Την ερχόμενη Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου θα γίνει κατά πάσα βεβαιότητα η αποσφράγιση των οικονομικών προτάσεων για την απόκτηση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Οι δύο υποψήφιοι «γαμπροί», δηλαδή η ιταλική Italgas και η EPH από την Τσεχία (μέσω της EP Investments Advisors) είναι έτοιμοι για τη μάχη με την ολοκλήρωση από το ΤΑΙΠΕΔ της αξιολόγησης των νομιμοποιητικών εγγράφων που υπέβαλαν.

Κατά τη συνεδρίαση θα ανοιχτούν και οι δύο οικονομικές προσφορές, καθώς και κατά την αξιολόγηση προέκυψε πως πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια.

Η Italgas και η EPH ήταν οι δύο εταιρείες που κατέβασαν πρόταση στη δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών ενώ άλλες 4 εταιρείες που είχαν προκριθεί από τον πρώτο γύρο του διαγωνισμού, δηλαδή οι First State Investments, KKR, Macquarie και η κινεζική κοινοπραξία SINO-CEE FUND & Shanghai Dazhong Public Utilities (GROUP) δεν υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές.

Μετά την αποσφράγιση των τιμημάτων, το Ταμείο θα ακολουθήσει την πάγια πρακτική που έχει ακολουθήσει στις ιδιωτικοποιήσεις τις οποίες έχει «τρέξει» έως σήμερα.

Δηλαδή στην περίπτωση που τα προσφερόμενα τιμήματα έχουν μικρότερη διαφορά από 15%, τότε θα ζητηθούν βελτιωμένες οικονομικές προσφορές και από τους δύο διεκδικητές.

Στην περίπτωση αντίθετα που η «ψαλίδα» είναι μεγαλύτερη, τότε θα ζητηθεί βελτιωμένη προσφορά μόνο από την εταιρεία που υπέβαλε το υψηλότερο τίμημα.

Η διαδικασία θα οδηγήσει στην ανακήρυξη του προτιμητέου αναδόχου, ώστε να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Αυτό θα γίνει προς το Δεκέμβριο φέτος ίσως και τον Ιανουάριο του ‘22, με δεδομένο ότι θα πρέπει να υπάρξει από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές νέα πιστοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, ως διαχειριστή δικτύων διανομής φυσικού αερίου, υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας, που θα προκύψει από την ιδιωτικοποίηση.

Tα δεδομένα για ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΔΔΗΕ!