To κρίσιμο 48ώρο από το οποίο θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο η μεσοπρόθεσμη τάση της χρηματιστηριακής αγοράς αλλά και η δυναμική που πρόκειται να αναπτύξει κατά τους επόμενους μήνες άρχισε χθες, μετά την λήξη της προθεσμίας κατάθεσης τελικών προσφορών για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Alpha Bank.
Από πάσης απόψεως η καταληκτική προθεσμία προς την ιταλική UniCredit για ενδεχόμενη βελτίωση της προσφοράς της για το 9% των μετοχών έχει βαρύνουσα σημασία, αφού από την τελική έκβασή της θα εξαρτηθούν πολλά τόσο στον χώρο των τραπεζών και του χρηματιστηρίου όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο της ελληνικής οικονομίας.
Αν και δεν χωρούν «προγνωστικά» σε ζητήματα ιδιαίτερης σημασίας όπως αυτό, ένα πρέπει να θεωρείται βέβαιο: Συνομολογείται ότι θα υπάρξει κάποιου είδους βελτίωση της τελικής προσφοράς του ιταλικού ομίλου ή μια τέτοια κίνηση που αναμένεται να επηρεάσει άμεσα και καταλυτικά το γενικότερο κλίμα για το χρηματιστήριο.
Έτσι παρά το σχετικά επιβαρυμένο κλίμα στις αγορές διεθνώς, δεν αποκλείεται να έχει και κάποια άμεση αντανάκλαση και στον γενικό δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Η αρχική πρόταση της UniCredit αναφερόταν σε τιμή 1,33 ευρώ ανά μετοχή.
Με την τιμή της μετοχής της Alpha Bank να διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο στο 1,44 ευρώ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το ΤΧΣ δεν μπορεί να κάνει δεκτή αυτήν την πρόταση, αναμένοντας σαφή βελτίωση.
Έτσι είναι πολύ πιθανό μετά τη λήξη της διαγωνιστικής διαδικασίας και εφόσον δεν υπάρξει αντιπρόταση να γίνει διαπραγμάτευση μεταξύ του Ταμείου και της ιταλικής τράπεζας για τα περιθώρια αύξησης του τιμήματος εφόσον η νέα πρόταση της UniCredit γίνει αρχικά αποδεκτή.
Πότε «παίρνει σειρά» η Εθνική Τράπεζα
Τα χρονικά περιθώρια για όλες τις εξελίξεις που θα προκύψουν από την τελική πρόταση του ιταλικού ομίλου είναι ασφυκτικά καθώς τη Δευτέρα το πρωί και με το άνοιγμα του χρηματιστηρίου το τοπίο θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Πανταχόθεν εξάλλου εκφράζεται αυτή η διάθεση, αφού εφόσον κλείσει η υπόθεση της Alpha Bank θα διαμορφωθούν νέα δεδομένα για την ελληνική οικονομία και το χρηματιστήριο, ενώ το ΤΧΣ (η κυβέρνηση υπό την ευρεία έννοια) θα μπορέσει να δρομολογήσει τα επόμενα βήματα για την αποεπένδυση από την Εθνική Τράπεζα –το ενδιαφέρον είναι μεγάλο για πολλούς και διαφορετικούς λόγους– και την Τράπεζα Πειραιώς.
Στην απευκταία για όλες τις πλευρές περίπτωση κάτι να «στραβώσει» στον σχεδιασμό αυτόν, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν συνέπειες που δεν θα περιοριστούν σε μια και μόνη κατεύθυνση.
Αν όλα όμως εξελιχθούν ομαλά στην υπόθεση της Alpha Bank τότε μέχρι τη Δευτέρα εγκρίνεται το ενημερωτικό δελτίο για διάθεση 20-25% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και την Τρίτη 14 Νοεμβρίου θα ανοίξει το βιβλίο των προσφορών για τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα.
Η σχετική διαδικασία διαρκεί κατά τεκμήριο τρεις ημέρες, οπότε στις 17 με 18 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η προσφορά των μετοχών στην εγχώρια αγορά.
Αποδόσεις μέχρι 50%
Οι θετικές προσδοκίες για το ελληνικό χρηματιστήριο τροφοδοτούνται από τις εκτιμήσεις για την πορεία των μεγεθών των ελληνικών τραπεζών.
Στην τελευταία του έκθεση ο αμερικανικός οίκος Goldman Sachs υποστηρίζει πως υπάρχει σημαντική μακροπρόθεσμη αξία.
Σε αυτό το πλαίσιο δηλώνει bullish δίνοντας σύσταση Βuy για την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς αλλά Neutral για τη Eurobank, με τις τιμές στόχους για τις μετοχές τους να διαμορφώνονται για την Εθνική Τράπεζα στα 8,40 ευρώ (+49,7%), για την Τράπεζα Πειραιώς στα 4,20 ευρώ (+43,8%) και τη Eurobank στα 1,90 ευρώ (+22,6%).
Απειλές για την κυβέρνηση ακρίβεια και φορολογικό
Αν και οι εξελίξεις στην αντιπολίτευση με σημείο αιχμής τα αποσχιστικά – διαλυτικά φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ ευνοούν όπως είναι επόμενο την κυβέρνηση, στην ΝΔ καταγράφονται ορισμένα ανησυχητικά σημεία. Δεν είναι μόνο η αμετροέπεια ορισμένων υπουργών όπως η πρόσφατη δήλωση του –επί παντός… επιστητού– υπουργού Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη για τα Τέμπη που αναγκάζουν την κυβέρνηση να απολογείται και να δίνει διευκρινήσεις επί σειρά ημερών.
Υπάρχουν και άλλα μέτωπα στα οποία αναμένεται να δοκιμαστεί στο άμεσο μέλλον το κυβερνητικό σχήμα: Η ακρίβεια και όσα διαδραματίζονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ θεωρείται ότι είναι από βασικά θέματα που πρόκειται να κυριαρχήσουν στην –αρνητική– για την κυβέρνηση δημοσιότητα των επόμενων εβδομάδων.
Οι αρμόδιοι υπουργοί όπως ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας μοιάζουν να βρίσκονται σε σύγχυση αφού υποστηρίζουν πως τα κύματα ανόδου των τελευταίων μηνών (οι ανατιμήσεις υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 50%) θα είναι παροδικά.
Όμως σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η άνοδος των τιμών έχει μόνιμα χαρακτηριστικά και θα απαιτηθεί αρκετός για να σταθεροποιηθούν έστω.
Εκείνο που προς το παρόν διαπιστώνεται είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί η αισχροκέρδεια, ενώ η συμφωνία κυρίων με τη βιομηχανία για μόνιμη πτώση τιμών κατά 5% για έξι μήνες φαντάζει πολύ αδύνατη για τον πρόσθετο λόγο ότι οι τιμές εκκίνησης βρίσκονται ήδη σε δυσθεώρητα επίπεδα.
Πρόσθετος «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση το φορολογικό νομοσχέδιο και το μέτωπο των ελεύθερων επαγγελματιών που τάσσεται εναντίον της.
Όπως δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης η κυβέρνηση δεν πρόκειται να «βάλει νερό στο κρασί της», ήτοι θα επιμείνει στην ψήφιση του νομοσχεδίου χωρίς σοβαρές αλλαγές στις βασικές του διατάξεις.
Το ερώτημα είναι τι θα πράξει το «κίνημα της γραβάτας», δηλαδή οι επιστημονικοί φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών που επηρεάζουν την κοινή γνώμη ως εκ της θέσεως του στην κοινωνία αλλά και το «πέρασμά» τους στα μέσα ενημέρωσης, πολύ περισσότερο από ταξιτζήδες, υδραυλικούς ή ηλεκτρολόγους.
«Σε αναμμένα κάρβουνα» η Wall Street
Τάσεις υποχώρησης των τιμών των μετοχών σε χαμηλότερα επίπεδα και επιφυλακτικής αντιμετώπισης του μέλλοντος καταγράφονται και πάλι στη Wall Street.
Την Πέμπτη το κλίμα επιδεινώθηκε περισσότερο μετά την ομιλία του Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος εμφανίστηκε άκρως επιφυλακτικός για τα επόμενα βήματα της Federal Reserve.
Έτσι μπήκε τέλος στο πολυήμερο ανοδικό σερί της αμερικανικής αγοράς, το μεγαλύτερο σε διάρκεια από τον Νοέμβριο του 2001.
Οι επενδυτές περίμεναν με αδημονία τη νέα τοποθέτηση του Τζερόμ Πάουελ, περίπου μία εβδομάδα μετά την τελευταία συνεδρίαση της Fed, στην οποία το συμβούλιο κράτησε και πάλι στάση αναμονής.
Προεξοφλώντας ότι η παύση αυτή σημαίνει πιθανότατα το τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων, οι επενδυτές ενθουσιάστηκαν πυροδοτώντας έτσι το πολυήμερο ράλι στη Wall Street.
Ωστόσο, ο Τζερόμ Πάουελ «χάλασε» το… πάρτι, θέλοντας να προσγειώσει όσους έχουν σπεύσει να προεξοφλήσουν τα επόμενα βήματα της κεντρικής τράπεζας.
Στην ουσία ο επικεφαλής της FED δεν είπε τίποτε ριζικά διαφορετικό.
Επανέλαβε ότι ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά και θα χρειαστεί χρόνο για να υποχωρήσει και πως το συμβούλιο δεν έχει πειστεί ότι έχει πράξει αρκετά για να βάλει τον πληθωρισμό σε σταθερά πτωτική τροχιά προς την κατεύθυνση του στόχου του 2%.
Όμως, συνολικά ο τόνος και η φρασεολογία του ήταν αρκετά επιφυλακτική, πιο επιφυλακτική από ό,τι θα ήθελαν οι επενδυτές, και αυτό φάνηκε και στο ταμπλό.
Βέβαια, το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το συμβούλιο του Δεκεμβρίου είναι αρκετό για να τροποποιηθούν τα δεδομένα.
Επισημαίνεται επίσης ότι υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες όπως οι εξελίξεις στον πόλεμο του Ισραήλ και οι επιπτώσεις στις ενεργειακές τιμές, αλλά και τα εσωτερικά δεδομένα με τον κίνδυνο του shut down του αμερικανικού Δημοσίου να επανεμφανίζεται στον ορίζοντα.
Διαβάστε ακόμη:
- Τάμτα: Η σπάνια φωτογραφία με την κόρη της και οι ευχές για τα γενέθλιά της
- Τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ και η κόρη του πρώην υπουργού
- Ελένη Γερασιμίδου: Στη ΓΑΔΑ ο σύζυγος και η κόρη της
- Παύλος Πολάκης: Η ανάρτησή του από κέντρο διασκέδασης μετά τις αποχωρήσεις