Γυρίζει η μπίλια Πέμπτη και Παρασκευή για τις δυο μεγάλες αποκρατικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας!

Πρώτα, την Πέμπτη, μετά από αναβολή μιας εβδομάδας, υποβάλλονται οι προσφορές των δύο υποψηφίων για το 100% των μετοχών (65% ΤΑΙΠΕΔ – 35% ΕΛΠΕ) την ΔΕΠΑ Υποδομών.

Αντιμέτωποι τίθενται από την μια πλευρά η Italgas που αποτελεί και διαχειρίστρια δικτύων από τις κορυφαίες στην Ευρώπη, αυτό που επί της ουσίας χρειάζεται η επιχείρηση για να αναπτυχθεί ραγδαία και από την άλλη η τσέχικη ΕΜΗ που δραστηριοποιείται στην ενέργεια και συνεργάζεται με το κερδοσκοπικό fund Emma delta και τον Γιούρι Σμετς που τους γνωρίσαμε από τη συμμετοχή τους σε Τρ. Πειραιώς και ΟΠΑΠ!

Εύκολα μπήκαν, εύκολα και γρήγορα βγήκαν καταγράφοντας υπεραξίες!

Σημείο κλειδί του διαγωνισμού η τυχόν διάφορα έως 15 μονάδες μεταξύ των υποψηφίων, που θα οδηγήσει σε βελτιωμένες προσφορές και θα κρατήσει ανοιχτή τη διαδικασία!

Προσέξτε: η διαφορά των 15 μονάδων μεταξύ πρώτου και δεύτερου δεν συνιστά ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του ΤΑΙΠΕΔ να ζητήσει βελτιωμένες προσφορές αλλά ΔΙΚΑΙΩΜΑ, ΑΙΡΕΣΗ…

Στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ όλα είναι ρευστά. Ο καθένας λέει ότι θέλει και οι υποψήφιοι με διαρροές προσπαθούν να οδηγήσουν το τίμημα χαμηλότερα διαμορφώνοντας κλίμα!

Όλα δείχνουν ότι το KKR με βάση τη φημολογία δεν θα κατέβει. Ποτέ όμως μη λες ποτέ…

CVC και Macquarie φαντάζουν τα φαβορί με την First sender ως αουτσάιντερ.

Η αξία του ΔΕΔΔΗΕ έχει προσδιορισθεί στα 3 δις. μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τα δάνεια ύψους 1,5 δις. ευρώ!

Υπό το πρίσμα αυτό σημείο εκκίνησης για το 49% που διατίθεται είναι το 1,5 δις. ευρώ εκ των οποίων 750 εκατ. τα μισά δηλαδή θα καλύψουν δάνεια και τα άλλα μισά θα κατευθυνθούν στα ταμεία της ΔΕΗ!

Η διοίκηση της επιχείρησης είναι σαφές ότι συνολική πρόταση κάτω του 1,5 δις. ευρώ δεν θα την κάνει δεκτή και θα ακυρώσει τον διαγωνισμό προκρίνοντας plan b, που αφορά διάθεση μετοχών στο Χρηματιστήριο!

Από την άλλη πλευρά η Goldman Sachs που είναι και ο συντονιστής της έκδοσης πιστεύει ότι λόγω τεράστιων υπεραξιών που προκύπτουν διεθνώς για τα δίκτυα όπως στη χώρα μας συνέβη με Mondelez – Chipita και BC Partners – Wind, το συνολικό τίμημα για το 49% μπορεί να φθάσει ή και να ξεπεράσει τα 2 δις. ευρώ!