Στα 0,09 με 0,1845 ευρώ ανά κιλοβατώρα θα πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος του Μαΐου τα νοικοκυριά.

Συνεπώς στα ίδια επίπεδα με τον Απρίλιο θα κυμανθούν οι τιμές ρεύματος και για το Μάιο.

Στον ολλανδικό κόμβο TTF οι τιμές έχουν πέσει σημαντικά ενώ και οι τιμές της χρηματιστηριακής αγοράς ενέργειας έχουν …ηρεμήσει οπότε οι πάροχοι κρατούν τις χρεώσεις στα ίδια επίπεδα με εκείνα του Απριλίου.

Συμπερασματικά οι χρεώσεις των προμηθευτών χωρίς τις επιδοτήσεις θα φθάσουν από τα 0,105 μέχρι τα 0,1995 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας το ΥΠΕΝ θα επιδοτήσει για έναν ακόμη μήνα τους λογαριασμούς και με επιχορήγηση στο ύψος του 0,015 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Άρα τα νοικοκυριά θα πληρώσουν τους λογαριασμούς του Μαΐου ανάμεσα στα 0,09 με 0,1845 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Οι καταναλωτές θα μπορούν επίσης για πρώτη φορά να βρίσκουν από σήμερα και τις τιμές ρεύματος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-katanalotis. Σχετική αναγγελία έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

Παρά την αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας η κυβέρνηση σκοπεύει να παρατείνει τα έκτακτα μέτρα για τον έλεγχο του ενεργειακού κόστους μέχρι το τέλος του χρόνου.

Έτσι, το πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών θα παραμείνει ενεργό, ενώ παγωμένη θα μείνει και η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς. Σχετική επιστολή για την παράταση των έκτακτων μέτρων έχει αποστείλει στις Βρυξέλλες η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Υπόθεση Παπαθανάση: Οι κατηγορίες και η απάντηση της Εurobank

Τι ανακοινώθηκε

«Θα αναρτήσουμε στην εφαρμογή e- katanalotis τα τιμολόγια των παρόχων φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς επίσης και τα επιτόκια των τραπεζών για στεγαστικά δάνεια», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης και πρόσθεσε ότι: «Με τον τρόπο αυτό, μέσα από το κινητό σας, θα μπορείτε να βλέπετε τις ανταγωνιστικές τιμές που προσφέρουν, είτε οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, είτε φυσικού αερίου και να θυμίσουμε ότι μπορούμε να πηγαίνουμε από πάροχο σε πάροχο, ανά μήνα, χωρίς καμμία επιβάρυνση».

Ο ίδιος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημειώνει:

«Το πρωτοπόρο εργαλείο e-katanalotis που δημιουργήσαμε, εμπλουτίζεται και με τα δεδομένα των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου καθώς και των επιτοκίων των τραπεζών για καταθέσεις, προσωπικά και επιχειρηματικά δάνεια.
Με τον τρόπο αυτό δίνουμε την δυνατότητα σε όλους τους συμπολίτες μας να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο και να συγκρίνουν τιμές για την επιλογή της πιο συμφέρουσας λύσης.
Παράλληλα, ενισχύουμε τον ανταγωνισμό στους συγκεκριμένους κλάδους, γεγονός που, στο τέλος της ημέρας, λειτουργεί προς όφελος του καταναλωτή».

Ρεύμα: Νέα αύξηση στα τιμολόγια - «Καπέλο» 80 ευρώ για κάθε νοικοκυριό!

Ίδιες παραμένουν και οι επιδοτήσεις

Στα 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα ανέρχεται η επιδότηση για τα οικιακά τιμολόγια Μαίου όπως και του Απριλίου, σύμφωνα με τεχνοκράτες του ΥΠΕΝ.

Τους τελευταίους 20 μήνες, ο κρατικός κορβανάς έχει ρίξει περισσότερα από 9 δισ. ευρώ για να στηρίξει τους καταναλωτές απέναντι στην πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση. Το 70% αυτό του ποσού προέρχεται από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, και των εσόδων από τις δημοπρασίες αερίων των θερμοκηπίου, επιβαρύνοντας όσο το δυνατόν λιγότερο τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, αυτή τη χρονική στιγμή, βρίσκονται σε πορεία σημαντικής αποκλιμάκωσης, καθώς υπάρχει πτώση στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου. Μάλιστα, πολλοί πάροχοι ανακοίνωσαν για τον Απρίλιο τιμές που προσεγγίζουν επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης.
Ωστόσο, για 20ο συνεχόμενο μήνα φροντίζουμε τα νοικοκυριά και τους αγρότες από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Γιατί η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται» λένε στο ΥΠΕΝ.

Το Μάιο, οι καταναλωτές, μετά και τις επιδοτήσεις, θα δουν τους ίδιους περίπου λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, σε σχέση με αυτούς του Απριλίου.

Για το μήνα Μάιο, οι επιδοτήσεις προβλέπεται να είναι:

  • Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου
  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 15 €/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 54 €/MWh, απορροφώντας το σύνολο σχεδόν της αύξησης. Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 15€/MWh.
  • Η αξία της επιδότησης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες τον Απρίλιο ανέρχεται στα 24,4 εκατ. ευρώ.

Προγράμματα «ανακυκλώνω» και «ηλιακά στη στέγη».

Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», ύψους 100 εκατ. ευρώ, από το οποίο θα επωφεληθούν άμεσα τουλάχιστον 120.000 νοικοκυριά. Υπολογίζεται ότι η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού θα μειωθεί κατά περίπου 65%.

Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», ύψους 200 εκατ. ευρώ, με σημαντικές επιδοτήσεις, έως 75% για νοικοκυριά και 60% αγρότες. Η εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ενέργειας μπορεί να φτάσει και τα 3 χιλ. ευρώ ετησίως.

«Τον Μαίο ξεκινούν δύο ακόμα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης γιατί αφού η πιο φθηνή και καθαρή ενέργεια είναι αυτή που εξοικονομούμε και δεν καταναλώνουμε: το ‘Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους’ και το νέο ‘Εξοικονομώ 2023’».

Πέφτουν οι τιμές σε Ελλάδα και Ε.Ε.

Την πτωτική τροχιά των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης ακολούθησε και η Ελλάδα τον Μάρτιο.

Αυτό προκύπτει από τη μηνιαία έρευνα του HEPI για τα οικιακά τιμολόγια σε 33 πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου. Σύμφωνα με τη μελέτη η πτώση αποδίδεται αφενός στην αντίστοιχη μείωση των τιμών των χονδρεμπορικών αγορών.

Εξέλιξη την οποία προκάλεσαν οι ήπιες καιρικές συνθήκες και η υποχώρηση της ζήτησης. Αφετέρου οι μειώσεις αιτιολογούνται και από τα έκτακτα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις για την οικονομική ανακούφιση των νοικοκυριών.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το μέσο οικιακό τιμολόγιο (σταθερά και κυμαινόμενα) μειώθηκε τον Μάρτιο έναντι του Φεβρουαρίου κατά 1%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η χώρα μας να υποχωρήσει κατά μία θέση στην κατάταξη των 33. Κατέβηκε ένα σκαλοπάτι από τη 12η στην 11η θέση.

Η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 30,48 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Είναι υψηλότερη από την αντίστοιχη της Ε.Ε. (27,47 ευρώ) και του δείγματος της έρευνας (25,89 ευρώ).

Σύμφωνα με τον HEPI η Αθήνα συμπεριλαμβάνεται στις πόλεις με τις μειώσεις των τιμών ρεύματος. Αυτές καταγράφηκαν στη Ρώμη (-14%), στη Βιέννη (-8%), στο Ταλίν (-7%), στην Κοπεγχάγη, το Δουβλίνο, τη Μαδρίτη, τη Ρίγα και τη Στοκχόλμη (-5%), ενώ σε Αθήνα, Βερολίνο, Λονδίνο και Όσλο οι τιμές έπεσαν κατά -1%. Αντίθετα, τον Μάρτιο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 14% στο Ελσίνκι, 2% στη Λευκωσία και 1% στις Βρυξέλλες και το Παρίσι.

Ακριβές και φθηνές πόλεις της Ε.Ε. στο ρεύμα – Που βρίσκεται η Αθήνα

Η έρευνα του HEPI για τον Μάρτιο, εστιάζει και στη σύγκριση των σταθερών με τα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος για τα νοικοκυριά.

Όπως αναφέρει, πριν από την ενεργειακή κρίση τα σταθερά (σε τιμές και χρονική διάρκεια ισχύος) τιμολόγια και τα μεταβλητά ήταν σχετικά παρόμοια.

Ένα σταθερό τιμολόγιο ήταν συχνά φθηνότερο, καθώς παρείχε στον προμηθευτή χαμηλότερο εμπορικό ρίσκο.

Στις πιο ώριμες αγορές οι καταναλωτές έτειναν να επιλέγουν τα σταθερά τιμολόγια. Μετά την κρίση, η κατάσταση έχει ως επί το πλείστον αντιστραφεί. Τα «σταθερά» όπου είναι διαθέσιμα (σε ορισμένες αγορές δεν προσφέρονταν από τις αρχές ή τα μέσα της κρίσης), τείνουν πλέον να είναι υψηλότερα από τα μεταβλητά.

Ο HEPI σε ένα δείγμα 15 ευρωπαϊκών χωρών μετρά τη μέση τιμή των σταθερών τιμολογίων στα 39,49 λεπτά του ευρώ, ενώ για τα μεταβλητά είναι στα 31,35 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Η έρευνα παρατηρεί πως υπάρχουν και αγορές όπου υπάρχει μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στα κυμαινόμενα και σταθερά τιμολόγια ρεύματος. Κι επιπλέον, στην Ελλάδα όπου οι περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν τα μεταβλητά τιμολόγια, αυτά δίνουν και την πλέον αντιπροσωπευτική τιμή.

Έτσι, συγκρίνοντας τις τιμές των κυμαινόμενων σε 15 πόλεις, η μέση τιμή στην Αθήνα είναι στα 26,38 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, όταν η μέση τιμή στις 15 είναι στα 32,51 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Η ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται στη 10η θέση ως προς το ύψος της τιμής των οικιακών καταναλωτών.

Η ακριβότερη πόλη είναι το Δουβλίνο 49,85 λεπτά του ευρώ και η φθηνότερη είναι το Ελσίνκι με 18,75 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Διαβάστε περισσότερα