Δύο μεγάλες και εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις στο χώρο της Ενέργειας κρίνονται τις προσεχείς Πέμπτη και Παρασκευή!

Δύο ιδιωτικοποιήσεις μείζονος σημασίας τόσο ως προς το σκέλος των εσόδων, αλλά κυρίως ως προς τη διαμόρφωση του ελέγχου και των ισορροπιών σε έναν τομέα κεντρικού ενδιαφέροντος για επιχειρηματίες και κυβέρνηση.

Την Πέμπτη θα υποβληθούν οι προσφορές για την ΔΕΠΑ Υποδομών σε μια διαγωνιστική διαδικασία που αναμετρώνται από τη μία η ιταλική Italgas εκ των κορυφαίων διαχειριστών δικτύου στην Ευρώπη και από την άλλη η τσέχικη ενεργειακή EMH που συνεργάζεται με τον Τσέχο επενδυτή Γιούρι Σμετς και το fund Emma Delta, που άφησαν το αποτύπωμα τους στην Ελλάδα μέσα από τις συμμετοχές τους σε ΟΠΑΠ και Τρ. Πειραιώς!

Γρήγορα μπήκαν, γρήγορα βγήκαν οι Τσέχοι κυνηγοί υπεραξιών! Και τούτο αδιαμφισβήτητα έχει τη σημασία του!

Την Παρασκευή αναμένεται η μάχη των μαχών! Το 49% του ΔΕΔΔΗΕ θεωρείται για πολλούς ως το «χρυσόμαλλο δέρας» της ΔΕΗ που θα αποφέρει τεράστιο οικονομικό αντίκρισμα!

Και τούτο διότι βιώνουμε την χρυσή εποχή των δικτύων που οι εξαγορές τους παγκοσμίως σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, όπως στην Ελλάδα η Chipita από την Mondelez και η Wind από την BC Partners!

Η αξία του ΔΕΔΔΗΕ έχει προσδιορισθεί στα 3 δις., μαζί με τα δάνεια (1,5 δις) γεγονός που συνεπάγεται ότι η ιδιωτικοποίηση θα κριθεί από 1,5 δις. και πάνω, με την Goldman Sachs να εμφανίζεται αισιόδοξη ότι μπορεί να δούμε ακόμη 2 δις. ευρώ!!!

Το ζήτημα του ύψους του ποσού για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί από το εάν το κορυφαίο στον πλανήτη αμερικανικό Fund KKR, θα κατέβει στον διαγωνισμό.

Γιατί στους Αμερικανούς υπάρχουν δεύτερες σκέψεις που δεν έχουν να κάνουν με το ύψος της προσφοράς στον διαγωνισμό αλλά με το γεγονός ότι ο νέος κάτοχος του 49% θα είναι ένας απλώς παθητικός επενδυτής στον ΔΕΔΔΗΕ που δεν θα έχει λόγο ούτε καν για τις προμήθειες, καθώς βάσει της προκήρυξης του διαγωνισμού προβλέπεται ότι έλεγχος θα γίνεται για προμήθειες άνω των 300 εκατ. ευρώ!

Που επειδή ζούμε στην Ελλάδα αντιλαμβάνεστε ότι οι διαγωνισμοί προμηθειών του ΔΕΔΔΗΕ θα φτάνουν μέχρι τα 299 εκατομμύρια ευρώ!!!

Υπό αυτό το πρίσμα, αν δεν κατέβει το KKR ως φαβορί εμφανίζεται κατά πληροφορίες το fund CVC που έχει πλέον διαμορφώσει άριστες σχέσεις με την κυβέρνηση και αμέσως μετά το αυστραλιανό Macquarie που θεωρείται πολύ ισχυρός παίκτης με σοβαρό ενδιαφέρον!

Η First Senter αντιμετωπίζεται την ώρα τούτη ως το απόλυτο αουτσάιντερ!