search

PICK POST

Το 2023 μπαίνει… Η επιλογή της 9ης Απριλίου (Κυριακή των Βαΐων) και το σενάριο εξάντλησης και της τελευταίας ημέρας (Κυριακή 9 Ιουλίου), η επενδυτική βαθμίδα, τα success stories και οι αποτυχίες…

ΔΕΗ-Attica bank: Το παράδειγμα προς μίμηση και το προς αποφυγή-Οι καυτές ημερομηνίες στις οποίες θα κριθεί η αναβάθμιση της οικονομίας-Η Εθνική, η Πειραιώς, οι Άραβες και η Αττική Οδός!

Το 2023 μπαίνει… Εκλογές(στις 9),επενδυτική βαθμίδα, success stories και αποτυχίες

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι το 2023 θα είναι έτος κρίσιμο και καθοριστικό για την πολιτική σκηνή, τις επιχειρήσεις και την εθνική οικονομία!

Αδιαμφισβήτητα η πολιτική ισορροπία και ομαλότητα θα δοκιμαστούν, καθώς από τις εκλογές, όποτε και αν αυτές πραγματοποιηθούν, δεν είναι καθόλου βέβαιον ότι θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, με τα ισχυρά συμφέροντα, τους ολιγάρχες και την Διαπλοκή να επιθυμούν και να επιδιώκουν κυβερνήσεις συνεργασίας, με τη συμμετοχή μικρών κομμάτων που τελούν υπό την οικονομική τους εξάρτηση και με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, δήθεν τεχνοκράτη (τύπου Μαργαρίτη Σχοινά) ή κομματικό – κυβερνητικό στέλεχος «χαμηλών τόνων» και μετριοπαθούς προφίλ, στην ουσία μαριονέτα όπου τα εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας θα κινούν τα νήματα!

Την ώρα τούτη δύο ημερομηνίες έχουν πέσει σοβαρά στο τραπέζι: η πρώτη είναι η 9η Απριλίου, Κυριακή των Βαΐων, που εξυπηρετεί τις μετακινήσεις των πολιτών στην περιφέρεια λόγω της επικείμενης Μεγάλης Εβδομάδας και Κυριακής του Πάσχα!

Και υπάρχει μπροστά ο απαιτούμενος χρόνος για δεύτερες (22 Μαΐου) ή ακόμη και για τρίτες εκλογές αν χρειασθεί με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής!

Η δεύτερη ημερομηνία λήγει πάλι στο 9! Πρόκειται για την 9η Ιουλίου και θα επιλεγεί στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός κρίνει ότι πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα η θητεία, με τις δεύτερες εκλογές να πραγματοποιούνται περί τα τέλη Αυγούστου και σε κάθε περίπτωση μετά τον 15αυγουστο, όταν ο κόσμος θα επιστρέφει από τις καλοκαιρινές διακοπές!

Οι εκλογές τον Ιούλιο σχετίζονται κατά πάσα πιθανότητα και με την επενδυτική βαθμίδα, η ανάκτηση της οποίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 θεωρείται πολύ δύσκολη, παρά την πρόθεση Αμερικανών και Ευρωπαίων να κάνουν ένα προεκλογικό «καλό δώρο» στον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Παράλληλα, στον σχεδιασμό παίζει ρόλο και η επίσπευση και προώθηση των success stories, δηλαδή οι ιδιωτικοποιήσεις Εθνικής και Πειραιώς, αλλά και η διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας της Αττικής Οδού!

Αυτή την ώρα, πάντως, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι ούτε για την Εθνική ούτε για την Πειραιώς υφίσταται σοβαρό ενδιαφέρον για την απόκτηση των πακέτων του ΤΧΣ!

Οι Άραβες έκαναν πίσω για την Εθνική, ενώ η ΙΟΝ μόνο φιλολογικά ενδιαφέρεται για την Τρ. Πειραιώς!

Αντίστοιχα, η Αττική Οδός παρά τις παρεμβάσεις του Μαξίμου δεν φαίνεται να οδηγείται γρήγορα σε διαγωνιστική διαδικασία!

Σε αμιγώς επιχειρηματικό και τραπεζικό επίπεδο, ωστόσο, το 2022 κλείνει με δύο βασικά συμπεράσματα – παραδείγματα, ένα προς μίμηση και ένα προς αποφυγή, που θα πρέπει να μας φωτίσουν και καθοδηγήσουν το κρίσιμο 2023!

Πέραν πάσης αμφιβολίας η ΔΕΗ αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, success story μεγάλου διαμετρήματος, από μια διοίκηση που όχι μόνο έβγαλε την επιχείρηση από τον βάλτο και τον βούρκο που την είχε ρίξει το κομματικό – συνδικαλιστικό κράτος του παρελθόντος, αλλά την έσωσε από τον κατακερματισμό που επιδίωκαν τα συμφέροντα και την οδήγησε στην κυριαρχία, ανάπτυξη και επέκταση!

Παράδειγμα προς αποφυγήν η Attica bank! Η τράπεζα με τα βοσκοτόπια, του Ρουμελιώτη, του Πανταλάκη, του ΤΜΕΔΕ, των μηχανικών – νταραβεριτζήδων, των παρεμβάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, του κομματικού κράτους, των εξυπηρετήσεων αλλά και της παρωδίας με την Ellington και της δήθεν συμμετοχής της!!!

Μιας τράπεζας που ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα – ντροπή, πλασματικά, αποκρύπτοντας προβλέψεις 300 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ωραιοποιήσει μια επίπλαστη και εικονική πραγματικότητα ενόψει της αύξησης κεφαλαίου και του μείζονος ζητήματος ιδίων κεφαλαίων που θα ανέκυπτε εάν τηρείτο η σχετική διαδικασία!

Αντί να αναζητήσουν πραγματικούς επενδυτές, όλοι οι εμπλεκόμενοι, από ψηλά έως χαμηλά, αναλώνονται σε μεθοδεύσεις παλαιού τύπου, ξεπερασμένες και παρωχημένες, που το μόνο που καταφέρνουν στο τέλος της ημέρας είναι να γυρίσουν τα τραπεζικό σύστημα πίσω!

Πολύ πίσω…

Διαβάστε ακόμη: