Μικρές κινήσεις σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου έπειτα από την άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, με τους traders να αποδίδουν την υποτονική αντίδραση της αγοράς στις προσδοκίες ότι η σύγκρουση θα παραμείνει περιορισμένη.

Συγκεκριμένα, το μπρεντ υποχωρεί κατά 0,49% στα 90,01 δολάρια το βαρέλι και το WTI Crude χάνει 0,54% στα 85,20 δολάρια.

Goldman Sachs

«Εκτιμούμε ότι οι τιμές του πετρελαίου ήδη αντικατοπτρίζουν ένα risk premium από 5 έως 10 δολάρια το βαρέλι», σημειώνει η Goldman Sachs, αποδίδοντάς το στους κινδύνους που υπήρχαν για την προσφορά πριν από τις επιθέσεις του Σαββατοκύριακου από το Ιράν. Όπως εξηγούν οι αναλυτές του οίκου, η έκταση της απειλής για τις προμήθειες πετρελαίου θα εξαρτηθεί από την απάντηση του Ισραήλ, η οποία είναι εξαιρετικά αβέβαιη.

Η παραγωγή πετρελαίου στο Ιράν έχει αυξηθεί πάνω από 20% τα τελευταία δύο χρόνια, στα 3,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα ή περίπου στο 3,3% της παγκόσμιας προσφοράς. Συνεπώς, η Goldman εξηγεί ότι εάν  η αγορά προεξοφλήσει μια πιθανότητα μείωσης της παραγωγής του Ιράν, τότε το risk premium στις τιμές μπορεί να αυξηθεί.

ING

«Η αγορά είχε ήδη προεξοφλήσει κάποια μορφή επίθεσης, ενώ οι περιορισμένες ζημιές και το γεγονός ότι δεν χάθηκαν ζωές σημαίνει ότι η απάντηση του Ισραήλ μπορεί να είναι πιο μετρημένη», σημειώνουν οι αναλυτές της ING, σύμφωνα με το Bloomberg.  «Η βασική αβεβαιότητα τώρα είναι το πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ».

Για το πετρέλαιο, ο πρώτος κίνδυνος είναι οι τυχόν αυστηρότερες κυρώσεις κατά του Ιράν, κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια από 500.000 έως 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως από την αγορά.

Άλλα πιθανά σενάρια περιλαμβάνουν μια επίθεση του Ισραήλ στις ενεργειακές υποδομές του Ιράν ή τον αποκλεισμό των στενών του Ορμούζ από το Ιράν.

RBC Capital Markets

Η απάντηση της κυβέρνησης του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν θα καθορίσει το εάν η κατάσταση θα οδηγήσει σε έναν ευρύτερο πόλεμο ή εάν ο κίνδυνος κλιμάκωσης θα μειωθεί, σημειώνουν οι αναλυτές της RBC Capital Markets. Τυχόν σημαντικά ισραηλινά αντίποινα θα μπορούσαν να προκαλέσουν έναν αποσταθεροποιητικό κύκλο.

«Σε ένα τέτοιο σενάριο, πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος για το πετρέλαιο δεν είναι ασήμαντος δεδομένης της κατάληψης του πλοίου στα στενά του Ορμούζ από το Ιράν που προηγήθηκε των επιθέσεων με πυραύλους και drone», επισημαίνουν οι αναλυτές. Ωστόσο, εάν το Ισραήλ υποχωρήσει ή επιλέξει μια περιορισμένη απάντηση, τότε το Ιράν αναμένεται να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να επιστρέψει στον σκιώδη πόλεμο.

ANZ Banking Group

«Το γεγονός ότι υπήρξαν τόσο πολλές προειδοποιήσεις για την επίθεση υποδηλώνει ότι είναι απίθανη η οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση», σημειώνει ο Daniel Hynes, αναλυτής εμπορευμάτων της ANZ Banking Group. «Το γεωπολιτικό risk premium είναι επίσης αυξημένο, επομένως δεν δικαιολογούνται περαιτέρω κέρδη στο πετρέλαιο μέχρι να είναι ξεκάθαρη η απάντηση του Ισραήλ σε αυτή την επίθεση».

«Η αγορά πρέπει να δει περαιτέρω ενδείξεις ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για την προσφορά, προτού να ωθήσει τις τιμές υψηλότερα».

Again Capital

«Η αγορά πετρελαίου μπορεί να αναπνεύσει με ανακούφιση, τουλάχιστον προς το παρόν», λέει ο John Kilduff, partner της Again Capital.

«Υπήρξαν πολλοί που αγόρασαν εν μέσω των γεωπολιτικών εντάσεων την περασμένη εβδομάδα, αλλά καθώς εξελίχθηκε η ιστορία, δεν επιβεβαιώθηκε η κλιμάκωση των εντάσεων».

Διαβάστε ακόμη: