Σημαντική απειλή για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης θεωρούν τον πληθωρισμό οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα των Financial Times.

Πάνω από το 40% των 38 οικονομολόγων σημείωσαν ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης κινδυνεύει, εφόσον ο πληθωρισμός υπονομεύσει το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών και αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποσύρει τη στήριξή της ταχύτερα από ό,τι σχεδιάζει.

Ο πληθωρισμός είναι ο συχνότερα αναφερθείς παράγοντας κινδύνου μαζί με αυτόν της πανδημίας.

«Ο πληθωρισμός θα διαβρώσει τους μισθούς, μειώνοντας τη ζήτηση», περιορίζοντας την ανάκαμψη, δήλωσε ο Jesper Rangvid, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Τον Νοέμβριο, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο 4,9% που είναι και επίπεδο – ρεκόρ.

Η ΕΚΤ, όπως και άλλες κεντρικές τράπεζες, αιφνιδιάστηκε από τη διάρκεια των ανοδικών πιέσεων στις τιμές και αναθεώρησε τον Δεκέμβριο την πρόβλεψή της για τον μέσο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη στο 2,6% για το 2021 και στο 3,2% για το 2022.

«Οι οικονομικές προβλέψεις μας είναι σε απόλυτη συνάρτηση με τις προοπτικές του πληθωρισμού», δήλωσε η οικονομολόγος της Allianz. «Αν δούμε τον πληθωρισμό να έχει την τάση να παραμείνει πάνω από τον στόχο (της ΕΚΤ) και πέραν του 2022, τότε η ΕΚΤ θα πρέπει να αλλάξει την πολιτική της πολύ πιο απότομα από ό,τι προβλέπει σήμερα, κάτι που θα μπορούσε να επιβαρύνει την πραγματική οικονομία καθώς και να προκαλέσει ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», πρόσθεσε.

Πληθωρισμός: Ακρίβεια και το 2022 βλέπει ο ΟΟΣΑ - «Καμπανάκι» και από ΕΚΤ

Πληθωρισμός – Οι περυσινές προβλέψεις

Οι περυσινές προβλέψεις των οικονομολόγων ήταν σχετικά εύστοχες, καθώς ανέμεναν για το 2021 μία ισχυρή ανάκαμψη της Ευρωζώνης με ρυθμό 4,3%, χαμηλότερα από την τελευταία εκτίμηση της ΕΚΤ για ανάπτυξη 5,1%.

Εκεί που αστόχησαν ήταν στην πρόβλεψη για την ανεργία, την οποία περίμεναν να αυξηθεί πάνω από το 10%, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, ενώ στην πραγματικότητα αυτή υποχώρησε στο προ πανδημίας επίπεδο του 7,3%.

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η αστοχία τους αναφορικά με τον πληθωρισμό, τον οποίο ανέμεναν να κινηθεί στο 1% σε μέσα επίπεδα του 2021, ενώ αυξήθηκε πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ. Στις νέες προβλέψεις τους αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 2,7% το 2022 και στο 1,9% το 2023.

«Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους αποτελεί μεγάλο κίνδυνο», δήλωσε o οικονομολόγος της HSBC, Fabio Balboni. «Εκτιμούμε ότι η διάβρωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών μπορεί να αφαιρέσει μισή ποσοστιαία μονάδα από το επίπεδο του ΑΕΠ τα επόμενα τρίμηνα», κάτι που θα έβαζε σε δύσκολη θέση την ΕΚΤ.

Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 21,9% τον Οκτώβριο, που είναι ο ταχύτερος ρυθμός από τη δημιουργία του ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας κατά 62,5%. Και οι τιμές των άλλων βιομηχανικών προϊόντων, ωστόσο, αυξήθηκαν 8,9%.

«Ο εκτροχιασμός του πληθωρισμού είναι πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου (από την πανδημία), δήλωσε ο οικονομολόγος της Wells Fargo, Nicholas Bennenbroek. «Τα προηγούμενα κύματα του κορονοϊού είχαν τυπικά βραχυπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, αλλά δεν διήρκεσαν πολύ, κάτι που αναμένουμε να συνεχιστεί», πρόσθεσε.

Ωστόσο, σχεδόν οι μισοί οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν θεωρούν ότι υπάρχει ακόμη σημαντικός κίνδυνος από τις παραλλαγές του κορονοϊού.

Η μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων είναι ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2022 θα ανέλθει στο 4,2%.