Αυτό που ξεκίνησε ως… “ανθρακας” στη Wall Street τελικά μετατράπηκε σε “θησαυρό” για τους επενδυτές που ποντάρουν στους “ταύρους” με ρεκόρ για τον δείκτη S&P500 την εβδομάδα που έκλεισε πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Προβλέψεις για τη Wall Steet – Γράφει η Ειρήνη Θεοφανίδου

Βέβαια, δεν ήταν πολλοί οι επενδυτές που κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν την κίνηση της αγοράς και να πράξουν ανάλογα. Η παραλλαγή “όμικρον” του κορονοϊού και μια σειρά από άλλες ανησυχίες συμπεριλαμβανομένης της επικείμενης πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής της FED φρέναραν την ανοδική κίνηση των αγορών.

Το λεγόμενο “ράλι του Αϊ Βασίλη” μια περίοδος που αποτελείται από τις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις του έτους και τις δυο πρώτες της νέας χρονιάς όπου παραδοσιακά καταγράφεται άνοδος δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

Αναλυτής της Leuthold Group γράφει ότι από το 1972 το λεγόμενο “ράλι του Αϊ Βασίλη” σημείωσε μέση άνοδο 1,26% για τον S&P που είναι “60 μονάδες βάσης κάτω από το μέσο όρο των ράλι του Αϊ Βασίλη από το 1928 έως και το 1972.

Ο Ryan Detrick επικεφαλής στρατηγικής των αγορών για την LPL Financial επιβεβαίωσε ότι υπάρχει αυτή η τάση για ράλι στην αγορά κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου αν και δεν είναι σαφές σε τι θα πρέπει να αποδοθεί η τάση αυτή εκτός από τον ίδιο τον “γέρο Αϊ Βασίλη”.

Και τούτο καθώς η πανδημία συνεχίζει να σκορπάει τρόμο στις παγκόσμιες οικονομίες και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτοξεύεται σε υψηλότερα επίπεδα, παρ’ όλο που η Κεντρική Αμερικανική Τράπεζα εξακολουθεί να συγκρατεί βραχυπρόθεσμα τα επιτόκια κοντά στο 0%.

Όπως λένε οι αναλυτές της Wall Street “δεν πρέπει να στοιχηματίζεις σε ένα εποχιακό μοτίβο όπως το ράλι του Αϊ Βασίλη εκτός αν υπάρχουν βάσιμοι θεωρητικοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να κάνετε το αντίθετο”. Και η περίοδος μετά τα Χριστούγεννα αντιπροσωπεύει τη συμβολή “τριών ξεχωριστών φαινομένων” που έχουν τεκμηριωθεί ανεξάρτητα από τους αναλυτές της αγοράς:

α) το φαινόμενο “turn around του μήνα” στο οποίο η χρηματιστηριακή αγορά τείνει να αποδίδει καλύτερα τις δυο τελευταίες ημέρες κάθε μήνα και τις δυο πρώτες ημέρες του επόμενου.

β) το φαινόμενο “turn around του έτους” το οποίο είναι παρόμοιο με του μήνα.

γ) το φαινόμενο “προ-διακοπών” στο οποίο η χρηματιστηριακή αγορά τείνει να αποδίδει καλύτερα πριν από τις διακοπές και επίσημες αργίες.

Πάντως, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι επενδυτές πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι ακόμη και με τα στατιστικά και τη θεωρία να είναι με το… μέρος τους, το ράλι του Αϊ Βασίλη δεν αποτελεί εγγύηση και πως ακόμη κι αν το μέλλον μοιάζει με το παρελθόν υπάρχει ακόμη 23% πιθανότητα η χρηματιστηριακή αγορά να μην έχει καλή απόδοση την περίοδο μετά τα Χριστούγεννα.

Ακόμη ένα έτος μεταβλητότητας

Σύμφωνα με τον Nicholas Colas συνιδρυτή της DataTrek Research η ιστορία δείχνει ότι το άλμα της μεταβλητότητας που “συνόδευε” τις αγορές παγκοσμίως από την εμφάνιση της πανδημίας Covid-19 στις αρχές του 2020 είναι πιθανό να διαρκέσει έως το 2022. “Η αστάθεια έρχεται σαν καταιγίδα και συνήθως χρειάζονται χρόνια για να περάσει” ανέφερε ο ίδιος.

Ο δείκτης μεταβλητότητας “Cboe Volatility Index VIX” που μετρά τον S&P500 για μια περίοδο 30 ημερών, ήταν γενικά πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 19,5 τα τελευταία δύο χρόνια.

“Είναι λογικό να πιστεύουμε ότι η μεταβλητότητα των αμερικανικών μετοχών θα είναι κατά μέσο όρο λιγότερη το 2022 από το 2020 όταν ο ημερήσιος μέσος όρος του VIX ήταν 26,2” είπε ο αναλυτής και πιθανότατα θα φτάσει περίπου το 2021 στο ημερήσιο μέσο όρο των 19,7.

Ομως η αστάθεια αυτή μπορεί να παραμείνει πάνω ή κάτω από το μέσο όρο για χρόνια.

Για παράδειγμα ο πρώτος πόλεμος του Κόλπου το 1991 προκάλεσε μια έντονη μεταβλητότητα που διήρκησε μόνο 18 μήνες, ενώ η περίοδος από την κρίση στην Ασία το 1997 μέχρι την φούσκα του 2000 και την 11η Σεπτεμβρίου έως τον πόλεμο του Ιράκ το 2003 είδαν τον δείκτη που μετρά την μεταβλητότητα να διαμορφώνεται στο 19,5 για το μεγαλύτερο μέρος της εφταετίας.

Και η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 αλλά και η επακόλουθη κρίση χρέους της ευρωζώνης του 2010-2014 διατήρησαν τη μεταβλητότητα των μετοχών στις ΗΠΑ σε υψηλά επίπεδα για πέντε χρόνια.

Η άνοδος της μεταβλητότητας, η οποία θα ήταν πτωτική για τις μετοχές, βασίζεται στην αβεβαιότητα γύρω από την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτική επιτοκίων της Federal Reserve για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες βρίσκονται σε καλό δρόμο για ισχυρά κέρδη το 2021 παρά την ιστορικά αυξημένη μεταβλητότητα. Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 17,6% για το έτος μέχρι σήμερα, ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 26% και ο Nasdaq 21,7%.

«Περιμένουμε ότι το 2022 θα μοιάζει πολύ με το 2021 από την άποψη της ανατροπής της αγοράς, επειδή, τα επενδυτικά ζητήματα είναι σε μεγάλο βαθμό τα ίδια: ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας, αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού κ.ά.», αναφέρει ο Colas.

“Οι αμερικανικές μετοχές μπορούν να πάνε καλά σε αυτό το περιβάλλον. Το 2021 το δείχνει. Απλώς χρειαζόμαστε τα εταιρικά κέρδη για να τα καταφέρουμε και να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα αυτό».