To νέο “αίμα” επενδυτών στις τράπεζες- εισηγμένες εταιρείες που έλαβαν την σκυτάλη από τους παλιούς επενδυτές περιμένουν να δουν τόσο οι υφιστάμενοι επενδυτές, όσο και οι εκτελεστικές διοικήσεις των τραπεζών και εισηγμένων.

Και, βεβαίως, περιμένουν να δουν όχι hedge funds, αλλά μεσομακρόθεσμους επενδυτές, όπως μεγάλες εταιρείες Αμοιβαίων κεφαλαίων, συνταξιοδοτικά ταμεία, επενδυτικές εταιρείες.

Η άνοδος των τραπεζικών μετοχών κατά 30% το περασμένο διάστημα, αλλά και η διακίνηση μεγάλων πακέτων μετοχών υποδεικνύει ότι, οι μετοχικές οι αλλαγές, εξελίσσονται ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει νέα ονόματα τα οποία ξεπέρασαν το ελάχιστο όριο του 5% – αν και πολλά από αυτά συμμετείχαν με αυξημένα ποσοστά στις αυξήσεις κεφαλαίου της Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και της ΔΕΗ.

Η αγορά, όμως, όπως αναφέρει ξένος διαχειριστής fund περιμένει να δει τους καινούργιους παίκτες στην ελληνική αγορά, πέραν των παλιών 15-20 funds που συμμετέχουν εδώ και χρόνια και ανακυκλώνουν την συμμετοχές τους στις τράπεζες ή σε εισηγμένες εταιρείες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ενός “παλιού” fund στην ελληνική αγορά είναι το Helicon Ιnvestments το οποίο στις αρχές Φεβρουαρίου μείωσε την συμμετοχή του στην Eurobank κάτω του 5%.

Υπενθυμίζεται ότι, το ιταλικό fund εκτός από την Eurobank συμμετέχει με 5% στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και στην ΔΕΗ.

Δυο αυξήσεις κεφαλαίου, ομόλογα και τέρμα; Γνωρίζουμε τι θα πουλήσουμε ;

Νέοι παίκτες – ένδειξη εμπιστοσύνης

Η είσοδος των νέων παικτών τόσο στα μετοχολόγια των ελληνικών τραπεζών όσο εισηγμένων αποτελεί μια ένδειξη εμπιστοσύνης και η τελευταία θετική μετοχική συμπεριφορά του ελληνικού χρηματιστηρίου δείχνει πως η οδός Αθηνών δεν εμφανίζει τα συνήθη “αδειάσματα” μετοχών σε περιόδους κρίσης, όπως συμβαίνει αυτή την περίοδο με την ουκρανορωσική κρίση.

Αντίθετα, θα έλεγε κανείς ότι, οι ξένοι επενδυτές και ένα μέρος των Ελλήνων εκμεταλλεύονται τις πτωτικές συνεδριάσεις και αυξάνουν την συμμετοχή τους.

Στην Eurobank, εκτός από το Fairfax(33% ), ο Αμερικανικός επενδυτικός οίκος Capital Group παραμένει με 5,06%, ενώ όπως προαναφέρθηκε το Helicon μείωσε την συμμετοχή του κάτω του 5%.

Η τράπεζα εμφανίζει διασπορά 67% πέραν του βασικού μετόχου.

Ενδιαφέρον θα έχει επίσης αν κάποιος από τους μετόχους αυξήσει το ποσοστό του στην Εθνική Τράπεζα πάνω από το 5% και βρεθεί δίπλα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (40,39% ) εν όψει και της επικείμενης ιδιωτικής τοποθέτησης από το ΤΧΣ.

Στην Alpha Bank, σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας, 278 μέτοχοι κατέχουν μετοχές πάνω από 1 εκατ, τεμάχια με το 74% να είναι ξένοι επενδυτές και 6% Έλληνες.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η Fidelity έχει χτίσει θέσεις, αλλά μέχρι τώρα το ποσοστό δεν έχει υπερβεί το 5%.

Στην Τράπεζα Πειραιώς, επίσης, μετά την αύξηση κεφαλαίου θα έχει ενδιαφέρον εάν μετά την άνοδο της μετοχής εμφανιστούν κάποιοι νέοι επενδυτές από το 41% των Νομικών προσώπων ώστε να προστεθούν στο 27% του ΤΧΣ, το 19% του Paulson και το 5% του Helikon Investments.