίεση σε αυτές τις αγορές».

Ο κόσμος των κρύπτο βρίσκεται σε ένα περιβάλλον όπου τα υψηλότερα επιτόκια έχουν επιπτώσεις σε περιουσιακά στοιχεία που άνθισαν την εποχή της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Την περασμένη εβδομάδα, η Federal Reserve αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη αύξηση από το 1994. Σε ανάλογες κινήσεις προχώρησαν η Τράπεζα της Αγγλίας και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας.

Αυτό είχε επιπτώσεις και στα ψηφιακά assets. Η συνδυασμένη αξία όλων των κρυπτονομισμάτων έκανε βουτιά πάνω από 350 δισ. δολ. τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Το bitcoin ήταν στα 21.393 δολάρια χθες Τρίτη, με άνοδο 6% το τελευταίο 24ωρο και με πτώση άνω του 50% από τις αρχές του 2022.

Η αγορά κρύπτο βρισκόταν ήδη σε κινούμενη άμμο και πριν την αύξηση της Fed, μετά την κατάρρευση ύψους 60 δις. δολαρίων για το δημοφιλές stablecoin terraUSD και το luna.

Περισσότερο περιέπλεξε την κατάσταση η πτώση της αξίας ενός παράγωγο κρύπτο που σχεδιάστηκε για να γίνει το αντίστοιχο του ether και αυτό δημιούργησε προβλήματα σε μεγάλους παίκτες όπως η Celsius και η Three Arrows Capital.