Μολονότι η αγορά κινείται στις μέρες μας ελεύθερα προς τα κάτω, ενώ οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές πωλούν μαζικά, χωρίς να αποκλείεται και η ανάπτυξη κερδοσκοπικών φαινομένων από εγχώρια και όχι μόνο χρηματιστηριακά και επιχειρηματικά συμφέροντα, που βρήκαν την ευκαιρία να επωφεληθούν πουλώντας ανοιχτά μετοχές που δεν κατέχουν, θα μπορούσε να καταλήξει κανείς σε δύο γενικά και προφανή συμπεράσματα:

Πρώτον, ότι μετά το μεγάλο ράλι των τιμών των μετοχών που προηγήθηκε από τις αρχές του χρόνου, αλλά και μέσα στο 2021 όταν και έλαβαν χώρα οι αυξήσεις κεφαλαίου – μαμούθ σε Τρ. Πειραιώς και Alpha bank, οι ξένοι θεσμικοί που είχαν τοποθετηθεί ενεργά στις τράπεζες και προφανώς νωρίτερα σε ακόμη χαμηλότερες τιμές, έχοντας καταγράψει τεράστιες υπεραξίες, βγαίνουν και πωλούν μαζικά το σύνολο των τραπεζικών μετοχών που κατέχουν, περιλαμβανομένων των μετοχών της Εθνικής και της Eurobank που οδήγησαν από τις αρχές Ιανουαρίου το κύμα της ανόδου!

Υπό αυτή την έννοια είναι προφανές και πρόδηλο ότι οι ξένοι «αδειάζουν» τράπεζες όπου έχουν καταγράψει ήδη μεγάλα κέρδη!

Και μετά βεβαιότητας καθοριστικό ρόλο ως προς τις επόμενες κινήσεις τους θα παίξει η δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων των τραπεζών που ξεκινάει αύριο με την Eurobank και ολοκληρώνεται στις 16 Μαρτίου με την Εθνική!

Την ίδια στιγμή ωστόσο με το «άδειασμα» στις τράπεζες παρατηρείται μια σοβαρή συγκράτηση στις μετοχές των εταιρειών της Ενέργειας, όπου οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα δηλώνουν κατηγορηματικά ότι κυοφορούνται εξελίξεις…

Και θα μπορούσε να πει κανείς με επιφύλαξη, ότι ο όγκος των συναλλαγών που καθημερινά παρατηρείται παραπέμπει σε «μάζεμα»!!!

Διότι η ΔΕΗ κάνει πάνω από 1,5 εκατ. κομμάτια τη μετά, τα ΕΛΠΕ 500 χιλιάδες, η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ γύρω στις 300 χιλιάδες και η Τέρνα Ενεργειακή πάνω από 200 χιλιάδες τη μέρα, ενώ σοβαρή και αξιοσημείωτη συναλλακτική κίνηση παρουσιάζει και ο Μυτιληναίος!

Το «μάζεμα» στις μετοχές της Ενέργειας και η σχετική συγκράτηση των μετοχών προ της γενικότερης ελεύθερης πτώσης, έρχεται να καταδείξει

  • Πρώτον ότι, οι ξένοι για πολλούς και διάφορους εμπιστεύονται τις μετοχές της Ενέργειας και τοποθετούνται συστηματικά!
  • Δεύτερον, η Ενέργεια σε περιόδους πολέμου αποτελεί τον τομέα εκείνο που μετά την αμυντική βιομηχανία παρουσιάζει τις μεγαλύτερες ευκαιρίες και προϋποθέσεις για αύξηση τζίρου και κερδών!
  • Τρίτον, ότι ο τομέας της Ενέργειας της χώρας παρουσιάζεται ως ο πιο δελεαστικός και πιο trendy για deals και εξαγορές…